Home > The Value Investor v.49 Finns det en framtid för FING?

The Value Investor v.49 Finns det en framtid för FING?

Redaktionen

Fingerprint Cards är fortfarande, trots alla motgångar, ett mycket populärt bolag att äga. Av Avanzas kunder äger idag 34 000 aktier i FING, att jämföra med betydligt större och utan tvekan snabbväxande Evolution Gamling (som bekant en av mina egna favoriter) som har 10 000 ägare eller ”småspararfavoriten” Hansa Medical med färre än 8000 ägare hos Avanza.

Är aktien idag ”nedpressad” som anhängarna anser eller snarare dyr givet bolagets utsikter och därmed fortfarande farlig att äga?

För två veckor sedan avslöjade Dagens Industri att ett kinesiskt företag förberedde ett bud på Fingerprint Cards varpå aktien steg över 35 %. Bolaget tvingades av börsen berätta hur det låg till och man sade att det visserligen hade kommit ett ”brev” men att sannolikheten var låg för att budet kommer att antas. Med andra ord att det är för lågt för att huvudägaren ska acceptera det. Sedan dess har aktien fallit stadigt till nu under nivån vid budet och sannolikt har återigen några få skickliga tjänat pengar medan de andra fått betala.

Även om detta är ännu ett tragikomiskt kapitel i detta skamfilade bolags historia så fanns det förstås en logik i att aktien steg på budrykten. Inte bara för att bud ju alltid kommer med en premie utan för att ett uppköp troligen är enda räddningen för aktieägarna. Allt annat ser nämligen nattsvart ut idag som jag ser det. En aktie kan som bekant bara tappa 100 % en gång men den kan ju gå ned 90 % många gånger och varje gång tror många att räddningen står bakom hörnet och uppsidan är fantastisk.

Om man tittar på omsättning, vinst och marginalerna blir trenden tydlig. Den för enproduktsbolag som haft en stor framgång typiska trenden framträder tydligt (grafer från Börsdata):

Om möjligt ännu tydligare blir det när man tittar på rullande tolv månader, först så går det upp och sen så går det ner…

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg (Ta inte risken att äga FING) den 23 juni var det det faktum att Apple introducerade fingeravtryckssensor i iPhone 5S som var den utlösande faktorn för Fingerprints kommersiella genombrott. Alla tillverkare med självkänsla ville snarast möjligt introducera denna teknik i sina premiummodeller. FING stod plötsligt nästan ensamma om att kunna tillverka en komponent i stor mängd som marknaden nu inte kunde få nog av. Resultatet blev därefter- en omsättnings- och vinstexplosion för FING. Denna räckte i några kvartal medan aktien gick som en SpaceX-raket. Ganska snabbt dock och föga förvånande för den som vet hur teknikkomponentmarknaden fungerar, men bisarrt nog tydligen överraskande för både företagsledningen och huvudägaren, kom en massa nya konkurrenter till bordet och ville ha del av kakan.

Fingerprint har sedan sett sin försäljning och inte minst vinst rasa och aktien har sedan mitt förra inlägg mer än halverats. Den är dock troligen rejält övervärderad trots det branta fallet. Värderingen försvaras av tron på att ”smartcards” i närtid ska bli allmänt förekommande, vilket hittills absolut inte har ens börjat förverkligas. I takt med utvecklingen av smartcards har dessutom en annan trend startat- att korten flyttas in i mobilen. Enormt smidiga lösningar som ApplePay som jag själv nyligen börjat använda, men även Samsung Pay och andra liknande har nått betydligt större spridning än smartcards och motverkar förstås deras introduktion. Vilken kortutgivare känner för att investera i betydligt dyrare kort när trenden går mot att helt sluta använda plastkort? Korten måste därför vara mycket billiga jämfört med moduler till smartphones, vilket ytterligare minskar deras möjlighet att rädda Fingerprints resultat.

Skulle trots allt smartcards börja spridas är ändå risken uppenbar att många tillverkare av tekniken kommer att konkurrera om de stora kortbolagens beställningar och omöjliggöra något som ens liknar vad som hände på smartphonemarknaden.

Fingerprints största problem är dock troligen den nyhet som kommit efter min förra krönika- iPhone X. Apples nya flaggskepp innehåller istället för fingeravtrycksläsare kameror och sensorer som läser av användarens ansikte. Apple meddelade vid lanseringen att denna teknik är framtiden för iPhone. Även Fingerprint själva angav i sin vinstvarning i september att kundernas dåliga beställningar under kvartalet berodde på att de avvaktade för att få veta vilken väg Apple skulle välja men ville sedan, kanske förståeligt, hävda att tekniken ännu är för dyr och avancerad för att användas av tillverkare av mobiler som är billigare än iPhone.

Bildkälla: Apple

Problemet är bara att kunderna förstås avvaktat att beställa för att de inte ville bli sittande som Fingerprint med stora lager av en teknik som trendsättande Apple förklarat snart tillhör det förflutna. Fingerprints största kund Huawei meddelade också häromdagen att man arbetar med en egen lösning ansiktsigenkänning. Att båda de nya iPhone 8-modellerna har fingeravtrycksläsare, vilket många påpekat, beror bara på att Apple i vanlig ordning lägger all den senaste, dyraste tekniken i sin premiummodell. Samma sak gjorde de när fingeravtryckssensorn introducerades 2013. Efter något år fanns sensorn på alla Apples iOSS-enheter, idag t.o.m. på Mac. FaceID är dessutom enligt min egen erfarenhet efter en månads användning en betydligt bättre lösning än fingeravtryck i och med att den är helt automatisk, man behöver bara lyfta mobilen mot sig så är man inloggad.

Det går aldrig att veta säkert då vissa företag lyckas med mirakulösa återtåg men som jag ser det idag så talar ingenting för att Fingerprint skulle bli en bra långsiktig investering förutom möjligen chansen till ett uppköp av bolaget. Det är som sagt osannolikt att någon köpare bjuder tillräckligt mycket så mer troligt känns det att man snart ”bara” är en komponenttillverkare bland andra som slåss om kunder och säljer allt med tunna marginaler. Risken är dessutom att aktien flyttas ned från Large Cap och fonder tvingas sälja samt, förstås, att företaget börjar göra förlust och aktien faller 90 % till eller företaget går under.

Det finnas massor av fina techbolag att välja istället för Fingerprint för den som är intresserad av denna typ av investeringar. Att satsa sina pengar på att jultomten snart ska komma med ett uppköpsbud är så långt från värdeinvestering man kan komma.

Taggar: