Home > The Value Investor v.52 Året som gått

The Value Investor v.52 Året som gått

Det är sista handelsdagen för ett mycket spännande börsår. Vad kan då passa bättre än en återblick på detta och några tankar på det kommande året. 2017 blev ett år med fortsatt rekordlåga räntor, stark högkonjunktur och ibland känslan av att de finaste bolagen dagligen slog nya all time high. Riktigt så bra var det förstås inte, men det känns så här i efterhand som börsen var ganska rättvis- de bolag som ökade sina vinster och fick bättre utsikter steg och tvärtom.

Året blev för mig, som säkert för många av er andra, ett mycket lönsamt börsår. Efter en stark start på året blev sommaren klart svagare men sedan drog alla mina stora innehav rejält och jag hoppas att några läsare av mina krönikor tog rygg. Efter att ha gjort sin egen analys förstås.

Jag satsade på att lära känna nya branscher i år och övergav mer känd terräng för mig, dvs framförallt banksektorn som började kännas som om den gjort sitt för den här gången och mest blev ett enda stort utdelningscase. Som läsare utan tvekan har märkt sedan jag började skriva här på Tradingportalen i maj så har jag lagt stort fokus på den svenska igaming-sektorn. Anledningen till detta är förstås att jag tror de bästa, förhållandevis unga svenska bolagen kommer att fortsätta skörda framgångar samt att vi ser en rotation i sektorn där de gamla hjältarna Betsson, NetEnt och Kindred byts ut mot de relativa nykomlingarna, i första hand Evolution Gaming, LeoVegas, Cherry, MrGreen och Catena Media.

 

Mina bästa rekar sett till utfallet blev LeoVegas (+36 % sedan publicering av reken) och Evolution Gamling (+19 %), mina idag två i särklass största innehav. EVO är f.ö. årets bästa aktie på Stockholmsbörsen enligt SvD. Till gamblingsektorn hör även Catena Media som råkade i vanrykte under året av olika skäl som egentligen inte hade så mycket med bolagets utveckling att göra. En tjugoprocentig nedgång efter att jag skrev min rek på 96 kr blev resultatet, snacka om timing… Sedan kom ett lyckat VD-byte och en mycket stark Q3:a och på kort tid steg aktien till i skrivande stund (torsdag förmiddag) 102 kr. Som jag skrev i höstas i min översikt av sektorn inför 2018 tror jag väldigt mycket på detta och de två ovanstående bolagen för nästa år.

Det franska lyxkongolmeratet LVMH som jag ägt i två år nu har gått som tåget under året och den som hoppade på reken den 30 juni (218 euro) har inte behövt ångra sig när aktien nu står i 250 euro (+15 %). Det bolag som jag oftast använt i olika exempel men även rekade i somras är Apple, mitt i dat äldsta innehav (sen 2011). Aktien är upp 14 % sedan dess och jag tror den har mycket kvar att ge nästa år.

 

Av utrymmesskäl kan jag inte gå igenom alla årets rekar, men värda att nämna är Kopparbergs som blev mindre lyckad då den från 226 vid reken där den f.ö. hade legat ganska stadigt i höst sedan efter rapport sjönk till runt 190 kr på oro kring Brexit och pundet. Det långsiktiga caset tror jag fortsatt på då varumärket är väldigt starkt och expansionsmöjligheter mycket stora internationellt. Jag äger dock väldigt lite just nu.

Även Cherry-aktien har haft det svårt och är ned 13 % sedan min rek men detta beror som jag ser enbart på osäkerheten kring det nyligen förvärvade ComeOn. Diverse integrationsproblem och utbytt ledning till den ursprungliga i höst har troligen nu rättat till detta. Då flera av dotterbolagen går oerhört starkt och nästan garanterat kommer att delas ut till aktieägarna såsmåningom så är det nog bara en tidsfråga tills en uppvärdering kommer. 2018 blir ett spännande år för Cherry.

Netflix är en favorit som jag rekade med god tajming den 1 september varefter den snabbt steg från 174 till över 200 dollar men efter en nedgång senaste tiden är nu upp bara 10 % sedan reken. Detta är förstås inte det viktiga för en långsiktig investerare och jag tror att den kan fortsätta upp de närmaste åren i takt med att de växer i länder utanför USA.

Med risk för att avsluta lite i moll så blev mina säljrekar i H&M och Fingerprint Cards lyckade om man följde dem. H&M var faktiskt det första enskilda bolag jag skrev om här. Företagets problem är väl i alla fall sedan den senaste försäljningsrapporten uppenbara för de flesta och aktien är ned 22 % sedan min krönika skrevs i början av juni. FING har haft ett katastrofalt år, både för företaget och aktien. Jag varnade i min krönika för olika faktorer som jag tycker har slagit in rätt bra och aktien är ner från runt 36 kr till idag 16 kr eller nattsvarta -56 %. Att köpa H&M eller FING idag kan förstås bli en bra affär men det är väldigt hög risk och kan mycket väl sluta lika illa procentuellt som om man hade köpt bolagen för ett år sedan.

Med de varningarna tackar jag för detta år från ”The Value Investor” och hoppas att alla har det skönt på ledigheten. Själv är jag ledig nästa vecka men återkommer fredag den 12 januari. Kl, 9:00 förstås.

Gott Nytt År!

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto