Home > Valutabrevet v.33 ”US dollarn har gjort misslyckade uppgångsrekyler”.

Valutabrevet v.33 ”US dollarn har gjort misslyckade uppgångsrekyler”.

Den senaste veckan har den översålda amerikanska dollarn försökt rekylera uppåt men hittills utan större framgång. De långa nedåtriktade trenderna är starka och dollarn föll därför snart tillbaka igen. Med tiden är risken hög för fortsatt kraftig försvagning av dollarn. Relativt vår svenska krona har dollarn långsiktigt viktiga stödnivåer vid ca 7,90-8,00 kronor.

Valutmarknaderna har den senaste veckan påverkats av oron för krigshandlingar mellan USA och Nordkorea som först stegrades men sedan dämpades betydligt. För Sveriges del har vi fått både starka BNP-siffror och höga inflationstal som stärkt den svenska kronan. Även om det gällande inflationen var tillfälliga faktorer som spelade en stor roll i ökningen.

Euron har tappat lite de senaste dagarna på grund av uppgifterna om inga nya policybudskap kommer ifrån ECB-chefen Mario Draghi på Jackson Hole-konferensen den 25 augusti. Men onsdagskvällens publicering av protokollet ifrån Feds policykommitté FOMC:s senaste möte gjorde att den amerikanska dollar på nytt försvagades.

Den allmänna synen är också att man från den amerikanska presidenten och regeringen med tiden gärna ser en försvagning av den amerikanska dollar för att stärka den amerikanska industrins konkurrenskraft.

Få Valutabrevet automatiskt till din e-post varje vecka!

Den långa trenden för US-dollarn är också nedåtriktad gentemot de flesta andra stora valutor. I veckodiagrammet nedan ser vi också att EUR/USD tidigare i år fått ett antal köpsignaler (vilket då blir säljsignaler för dollarn) när euron forcerade motstånden vid ca 1,10, ca 1,14 och ca 1,17.

Analys EUR/USD

Det långsiktiga siktet är nu inställt på uppgångar till motståndsområdena vid ca 1,26-1,29. Viktiga långsiktiga stödnivåer finns nu vid ca 1,17 och ca 1,14.

I dagsdiagrammet ser vi de senaste dagarnas vinsthemtagningar i euron som stannat av vid stödnivån strax under ca 1,17. Nya köpsignaler erhålls om euron etablerar sig över motståndet vid ca 1,19.

Analys EUR/USD

I timdiagrammet ser vi tydligare stödnivån som ligger strax över ca 1,168. Etablerar sig euron under detta stöd får den en kortsiktig säljsignal och då siktar vi på nedgångar till i första hand stödet vid ca 1,162. Och i andra hand ner till stöden vid ca 1,148 och ca 1,144. Men den långa trenden är uppåt. Så framförallt bevakar vi eventuella köpsignaler över motstånden vid ca 1,184 och ca 1,191.

Analys EUR/USD

Den svenska kronan har gentemot den amerikanska dollarn haft en oregelbunden utveckling den senaste veckan. Däremot är den långa trenden tydligt nedåtriktad för dollarn relativt vår svenska stolthet.

Tidigare i år fick dollarn starka säljsignaler när de stöden vid 8,90 och 8,60 kronor bröts. Nu har dollarn kommit ned till det viktiga stödområdet vid ca 7,90-8,00 kr. Bryts denna nivå erhålls nya starka säljsignaler för dollarn. Sedan finns det starka stödnivåer först vid ca 6,8-7,0 kr.

Analys USD/SEK

I dagsdiagrammet ser vi på stochastic-indikatorn att dollarn efter den kraftiga nedgången de senaste månaderna blivit rejält översålt. Därför var det fullt naturligt att nu när dollarn kommit ned till starka stödnivåer att den stannar upp lite och även försöker sig på lite uppåtriktade rekyler. Än så länge har dock dollarn bara orkat upp till ca 8,23 innan det slog tillbaka till i skrivande stund ca 8,07.

Analys USD/SEK

Kortsiktiga köpsignaler erhålls därför om dollarn skulle orka gå över 8,23. I så fall siktar vi på tillfälliga uppgångar till motstånden vid ca 8,34 och ca 8,40. Men med tiden är risken för nya starka säljsignaler under stödområdet vid ca 7,90-8,00 betydande.

Gentemot euron har den svenska krona stärkts något den senaste veckan. Det är framförallt den starka svenska statistiken som orsakat denna rörelse. Men följsamheten är som vanligt stor mellan euron och kronan. Så rörelserna är relativt små.

Euron, som i skrivande stund ligger på 9,50 kr, har starka stödnivåer vid ca 9,47, ca 9,40 och ca 9,10 kr. Viktiga motståndsnivåer finns vid ca 9,80 och ca 10,10.

Analys EUR/SEK

Det gamla klassiska valutaparet engelska pundet och den amerikanska dollarn visar upp en spännande diagrambild. Den långa trenden är nedåtriktad för pundet. Men den har de senaste månaderna börjat bygga upp en bottenformation.

Mycket intressanta köpsignaler erhålls om pundet, som i skrivande stund ligger vid 1,29 dollar, orkar bryta över motståndet och den nedåtriktade trendlinjen som ligger vid ca 1,35 dollar. Skulle istället pundet vända nedåt finns det starka stödnivåer vid ca 1,19 dollar.

Analys GBP/USD

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto