Home > The Value Investor v.41 Uppföljning av mina rekar och uppdatering om Catena Media

The Value Investor v.41 Uppföljning av mina rekar och uppdatering om Catena Media

Jag har försökt vara tydlig med att mina rekar är på lång sikt, vanligen flera år. Nu har jag dock lämnat ganska många rekar och eftersom de äldsta är några månader gamla kan det vara dags för en uppföljning av dem jag skrev i våras och somras. Inte minst eftersom en av dem, Catena Media har fallit sedan jag skrev min analys i juni. Jag vill passa på och kommentera utvecklingen för CTM lite mer detaljerat än de övriga rekarna. (Alla procentangivelser är räknade från igår förmiddag.)

Sammantaget kan man nog säga att de flesta rekarna gått min väg så här långt. Så även de negativa. Jag har ännu bara skrivit två negativa rekar och H&M och Fingerprint Cards har gjort allt för att bekräfta mina varningar, framförallt den sistnämnda. H&M fortsätter att stå och stampa utan att komma någonvart även om aktien inte har rasat utan är i princip oförändrad. Företaget har illavarslande återigen minskat på informationsmängden till marknaden och har klart negativ organisk tillväxt (4 % total tillväxt trots en ökning på 10 % nya butiker) samt fallande marginaler och vinst, vilket visade sig med tydlighet i Q3-rapporten.

Mardrömmen FING fortsätter att överraska marknaden åt fel håll, inte minst med sin nya vinstvarning för tre veckor sedan och efterföljande ras i aktien. Jag skulle inte ta i aktien med en tång och den är -33 % sedan min säljrek.

LVMH har utvecklats mycket fint med en mycket stabil halvårsrapport med 27 % vinstökning mot förra året och aktien har efter en tids svaghet då jag passade på att öka återigen närmat sig ATH. I veckan kom Q3:an in mycket fint och aktien är +10 % sedan min rek och noterade ett nytt ATH på 241 euro igår.

Likaså Apple (+5 %), LeoVegas (+9 %) och Evolution Gamling (+10 %) har lämnat mycket fina Q2:or och företagen utvecklas uppenbarligen helt enligt mina förhoppningar .

Även Netflix går som tåget med nu nästan dagligen nya ATH och har gått +12 % sedan min rek. Netflix annonserade i veckan kraftigt höjda (10-17 %) abonnemangspriser i USA, vilket tyder på att man är väldigt säker på sin position på marknaden och styrkan i kunderbjudandet. Alla dessa fem bolag har en given plats i min portfölj även i framtiden.

Cherry har gått svagt (-5 %) men detta tycker jag inte känns motiverat. Cherry har ojämna rapporter av olika skäl men bolaget utvecklas mycket fint, vilket också stämmer för Storytel som dock är alldeles för ny som rek för att utvärderas än liksom den två veckor gamla reken av Fortnox.

Kopparbergs (-2 %) går likaså bra operationellt och Q2:an visade på styrkan i affären men aktien tyngs av det svaga pundet som i sin tur kommer av den brittiska regeringens absurda oförmåga att hantera den situation som Brexit-omröstningen försatt den i. Jag har minskat mitt innehav i KOBR men kommer att öka om den faller. Det långsiktiga caset är mer än intakt. Hade Brexit inte inträffat tror jag f.ö. att aktien hade stått över 300 kr idag.

Det svarta fåret är som sagt Catena Media (CTM). Aktien föll efter Q2:an, därefter på nyheten att huvudägaren Optimizer Invest hade minskat med två miljoner aktier (av 18 milj.) för att finansiera en annan investering, en mycket negativ analys i Dagens Industri, samt till sist förra veckan på nyheten att VD byttes ut med omedelbar verkan för att ersättas av branschveteranen och legenden Henrik Ekdahl som även grundat Optimizer Invest. Från att ha fallit från 96 vid min rek steg aktien åter upp till denna nivå för att sedan som sagt falla på rapporten och de kommande nyheterna.

 

Om man menar allvar med sin värdeinvesteringsstrategi kan man dock inte stirra sig blind på hur aktier går från dag till dag. Evolution Gaming hade t.ex. en svag period i somras (då jag f.ö. ökade min vana trogen, vilket jag också gjorde med LEO) men har på sista tiden kommit tillbaka mycket starkt inte minst av det faktum att det är ett av endast fem börsbolag med enbart köprekar från analytikerna och deras estimat har höjts gång på gång.

Catena Media går så vitt det går att bedöma från utsidan alldeles utmärkt. Att storägaren sålt en liten del av sitt jätteinnehav är inget som påverkar bolaget och det fanns ett helt rimligt skäl till försäljningen. VD-bytet var klumpigt genomfört men troligen positivt då företaget har vuxit enormt senaste två åren och ett byte sannolikt hade behövt ske förr eller senare för att få in en erfaren börs-VD.

Catena omlistades äntligen till MidCap i slutet av sommaren. Detta är förstås positivt för bolaget och inte minst ägarna men också något som tagit mycket tid, energi och pengar under senaste året. Optimizer Invests mål är att ta bolaget till Large Cap, vilket Ekdahl nyligen berättade i en intervju i Börspodden (rekommenderas starkt för den som är intresserad av bolaget). Bland andra goda nyheter finns företagsköpen. Flera förvärv har gjorts den senaste tiden, inte minst det japanska köpet som är tänkt att öppna vägen mot Asien, en enorm spelmarknad.

Som jag skrev i min ursprungliga analys är CTM ett ganska tråkigt bolag, eller snarare uppfattas affiliatesindustrin som rätt svårbegriplig och osexig trots att den idag är jättelik och är en stor del av anledningen till att Amazon, Facebook och Google har blivit vad de är idag. Uppskattningsvis halva Amazons försäljning t.ex. är idag inte deras egen utan i själva verket kunder som Amazon har fångat upp via sin sajt och mot ersättning skickar vidare till andra försäljare. Bolaget är pga sin lite obskyra verksamhet lätt att kritisera, inte minst av dem som fått för sig att affiliatesverksamhet inom högmarginalsektorn casino och sportspel inte skulle vara uthålligt framgångsrik.

Det finns som jag ser det absolut ingenting som tyder på att så skulle vara fallet. CTM liksom flera av deras konkurrenter har mycket goda marginaler och gör ett livsviktigt arbete för speloperatörerna. Att man går över till alltmer ”revshare” dvs att man istället för en engångsbetalningar för den kund man skaffat åt operatören delar på intäkterna över tid är inte bara rimligt utan också ett utmärkt upplägg. Nästa år kommer flera stora sportevenemang vilka kommer att driva upp omsättningen för operatörerna liksom för affiliatesbolagen och i och med att man nu tagit den tillfälliga nedgång i intäkter som övergången mot mer revshare innebar så kommer intäkterna att öka i höst och nästa år. Därtill kommer lite anekdotiskt att alla mätningar av trafiken till Catenas sidor har visat på ökad och i vissa fall kraftigt ökad intensitet de senaste månaderna. Detta bäddar gott för deras förmåga att även växa organiskt.

 

Som alla snabbväxande bolag som ännu inte har mognat färdigt är förstås risken större i Catena än i företag som mer tuffar på med bevisat trogna kunder och etablerad ledningsstruktur. Som en exponering mot en spännande del av onlineekonomin är bolaget dock mycket intressant och på samma sätt som risken finns där så finns också goda möjligheter till fin utveckling om trenden vänder. Detta förstås ännu mer idag på 75 kr än när jag skrev min första analys.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto