Home > The Value Investor v.42 Välj det rätta, glöm Cloetta

The Value Investor v.42 Välj det rätta, glöm Cloetta

Det är lätt att förstå varför Cloetta med sina 21 500 ägare är populär bland svenska småsparare- produkterna är väldigt kända och verksamheten känns stabil och trygg. Lite som att köpa en del av sin egen barndom att vårda och förhoppningsvis se växa i portföljen. Dessutom har ju Cloetta-aktien och företaget i flera år gått bra och om inte annat så får man i alla fall utdelningen. Lite som H&M med andra ord. Det är dock precis det som är problemet och liksom för H&M kan man ställa sig standardfrågan från min krönika om nationalism på börsen för några veckor sedan- skulle du äga bolaget om det vore norskt?

Den som läst mina inlägg vet att jag i stor utsträckning investerar i bolag med starka produkter och varumärken. Varför är jag då inte sugen på företaget som ger oss Kexchoklad, Plopp och Ahlgrens bilar? Dessa eviga storsäljare på den svenska, och i viss mån utländska, godismarknaden? Helt enkelt för att de inte är särskilt intressanta som märken/produkter. De har sin kundkrets men den är knappast trogen eller växande. Jag har svårt att tänka mig att någon alltid köper Cloetta på det sätt som man är trogen kund hos t.ex. Apple, Kopparbergs eller Netflix.

Det finns heller knappast idag någonting som man inte redan gjort med dessa storsäljare i nya format och förpackningar. Man har dem trevligt nog i sortimentet och de säljer uppenbarligen bra men vad ska man göra med dem? Vilken trygghet ger de? De är inte unika. Precis som H&M:s logga drar folk till butiken som vet vad de får så är det ingen som skulle vilja ha H&M-loggan på sina kläder och det finns egentligen ingenting i dessa bolag som är unikt. Konkurrensen har fritt spelrum och det krävs uppköp av konkurrenter som Karamellkungen (i H&M:s fall butiksöppningar) för att växa. För att anknyta till en rek jag lämnade nyligen: knappt någon som skaffat Fortnox bokföringssystem byter plötsligt till något annat, i varje fall inte för att få lite omväxling. Det ligger inte i sakens natur och det är dessa bolag jag tycker om.

Detta ser man tydligt om man jämför med Apple. Iphone utvecklas i stadigt tempo, kunderna är extremt trogna med återkommande köp. Knappt någon går plötsligt och byter till Samsung så som Cloettas kunder troligen ofta köper annat godis. Denna trohet leder både till återkommande köp och fantastiska marginaler. Apple däremot har så att säga monopol på iPhone, iPad och Mac. Cloetta och H&M kan bara hoppas på att kunderna ser reklamen, blir sugna på att handla och att man kan växa oorganiskt. Med en standardprodukter blir man dessutom väldigt utsatt för problematiken i detaljhandeln vilket visat sig inför omförhandlingar av kontrakt med Coop, Ica m.fl. Man är inte unik och därmed kan kunderna pressa en. Bara tanken att t.ex. Telenor eller Elgiganten skulle kunna göra det med Apple är larvig.

Var femte Avanza-kund äger även Kopparbergs. Träffar då inte min kritik även detta bolag som jag själv äger (se tidigare rek)? Jag tycker inte att det gör det. Kopparbergs kunder är väldigt lojala- inte minst i Storbritannien köper många helt uppenbart just Kopparbergs, precis på samma sätt som många har sin favoritöl som man nästan alltid dricker när den finns tillgänglig. Varumärket är alltså långt mycket starkare än Cloettas. De allra flesta har troligen ingen aning om att Kexchoklad osv tillverkas av Cloetta och bryr sig inte det minsta. Kopparbergs är kända för att leverera en viss känsla och kan sedan bygga vidare på detta med nya angränsande produktgrupper.

Jag tycker att detta är ganska tydligt när man tittar på Cloettas finanser. Deras tidigare stabilitet lyser idag med sin frånvaro och aktien har föga förvånande reagerat på detta och man är efter senaste rapportbesvikelsen tillbaka på den nivå man hade sommaren 2016. Går man tillbaka de senaste kvartalen hittar man låg tillväxt och i bästa fall någon procents organisk tillväxt. Inte sällan är både den totala och den organiska tillväxten negativ. Resultatet är rätt lågt i förhållande till vad de uppenbarligen kan råka ut för om de har otur och tyngs därför rejält när man får motgångar som med Cloetta Italien och fabriksbranden tidigare i år.

Senaste kvartalsrapporten (Q2) sjönk rörelseresultatet även efter justering för jämförelseförstörande poster med brutala 26 % och rörelsemarginalen från 13 till 8 %. Eftersom man inte kan ge någon riktigt vettig orsak till detta kraftiga ras förutom ”viss” påverkan av branden så känns det inte omöjligt att det kommer fler dåliga rapporter framöver. Riktigt ledsen blev marknaden dessutom av resultatet av försäljningen av Cloetta Italien som gjorde att man gjorde en förlust om 329 miljoner. Vissa har sett aktiens utveckling som en överreaktion och därmed köpläge, vilket förstås är en möjlighet, men jag skulle inte våga lita på det utan tror som sagt att det kan komma mer surt senare. Aktien har ju dessutom inte på något sätt slaktats utan ”bara” tappat senaste årets uppgång.

 

Jag tycker inte att Cloetta är ett dåligt bolag på något sätt eller farligt att äga som t.ex. Fingerprint Cards (se tidigare säljrek), utan precis som H&M ser jag ingen anledning att äga aktien annat än för att det är stabilt och ger utdelning. Jag ser inga triggers som i närtid skulle kunna öka vinsten på det sätt som t.ex. Netflix lyckas med, kan inte med bästa vilja i världen se denna verksamhet som spännande eller tro på en gyllene framtid inte minst när hälsomedvetenheten ökar. De som söker stabilitet och fina utdelningar gör troligen en bättre affär om de köper någon av storbankerna. De har betydligt större kundlojalitet och direktavkastning.

Att köpa ett stabilt företag som inte växer särskilt mycket är riskabelt på sitt sätt förstås och det är också bara ett rimligt val för den som vill bevara sitt kapital, inte för den som vill att det ska växa. Lägg därtill att flera chefer i bolaget nu är misstänkta för insiderbrott och att företaget gjorde en egen utredning där man inte såg något fel alls. Helt oavsett om de blir dömda, vilket ju kan vara svårt även i ganska uppenbara fall, tyder det på en osund företagskultur som kan vara ännu ett skäl att hålla sig undan Cloetta.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto