Home > Valutabrevet v.40 ”US dollarn i tillfällig stabilisering…”

Valutabrevet v.40 ”US dollarn i tillfällig stabilisering…”

Den amerikanska dollarn har varit relativt stabil den senaste veckan. Nyhetsflödet har varit lugnt och om något gynnat dollarn. De långa trenderna pekar emellertid fortfarande nedåt för dollarn. Så denna dollarstabilisering ser inte långsiktigt hållbar ut. Gentemot kronan får dollarn dock nya kortsiktiga köpsignaler om den etablerar sig över motståndet vid ca 8,23 kr. Starka säljsignaler erhålls dock den dagen dollarn etablerar sig under det viktiga stödområdet vid ca 7,9 kr. 

Valutamarknaderna har den senaste veckan utvecklas relativt lugnt. Detta trots Kataloniens folkomröstning om självständighet ifrån Spanien förra helgen. Euron försvagades då något men utan någon större dramatik.

Finansmarknaderna har också präglats av fortsatt tillväxtoptimism, viss förväntan på att den amerikanske presidenten Donald Trump ska få igenom sin skattereform och på att han även snart kommer att presentera en mer hökaktig efterträdare som Fed-chef efter Janet Yellen. Allt detta har hjälpt till att stabilisera den amerikanska dollarn.

I Sverige har Stefan Ingves får förnyat mandat som riksbankschef vilket i sin tur något försvagat den svenska kronan.

Få Valutabrevet automatiskt till din e-post varje vecka!

Den långa trenden för den amerikanska dollarn är annars nedåtriktad gentemot de flesta andra valutor. Men sedan i slutet av september har den tidigare så översålda dollarn bottnat ut och gjort en uppåtriktad rekyl. Det återstår att se om detta är en början till en större vändning uppåt för dollarn. Eller om det bara är en kortsiktig rörelse.

Ser vi på det långsiktiga veckodiagrammet för euron prissatt i dollarn ser det dock ut som att detta bara är en kortsiktig rekyl. För där har euron i somras fått långsiktigt starka köpsignaler, och dollarn då alltså motsvarande säljsignaler, med en betydligt högre uppgångspotential än vad euron hittills nått.

Analys EUR/USD

Euron ligger i skrivande stund på 1,1763 dollar. Som högst har euron i år varit på ca 1,21.

Uppgångspotentialen för euron på lång sikt bedömer vi emellertid att vara minst upp till motståndsområdena kring ca 1,26 och ca 1,29 dollar. Den nuvarande nedåtriktade rekylen finner starka stödområden i veckodiagrammet vid ca 1,17 och ca 1,14 dollar.

I dagsdiagrammets högre upplösning ser vi att euron har ett stödområde vid ca 1,1666. Etablerar sig euron under detta stöd får den nya kortsiktiga säljsignaler.

Analys EUR/USD

I det ännu kortsiktigare timdiagrammet ser vi att om euron istället vänder uppåt erhålls köpsignaler om motstånden vid ca 1,1833, ca 1,1860, ca 1,2019 och ca 1,2091 bryts.

Analys EUR/USD

Den amerikanska dollarn relativt vår svenska krona har också gjort en uppåtriktad rekyl ifrån ett tidigare kraftigt översålt läge. Hittills har rekylen nått upp till som högst 8,1968. Strax under ett motstånd vid ca 8,23. Kan dollarn etablera sig över 8,23 får den nya köpsignaler. Eventuellt kan dollarn då försöka sig på ett test av motståndsområdena kring ca 8,50-8,60.

Analys USD/SEK

Skulle dock dollarn i ett senare läge etablera sig under det viktiga stödområdet vid ca 7,89 erhålls starka säljsignaler. Nedsidan ser då betydande ut. För starka stödområden finns då först vid ca 6,8-7,0 kr.

I dagsdiagrammet ser vi att dollarn även får en säljsignal om stödet vid ca 8,06 kr bryts.

Analys USD/SEK

 

Det brittiska pundet ser i det längre perspektivet fortsatt mycket intressant ut i relation till dollarn. Långsiktigt starka köpsignaler indikerar att pundet på sikt borde kunna komma upp till motstånden vid ca 1,48-1,50. En ganska rejäl resa ifrån nuvarande nivåer kring ca 1,327.

Analys GBP/USD

Förnärvarande gör dock dollarn även här en rekyl emot den rådande lite längre trenden. Stödnivåer finns vid ca 1,30, ca 1,30 och ca 1,28.

 

Framtidens valuta, enligt entusiasterna, kryptovalutan bitcoin befinner sig långsiktigt i en uppåtgående trend.

Utvecklingen är dock synnerligen volatil för denna något kontroversiella valuta. Vilket gör att skeptikerna har svårt att se bitcoin som en användbar ersättare till de vanliga världsvalutorna. De ser mer bitcoin som en värdebärare liksom till exempel guld. Eller kanske snarare som en nutida tulpanlök. I och med att man då drar paralleller till tulpanlökshandeln i Holland på 1630-talet som till slut kraschade ihop.

Men mycket talar för att denna centralbanksoberoende kryptovaluta, som i vissa delar av världen redan har ett mycket stort genomslag, är här för att stanna.

Som svensk kan man handla bitcoin, eller snarare instrument som följer bitcoins värdeutveckling, på många olika sätt. Ett enkelt sätt är att göra det genom bitcointrackern Bitcoin Tracker One eller BITCOIN XBT. Den handlas på den svenska börsen, skuggar värdet av bitcoin och handlas i svenska kronor.

Analys BITCOIN XBT

Bitcointrackern har den senaste veckan fått kortsiktiga köpsignaler när motståndet vid ca 165-168 bröts. Men riktigt intressanta köpsignaler erhålls först om den kan etablera sig över motståndet vid toppnivån ca 198 kr.

Bitcointrackern får säljsignaler om stöden vid ca 164, ca 150, 130 och ca 110 kr bryts.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto