Home > The Value Investor v.50 Apples 2018, beat or bust?

The Value Investor v.50 Apples 2018, beat or bust?

När man drar ut Apples kursutveckling till tio år syns aktiens typiska resa tydligt- trenden är förstås uppåt men med några års mellanrum (nu senast 2012-13 och 2015-16) dyker den tvärt nedåt. Dessa fall berodde båda, liksom de mindre rörelser nedåt vi har sett på senare år, på oro för iPhone. Dessa tio år är utan tvekan iPhones decennium och eftersom produkten står för klart mer än hälften av företagets vinst är denna påverkan av aktiekursen naturlig. Just nu är vi inne i ett otroligt starkt momentum för iPhone och Apple i övrigt och jag tror detta kommer att fortsätta under 2018. Även om aktien har stigit med 50 % i år är den ännu billig ur ett värdeperspektiv. Troligen är det därför som Buffett ständigt ökar på sin jätteposition.

Bildkälla: Avanza

Som alla långsiktiga värdeinvesterare vet är det lätt att fastna lite mentalt vid de ”dåliga” perioderna för en aktie. Dels för att det är då vi tenderar att handla. Dels för den frustration, vi är ju bara människor trots allt, man ofta kan känna när man har köpt på sig upp till vad man maximalt lägga i aktien men den bara fortsätter ner. De bra perioderna är förstås fler för en aktie som över tid går bra och de blir belöningen för ens tålamod och plåster på såren för ens tidigare frustration.

Apple-aktien (AAPL) som jag har ägt sedan början av 2011 och vid botten sommaren 2013 hade uppåt 40 % av portföljen i (dum som jag var minskade jag sedan innehavet med mer än 50 % under åren som följde i takt med uppgången eftersom aktien växte som andel av portföljen lite väl mycket) är alltså på många sätt ett derivat på utsikterna för iPhone men på senare år har Services-segmentet vuxit till idag det näst största efter iPhone och även den gigantiska kassan har helt klart börjat påverka värderingen uppåt. Vi har alltså troligen tre faktorer som kan påverka aktien väldigt mycket både uppåt och nedåt under 2018. Jag ska beskriva dem närmare nedan.

Jag tror att dessa kommer att ge AAPL fin skjuts under nästa år även om man alltid måste vara beredd på tvära kast för denna aktie. Nyblivna ägare kan trösta sig med att kasten var betydligt brutalare förr om åren. Även om aktien har stigit mycket det senaste året finns det troligen mycket kvar att hämta här för den långsiktige, värdefokuserade investeraren. Såväl 2018 som därefter.

 

iPhone (X)

Enligt alla indikatorer som brukar avslöja försäljningen av nya iPhones så är iPhone X en dundrande succé. Denna försäljning ligger dessutom helt i julkvartalet och bör alltså överraska på uppsidan vid rapporten i slutet av januari även om marknaden förstås redan till viss del räknat in att försäljningen blir bra. Jag har använt den i en månad nu och den är verkligen något helt annat än tidigare generationers iPhone. Den får dessa att verka gamla och inte minst FaceID är ett stort lyft- bara att ta upp mobilen så är man inloggad och kan börja gå igenom inkomna sms och notiser alternativ svepa upp för full åtkomst. Om någon annan skulle ta upp den så visas inget mer än att man fått sms, mejl osv, inget om innehållet.Lika praktiskt är att många appar som har inloggning samt websidor fungerar med FaceID och man blir automatiskt inloggad med sitt ansikte när man går in på dem.

Till detta kommer stora förbättringar i kameran, den mycket större skärmen som täcker hela framsidan osv. Jag tänker förstås inte gå igenom produkten här men vill bara beskriva känslan av att hålla i en tydligt mycket bättre produkt. En produkt som konsumenterna kommer att fortsätta köpa i stor mängd inte minst tack vare att produktionskapacitet är mycket stor idag att döma av att väntetiderna sjunker stadigt trots hög försäljningstakt. Dessutom tyder mycket på att Apple framförallt säljer 256GB-modellen istället för 64GB som kostar 150 dollar mer. Detta är väldigt marginalpositivt då tillverkningskostnaden bara skiljer några dollar mellan modellerna. Stora uppdateringar av iPhone har historisk alltid lett till höjt sentiment för aktien.

 

Services

Apples ”Services” som innefattar alla intäkter från garantier, App Store, iTunes, Apple Pay, licensiering och digitala tjänster har vuxit mycket starkt de senaste åren som en effekt av att antalet användare av Apples produkter har ökat. Dessa användare är i regel köpstarka och vill ha ut mycket av sin investering i hårdvaran varför de tecknar extra garantier, köper mycket innehåll och helt enkelt använder produkterna oerhört mycket varje dag.

Om Services vore ett eget bolag skulle de sedan något kvartal tillbaka vara med i ”Fortune 100”. Ökningstakten är stadigt över 25 % per år, nu senast otroliga 34 % (se ovan, Apples Q4 är kalenderns Q3) och, viktigast, marginalen på dessa tjänster är mycket god. Hur god vet vi inte eftersom Apple inte berättar men det är bara att titta på hur den totala vinsten nu ökar med dubbla hastigheten mot omsättningen för att förstå hur stor påverkan marginalen på snabbväxande Services är för Apple. Vi kan nog utgå från att detta fortsätter i oförminskad takt 2018 och effekten på nedersta raden kommer att bli väldigt fin.

 

Kassan

Apples stora kassa har länge varit något av en strykunge när Apple har analyserats. Många har anmärkt på att den ligger till 95 % utanför USA varför den inte direkt kan användas till återköp av aktier eller utdelningar och måste beskattas med upp till 35 % om den tas hem. Man har också gärna påpekat att den inte används till någonting särskilt lönsamt när man investerat i långa statsobligationer och liknande. Det har ibland låtit på analytiker som om det hade varit bättre om Apple inte hade haft en så stor och växande kassa.

I takt med att kassan indirekt har använts till mycket stora återköp av aktier och en stigande utdelning genom att företaget har tagit upp obligationslån nästan gratis i USA har investeraropinionen dock svängt betydligt på senare år. Man har nu snart återköpt en fjärdedel av de ursprungliga aktierna i en takt av ungefär fem procentenheter per år. Med en ständigt växande kassa på idag svindlande 270 miljarder dollar så kommer återköpen knappast att minskas. Tim Cook säger dessutom regelbundet att man anser att köpen av egna aktier ”offer great value”. Svårt att inte hålla med när kostnaden för återköper i form av avdragsgill ränta på obligationerna understiger utlägget man skulle ha haft i form av utdelning på de återköpts aktierna om de varit i någon annans ägo.

Fortsatt ökning av kassan kommer alltså inte bara att möjliggöra ytterligare förstärkningar av EPS när aktier återköps, utan stöd för höjd utdelning. Om några år har man sannolikt köpt tillbaka hälften av de aktier man hade som mest och marknaden har som sagt börjat ta med detta i värderingen.

2018 års snackis?

Sammanfattning

Riskerna finns som alltid i snabbväxande företag som verkar på en marknad med hårt konkurrens. Den nu långsammare takt som användarna uppgraderar sina produkter har varit ett problem i och med att produkterna har mognat och helt enkelt blivit riktigt bra. Apple har haft svårare på den kinesiska marknaden då inhemska konkurrenter har tagit marknad, men det är uppenbart att Samsung som tidigare var väldigt stora i Kina har tappat betydligt mer. Detta beror på att de inte alls har den kundtrohet som Apple har och denna lojalitet är också det avgörande för att stå emot olika skiftande trender i kundbeteende. Apples grepp av de marknader man verkar på har bara ökat de senaste åren. Andra risker är förstås att man skulle släppa en produkt som inte håller måttet och få dålig publicitet. Detta har man dock också med tiden blivit väldigt bra på att undgå.

För att sammanfatta tror jag alltså att vi för 2018 kan räkna med mycket stark iPhone-försäljning och snabbt växande Services. Försäljningen hjälps även av positiv trend för Mac, Apple Watch och nu även iPad. Till detta tror jag marginalerna kommer att fortsätta stärkas och varje kvartal 2018 kommer att visa stora ökningar på översta och framförallt nedersta raden jämfört med 2017. Det är mycket svårt att tro att detta inte kommer att påverka aktien nästa år.

Senaste året har Apple netto tjänat 9,12 dollar per aktie, vilket ger ett PE runt 18. Detta är klart lägre än marknaden: DowJones har 22, S&P 500 har 24 och Nasdaq 100 där Apple finns med har 26. För ett par år sedan var marknaden betydligt mer skeptisk till Apple och aktien handlades inte sällan runt PE 12. Idag känns det som allt detta har släppt och marknaden förstått att iPhone är här för att stanna länge till, Apple kommer att fortsätta röra sig mot nya marknader och ta över en stor del av vinsterna i dessa segment och att den allt större kassan som sagt inte längre ses som ett problem utan som den enorma tillgång den är.

För att sammanfatta så tror jag att Apples och därmed aktiens framgångar kommer att fortsätta under 2018 och att 200-nivån inte ligger alltför lång borta.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto