Home > Valutabrevet v.37 ”US dollarn i kortsiktig stabilisering. Bitcoin har fått säljsignaler…”

Valutabrevet v.37 ”US dollarn i kortsiktig stabilisering. Bitcoin har fått säljsignaler…”

Den amerikanska dollarn har den senaste veckan stabiliserats något och rekylerat upp relativt de flesta andra valutorna. Dollarn har tidigare varit kraftigt översåld och det nu för tillfället mer riskgillande marknadsläget gynnar dollarn. Den långa trenden är dock nedåt för dollarn. Så förr eller senare är risken stor att dollarn på nytt kommer att försvagas. Gentemot kronan har dollarn en viktig stödnivå vid ca 7,9 kr. Kryptovalutan bitcoin har dock fått tydliga säljsignaler efter uppgifter om nya handelsrestriktioner i Kina.

Valutamarknaderna har liksom de övriga finansmarknaderna den senaste veckan kommit in i ett något mer risktagande humör. Förut var det risk-off på grund av Nordkoreas kärnvapentest, risk för ett påföljande handelskrig mellan USA och de länder som fortsatte handla med Nordkorea, den annalkande orkanen Irma över Florida och så vidare.

När sedan Nordkorea avstod ifrån ett väntat kärnvapentest förra helgen, Irma inte orsakade så mycket skador som förväntat och inget annat stort elände heller hänt blev finansmarknaderna mer benägna att ta risk. I detta risk-on klimat har den amerikanska dollarn stärkts.

Dessutom så höjdes i slutet av förra veckan det amerikanska skuldtaket. Det har också hjälpt till att stärka dollarn.

Annars så stärktes först euron gentemot dollarn efter uttalanden ifrån ECB i samband med förra torsdagens räntebesked. Då höjde ECB sina tillväxtprognoser och antydde samtidigt att besked angående QE-programmets framtid troligen kommer efter deras oktobermöte.

Få Valutabrevet automatiskt till din e-post varje vecka!

Men temat har alltså annars varit att dollarn, som gentemot de flesta andra valutor ligger i långsiktigt fallande trender, kortsiktigt stärkts de senaste dagarna.

Den långa trenden för euron prissatt i dollar är till exempel fortsatt stigande. Euron har tidigare i år fått ett antal långsiktigt viktiga köpsignaler och då också brutit ut ur en stor bottenformation. I det långa perspektivet ser därför euron ut att kunna gå upp till minst motståndsområdena kring ca 1,26 och ca 1,29. Långsiktigt viktiga stödnivåer finns vid ca 1,17 och ca 1,14.

Analys EUR/USD

I det kortsiktigare dagsdiagrammet ser vi att den uppåtgående trenden för euron är obruten trots de senaste dagarnas rekyler. Euron får dock kortsiktiga säljsignaler om stöden vid ca 1,1823 och ca 1,1666 bryts. Nya köpsignaler erhålls om euron etablerar sig över motståndet vid ca 1,2091.

Analys EUR/USD

Zoomar vi in ännu mer ser vi i timdiagrammet att euron dock allvarligt börjat utmana den uppåtgående trenden. I detta korta perspektiv har säljsignaler erhållits när stöden vid ca 1,197 och ca 1,1922 bröts.

Analys EUR/USD

 

Även gentemot vår svenska krona har dollarn tidigare i år fått ett antal långsiktigt viktiga säljsignaler. Efter en kraftig nedgång har sedan dollarfallet stannat av alldeles i det starka stödområdet kring 7,9-8,0 kronor.

Analys USD/SEK

Härifrån kommer dollarn nu att välja väg. Ska den få nya starka säljsignaler genom att etablera sig under stödet vid ca 7,9? I så fall finns nästa långsiktigt intressanta stödområde först vid ca 6,8-7,0 kr. Eller ska dollarn börja en kraftig uppgång som ska upp och testa de starka motståndsnivåerna vid ca 8,6-8,9?

Dollarn har dock varit så pass översålt att vi i tidigare analyser lyft fram att oavsett vilken väg dollarn till slut väljer så är det naturligt att den först gör en rekyl uppåt. Vi har nu också sett att dollarn kortsiktigt stabiliserats och försöker göra lite uppåtriktade rekyler.

Analys USD/SEK

Nu börjar dock stochasticindikatorn i dagsdiagrammet vända tydligt uppåt. Det indikerar att dollarn inte är så översåld längre. Snart blir därmed läget betydligt känsligare för dollarn. Blir dollarn överköpt kommer eventuella negativa nyheter att kunna påverka dollarn mycket lättare än annars.

Dollarn får kortsiktiga köpsignaler om motstånden vid ca 8,08 och ca 8,23 bryts. Men skulle istället dollarn etablera sig under stödet vid ca 7,89 får alltså dollarn starka säljsignaler.

 

Engelska pundet relativt dollarn har nu börjat komma upp till de spännande motståndsnivåerna vid ca 1,34-1,35. Etablerar sig pundet över motståndet vid ca 1,35 får pundet långsiktigt starka köpsignaler. I så fall siktar vi på uppgångar som med tiden bör föra pundet upp till motståndsnivåerna vid ca 1,48-1,50 dollar. Viktiga stödnivåer finns vid ca 1,28 och ca 1,19 dollar.

Analys GBP/USD

 

Kryptovalutan bitcoin har den senaste veckan råkat ut för problem. Kina planerar enligt uppgift att strama åt handeln och att stänga inhemska handelsplattformar för bitcoin.

Även mer kapitalistiska företrädare har på sistone gett sig på denna kryptovaluta. Vd:n för JP Morgan Chase har kallat bitcoin för ”bluff” och ”värre än en tulpanbubbla”. Den ska enligt honom endast vara bra ”för mördare och knarklangare”. Han hotar med att om någon av hans anställda handlar med bitcoin ska de sparkas.

Så inte undra på att bitcoin rekylerat ned en hel del de senaste dagarna. Men sådana här utspel och regleringsförsök har varit ganska vanliga i kryptovalutans historia. Boom and burst. Bitcoin har dock även vältaliga förespråkare och seriösa användare. Och hittills har bitcoinen alltid kommit igen efter dylika angrepp.

I den tekniska analysen har dock bitcoin fått säljsignaler. Vi kan se det i diagrammet för bitcointrackern Bitcoin Tracker One, eller BITCOIN XBT. Den skuggar värdet av bitcoin och handlas i svenska kronor.

Analys Bitcoin XBT

Trackern fick säljsignal när stödet vid ca 167 kr bröts. Nu ligger trackern dessutom strax under stödet vid ca 150 kr. Så nu siktar vi på ett test av nästa stödnivå vid ca 130 kr. Köpsignal erhålls om trackern kan etablera sig över motstånden vid ca 168 kr och ca 198 kr.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto