Home > Valutabrevet v.38 ”US dollarn ligger stilla, pundet har fått köpsignaler och bitcoin har varit mycket turbulent…”

Valutabrevet v.38 ”US dollarn ligger stilla, pundet har fått köpsignaler och bitcoin har varit mycket turbulent…”

Den amerikanska dollarn och många andra valutor har den senaste veckan legat stilla i avvaktan på vilka penningpolitiska besked den amerikanska centralbanken skulle ge under onsdagskvällen. Dollarn ligger långsiktigt sett i nedåtriktade trender men har ifrån översålda lägen kortsiktigt stabiliserats gentemot till exempel euron och kronan. Dollarn balanserar nu dock strax över en viktig stödnivå vid ca 7,9 kr. Pundet har emellertid efter uttalanden om kommande räntehöjningar stigit över starka motståndsnivåer och då fått långsiktigt viktiga köpsignaler. Kryptovalutan bitcoin har klarat av en mycket turbulent vecka och sedan fått nya köpsignaler.

Valutamarknaderna har den senaste veckan med vissa undantag varit relativt stabil. Man har avvaktat den amerikanska centralbanken Federal Reserves penningpolitiska besked som kom igår under onsdagskvällen. Det förväntades att Fed skulle lämna sin styrränta oförändrad och sedan ge mer detaljer om hur Fed ska krympa sin balansräkning.

Däremot har den engelska centralbanken Bank of England förra veckan signalerat att de kommer strama åt sin penningpolitik och höja sin styrränta tidigare än marknaden förväntat sig. Detta har gjort att det brittiska pundet gått upp kraftigt och dessutom fått starka köpsignaler den senaste veckan.

Även bitcoin har haft dramatiska dagar den senaste tiden. Först ett kraftigt fall efter att Kina aviserat ett förbud mot att handla med bitcoin via handelsplatser och ett förbud mot nya kryptovaluta introduktioner.

Men marknaden verkar inte tro att dessa åtgärder kommer att hejda användandet av bitcoins. Snarare verkar tolkningen vara att bitcoin och de andra kryptovalutorna fått en så stor utbredning att myndigheterna i Kina med flera länder nu erkänner att de är en viktig faktor i ekonomin. Och kommer man runt det totalitära och hårt kontrollerande statens Kinas försök att hejda användandet bitcoin så kan nog ingen stoppa kryptovalutan.

Så efter ett första dramatiskt fall har nu bitcoin återhämtat sig till strax under de nivåer det tidigare låg på innan Kinas utspel om kryptovalutorna.

Få Valutabrevet automatiskt till din e-post varje vecka!

För den amerikanska dollarn är den långa trenden nedåtriktad gentemot flera andra valutor. För euron prissatt dollarn blir därmed trenden uppåtriktad. Euron har relativt dollarn sedan i våras fått ett antal starka köpsignaler vilket man se i veckodiagrammet nedan.

Köpsignalerna indikerar att euron troligen minst ska gå upp till motståndsområdena kring ca 1,26 och ca 1,29 på sikt.

Analys EUR/USD

Stochastic-indikatorn visar att den långa trendrörelsen är överköpt. Men det är ingen säljsignal i sig självt. Euron kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan då däremot öka beredskapen på att valutan lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den långsiktiga uppåtgående trenden.

Vid eventuella nedåtriktade rekyler finns det långsiktigt viktiga stödnivåer vid ca 1,17 och ca 1,14.

Dagsdiagrammet över euron visar att i detta kortsiktigare perspektiv ligger euron i en kortsiktig konsolideringsfas inom den uppåtgående trenden. Ny köpsignal erhålls om motståndet vid ca 1,2091 passeras. Kortsiktig säljsignaler erhålls om stödområdet vid ca 1,1823-1,840 och ca 1,166 bryts.

Analys EUR/USD

I det ännu kortsiktigare timdiagrammet ser vi att euron som de senaste dagarna rört sig lite uppåt. Men efter gårdagens Fed-möte vände euron snabbt nedåt. Kortsiktiga säljsignaler erhölls då när stöden vid ca 1,1985 och ca 1,950 bröts.

Analys EUR/USD

Kortsiktiga stödnivåer finns nu vid ca 1,186, ca 1,184. Men särskilt om stödet vid ca 1,1822 bryts erhålls nya intressanta säljsignaler i timdiagrammet.

En ny kortsiktig köpsignal erhålls i detta tidsperspektiv om euron kan gå över motståndet vid ca 1,2034. Och sedan också så klart om toppnivån vid ca 1,2091 passeras.

 

Den amerikanska dollarn prissatt i svenska kronor ligger på långsikt i en fallande trend. Dollarn har dock kommit ner till ett starkt stödområde och dessutom blivit översåld. Allt detta har sedan en tid talat för att dollarn kortsiktigt skulle stabiliseras och kanske till och med studsa upp en bit.

Analys USD/SEK

Dollarnedgången har i och med det i alla fall stannat av i det viktiga stödområdet 7,9-8,0 kr. Men någon kraftigare uppstuds har vi ännu inte sett. Och det är ganska anmärkningsvärt svagt av dollarn.

Så risken är stor att när väl dollarn etablerar sig under stödet vid ca 7,9 kan fallet bli ganska stort. Och ett långsiktigt viktigt stödområde för dollarn finns sedan först vid ca 6,8-7,0 kr.

I dagsdiagrammet över dollar/krona ser vi att dollarn gjort ett antal misslyckade försök att bryta ut uppåt. Skulle dock dollarn lyckas etablera sig över motstånden vid ca 8,06 och ca 8,23 erhålls köpsignaler.

Analys USD/SEK

 

Det brittiska pundet prissatt i den amerikanska dollarn har dock fått rejäl fart. Den eventuella köpsignal vi i tidigare Valutabrev skrivit om har nu i och med detta erhållits.

Pundet gick nämligen över det viktiga motståndsområdet vid ca 1,34-1,35. Valuta fick då en långsiktigt mycket viktig köpsignal med en relativt stor uppgångspotential. Mycket intressanta saker tycker vi. Uppgången kom efter det att Bank of England signalerat om kommande räntehöjningar på ett tydligare sätt än tidigare.

Analys GBP/USD

Köpsignalen indikerar en långsiktig uppgångspotential till motståndsområdet kring ca 1,48-1,50 dollar.

Skulle pundet få nedåtriktade rekyler finns det starka stödnivåer vid ca 1,34-1,35 och ca 1,316 som borde kunna fånga upp och stabilisera nedgången.

 

Kryptovalutan bitcoin har som sagt upplevt en mycket volatil vecka. Om vi tittar på dagsdiagrammet över Bitcoin Tracker One, eller BITCOIN XBT, ser vi utvecklingen. Denna bitcointracker skuggar nämligen värdet av bitcoin och handlas dessutom i svenska kronor.

Analys BITCOIN XBT

I förra veckans Valutabrev skrev vi att trackern fått säljsignaler i och med att stödnivåerna vid ca 167 kr och ca 150 kr brutits. Vi siktade sedan på ett test av stödnivån vid ca 130 kr.

Trackern gick sedan mycket riktigt ned till 130 kr, vände uppåt och försökte på nytt gå över nivån vid ca 150 kr. Men det höll inte. Bitcointrackern svängde då på nytt ned och bottnade denna gång ut vid låga 110,61 kr. Där tvärvände den uppåt och stängde den dagen på 145,19. Vilket vara nära den dagens dagshögsta kurs på 146,99 kr. Trackern fick därmed en reversalsignal för uppgång. Det är ett mycket bra tecken inför den kommande utvecklingen. I skrivande stund ligger trackern på 159,42 kr.

Men puh, vilken dramatik. På en vecka först ned 25 procent. Och sedan upp 45 procent.

För den alerte och disciplinerade tradern har detta givetvis varit en fantastisk tradingperiod med goda möjligheter till mycket bra affärer. Men hamnar man fel i svängarna så har det nog inte varit lika roligt.

Den långsiktiga bilden för bitcoin ser nu relativt bra ut. Den långa trenden pekar uppåt. Bitcoin har klarat av en mycket turbulent period och ändå stängt nära sina toppnivåer. Ny köpsignal erhålls om trackern kan etablera sig över motståndet vid ca 168 kr och toppnivån vid ca 198 kr. Skulle istället trackern gå ned under stöden vid ca 156 kr och ca 150 kr erhålls säljsignaler.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto