Home > The Value Investor v.39 Falska profeter

The Value Investor v.39 Falska profeter

En av fördelarna med den tekniska utvecklingen de senaste decennierna är förstås tillgång till information. När jag började med aktier en gång så fanns det sällan mer än årsredovisningen att ta del av. Nu finns all information om (nästan) alla bolag tillgänglig för alla. Detta är som sagt en stor fördel inte minst för oss som försöker skaffa oss en edge genom att lära oss mer om företag och branscher än marknaden i genomsnitt kan.

Även om det finns nackdelar också, framförallt att man delar till största delen samma information med just de personer som man försöker slå ute på marknaden så överväger förstås fördelarna. Förut var det ju bara de med kontakter som satt på ”all” kunskap och, vilket de talar rätt tyst om idag, eftersom den svenska insiderlagstiftningen var väldigt outvecklad långt in på 80-talet så utnyttjades denna kunskap skamlöst av många av dem som verkade då. Rätt stora förmögenheter byggdes upp när det mest var en hedersfråga om man utnyttjade den information man fick och även analytiker tjänade fina slantar på att köpa på sig aktier innan de rekade som t.ex. Gustaf Douglas berättade att han gjorde under sin tid som journalist i boken ”Svenska miljardärer”.

Jag har förstås som alla andra funnit massor av inspiration via nätet precis som jag fått det av böcker. För mig har det varit mest givande att få kontakt med duktiga investerare via twitter där man ju kan diskutera både publikt och privat. det finns ju (verkliga) experter på i princip alla branscher och bolag. Är det dessutom ofta amerikanska eller europeiska storbolag man intresserar sig för som jag så är antalet nästan hundrafalt jämfört med för svenska bolag.

Den stora nackdelen är att det finns massor av personer som antingen saknar kunskap men sprider påståenden glatt ändå, eller verkligen besitter kunskap men påstår saker enbart för sin egen vinning. Allt detta har förstås blivit mycket enklare nu när man kan sprida sina åsikter och känslor anonymt och med ljusets hastighet. Att skilja dessa agnar från vetet är inte alltid så lätt.

 

Ett ganska känt exempel kommer från världen största företag. Jag har följt Apples aktie på nära håll sedan början av 2011 och kan förhoppningsvis utan att låta alltför konspiratorisk säga att den under många år kapades rätt brutalt av blankare. Världens största bolag kanske inte låter som något bra mål för dessa men det visade sig gång på gång att man lyckades positionera sig emot aktien för att därefter sprida ett rykte från leverantörsledet i Asien. Lustigt nog har de lyckats att gång på gång få den japanska nyhetstjänsten Nikkei att sprida dessa påståenden.

Jag har otaliga gånger sett samma procedur- högra förväntningar på nya iphone, oftast veckorna innan rapportsläpp för julkvartalet, välplacerat rykte antingen om att den nya modellen säljer dåligt eller att Apple har produktionsproblem och därför tappar försäljning, ryktet förs vidare på nolltid av en massa andra nyhetstjänster och tidningar varpå aktien faller med flera procent. Katchinnnng för de som sitter på säljoptioner eller har blankat aktien vältajmat.

Spridandet av objektivt sett osanna uppgifter är förstås inte förbehållet de största bolagen även om det förstås är enklare att ta negativa positioner i dessa. Eftersom det är lättare att påverka aktiekursen i mindre bolag är det många som vill påverka dessa aktier. De mest extrema exemplen är förstås de notoriska chattarna om mikrocapbolag som pågår mellan anonyma skribenter och i vissa fall bloggare. Mellan dessa och Apple hittar man dock massor av annan påverkan som ibland som sagt är svår att upptäcka.

 

I Sverige liksom i t.ex. USA är idag Twitter den helt ledande kommunikationskanalen mellan investerare. Vid rapportsläpp och andra nyheter som insiderköp och -försäljningar samt företagsmeddelanden sprids väldigt ofta felaktiga negativa påståenden. Dessa kommer förstås i de flesta fall från personer som inte har tillräckliga kunskaper, men som sagt även från personer som helt uppenbart vet vad de talar om. Därtill kommer påståenden av mer känslomässig natur i stil med ”Vilken skandal att…!”

Känslor är svåra att diskutera men de kan vara lika placerade som de förstnämnda i syfte att påverka kursen, även om de inte objektivt sett är lögner. En svensk bransch som har drabbats väldigt mycket av detta det senaste året är gamblingbranschen. Ett exempel är Catena Media, som jag äger, vars verksamhet har ifrågasatts ur alla tänkbara perspektiv och bl.a. kallats oseriös och varje svag rapport har av självutnämnda experter trumpetats ut som början på undergången. Liknande tongångar har hörts om Cherry, LeoVegas (som jag äger) och i våras påstods Evolution Gaming felaktigt ha alla möjliga problem av analytiker och andra samtidigt som blankningarna ökade snabbt.

Bland orsakerna till att så många rykten går om bettingboplagen tror jag finns dels att bolagen har vuxit väldigt snabbt och aktiekurserna har stigit och varit naturligt volatila samt dels att detta fortfarande är en ung bransch där marknaden överlag har mycket sämre koll än vad gäller verkstad, detaljhandel, bemanningsbranschen och liknande etablerade sektorer av näringslivet.

Som alltid är dock kunskap den enda medicinen mot felaktiga påståenden, oavsett om de är planerade eller misstag. Den som har god koll på bolag och den bransch som det verkar i kommer att kunna genomskåda påverkas försök långt bättre än den mindre påläste som dessutom i regel brukar spä på ryktena genom att sprida dem vidare, sig själv ovetande om att de är falska eller i varje fall inte sanna. Problemet kommer hursomhelst knappast att försvinna och man måste vara medveten om det för att lyckas på marknaden.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto