Home > Valutamarknaden återspeglar vaccinationskampanjerna

Valutamarknaden återspeglar vaccinationskampanjerna

November 2020 kommer gå till historien som den månad då flera läkemedelsföretag utannonserade effektiva COVID-19-vaccin. Tre veckor i rad fick världen höra talas om att vaccinen från Pfizer/BioNTech, Moderna och AstraZeneca var lovande i att stoppa virusets spridning. Andra läkemedelsföretag följde sedan.

Detta var det ögonblick då aktiemarknadens senaste stigande trend inleddes. Detta var även ett definierande ögonblick för valutamarknadens deltagare, då investerare hittade en ny variabel på valutamarknaden – vaccinationskampanjerna.

USA och Storbritannien leder vaccinationsracet

Sedan i november har det blivit uppenbart att de länder som leder i vaccinationsracet blir de länder som även leder det ekonomiska racet. Ju fler människor som vaccineras desto snabbare återhämtar sig ekonomin till de nivåer vi såg innan pandemin.

Allt kostar dock pengar. Det är inte alla länder som kan betala för vaccinen, och de som kan har inte alltid tillgång till vaccin på grund av bristande tillgång. Problemet förväntas dock lösas med tiden då allt fler vaccin produceras för varje dag som går.

USA och Storbritannien leder som sagt vaccinationsracet. Till följd av det har dessa länders valutor – den amerikanska dollarn och det brittiska pundet – stigit sedan i november. Investerare förstod snabbt att högre vaccinationsgrad skulle leda till starkare ekonomisk återhämtning, och valutorna följde snabbt efter.

Samtidigt som dollarn och pundet steg tappade euron. Detta berodde framförallt på en långsam vaccinationskampanj i Europa, trots att stora delar av vaccinet produceras på europeisk mark.

I skarp kontrast till USA och Storbritannien exporterade Europa nästan hälften av alla vaccin som producerades, vilket var en bidragande orsak till den högre smittspridningen i Europa. Nationaliseringen av de vaccin som producerades i Europa började diskuteras, men som tur var slogs denna idé snabbt ned.

Europa förväntas öka sin vaccinationsgrad under årets andra kvartal. Nästan 200 miljoner vaccin förväntas levereras under det andra kvartalet, och befolkningen är vaccinationsvillig.

Om korrelationen mellan vaccinationsgraden och valutornas styrka fortsätter kan euron ha hittat sin botten mot slutet av mars. Till följd av det bör dollarbjörnar vara försiktiga framöver när de blankar euron då risken för en short squeeze är hög.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto