Home > Valutabrevet v.31 ”US dollarn trendar nedåt”.

Valutabrevet v.31 ”US dollarn trendar nedåt”.

Den amerikanska dollarn har fått ett antal starka säljsignaler de senaste månaderna gentemot både euron och den svenska kronan. Dollarns långsiktiga trend gentemot euron ser klart negativ ut. Kortsiktigt är dock dollarn översåld så man får vara beredd på att den kan komma att göra en kortsiktig studs uppåt inom den fallande trenden. Gentemot kronan har också dollarn starka stödnivåer vid ca 7,90-8,00 kronor.

Valutamarknaderna har den senaste tiden präglats av den amerikanska dollarns svaghet och ett nyvaknat intresse för Europa och euron.

Valet av Emmanuel Macron till fransk president har stärkt bilden av ett Europa på frammarsch där Frankrike och Tyskland nu också går i mer takt. Tidigare, i och med Brexit och andra bekymmer, var Europa och euron mer eller mindre uträknade.

Konjunkturen i Europa rullar också på bra. Och ännu bättre blev det av att Angela Merkel ser ut ha mycket goda chanser att kunna sitta kvar i makten efter valet till den tyska förbundsdagen den 24 september.

Få Valutabrevet automatiskt till din e-post varje vecka!

Beträffande USA så har istället placerarna börjat misströsta på att den oberäknelige presidenten Donald Trump ska få igenom sina stimulativa reformprogram och på så sätt få fart på landets konjunktur. Helt plötsligt ser det inte lika säkert ut att den amerikanska centralbanken Federal Reserve ska höja sina styrräntor i december. Vilket man räknat med tidigare.

I det långsiktiga perspektivet för EUR/USD ser man i veckodiagrammet att euron fått ett antal viktiga köpsignaler de senaste månaderna. (Köpsignaler för euron är samtidigt säljsignaler för dollarn.) Köpsignalerna kom när euron gick över motstånden vid ca 1,10, ca 1,14 och ca 1,17.

Analys EURUSD

Euron, som i skrivande stund ligger vid 1,1874, har i och med det också brutit upp ur en stor bottenformation. Fältet ser nu ut att vara fritt fram för uppgångar minst upp till motståndsområden kring ca 1,26-1,29. Skulle euron rekylera ned finns det långsiktigt viktiga stödområden vid ca 1,17 och ca 1,14.

I den högre upplösningen i dagsdiagrammet nedan ser vi också den accelererande trenden i EUR/USD. Trenden får successivt allt brantare och brantare lutning.

Analys EURUSD

Viktiga köpsignaler erhölls i dagsdiagrammet när euron gick över sin 200-dagars medeltalskurva och motståndet strax över 1,08-nivån. Och sedan även när motståndet vid ca 1,13 bröts.

I det ännu kortsiktigare timdiagrammet ser vi tydligare hur euron stegvis hackar sig uppåt. De närmaste stöden ligger vid ca 1,184, ca 1,182 och i intervallet ca 1,176-1,180.

Analys EURUSD

Den amerikanska dollarn har det senaste halvåret också visat svaghet gentemot den svenska kronan. Viktiga säljsignaler erhölls när stöden vid ca 8,90 och ca 8,60 bröts.

Analys USDSEK

Nu har dollarn blivit ordentligt översålt gentemot kronan och också kommit ner till ett starkt stödområde kring ca 7,90-8,00 kr. Härifrån får man vara beredd på att dollarn lätt kan komma att göra en rekyl uppåt.

Analys USDSEK

Skulle dollarn bryta upp över den nedåtriktade trendlinjen i dagsdiagrammet ovan, som i skrivande stund ligger vid ca 8,15, får dollarn en kortsiktig köpsignal. I så fall siktar vi på en rörelse uppåt som kan komma att testa motstånden vid ca 8,34 och ca 8,42. Och kanske även det vid ca 8,55.

Men skulle den amerikanska dollarn, kanske i ett senare läge, etablera sig under stödområdet vid ca 7,90-8,00 erhålls nya kraftiga säljsignaler. I så fall kan fallet bli betydande. Närmaste lite tydligare stödområde ligger då först vid ca 6,8-7,0 kr.

Går vi sedan över till euron prissatt i svenska kronor, EUR/SEK, så kan vi i veckodiagrammet nedan se att euron på långsikt befinner sig i en svagt uppåtlutad trend gentemot vår svenska valuta.

Analys EURSEK

Viktiga stödområden finns vid ca 9,40-9,50 och även strax över 9,10. Skulle euron gå över motstånden vid ca 9,80 och ca 10,10 erhålls nya köpsignaler för euron. Men sammantaget så ser inte relationen mellan euron och den svenska kronan lika volatil ut som den gentemot den amerikanska dollarn.

Avslutningsvis så tittar vi på ett annat viktigt valutapar, den amerikanska dollarn gentemot den japanska yenen.

Analys USDJPY

Dansen kring dessa valutor kan ofta vara väldigt volatil. Men förnärvarande befinner sig USD/JPY i en konsolideringsfas mellan ett stödområde kring ca 108-110 och ett motståndsområde kring ca 114-116. Åt vilket håll utbrottet sker kommer sedan att bestämma färdriktningen. Det kan bli spännande. Men just nu är det bara att avvakta utbrottet ur denna kraftsamlande konsolideringsfas.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto