Home > Valutamarknaden överflödas med dollar

Valutamarknaden överflödas med dollar

En av de stora trenderna, kanske den största, under krisen 2020 har varit den svaga dollarn. Denna svaghet sägs vara ansvarig för att guldet och aktierna nådde nya rekord, och att andra G10-valutor har växt.

Men samtidigt är det så att även andra centralbanker har genomfört lättnader. Faktum är att vissa inte har slutat genomföra lättnader. Om vi tittar på den europeiska centralbanken (ECB) så har de håller sin inlåningsfacilitet under noll i flera år nu. Samtidigt har de bedrivet flera andra program för lättnader, som TLRO (Targeted Long-Term Refinancing Operations) långt innan COVID-19. Detta gjordes eftersom den ekonomiska tillväxten i Euro-området var svag, och det är den fortfarande.

Faktumet att ECB och andra centralbanker (exempelvis Bank of Japan) fortsatte att genomföra lättnader under de senaste åren påverkade dock inte deras valutors styrka. Medan Fed slutade trycka pengar under ett par år och höjde räntorna till över 2% gjorde andra inte det.

Och sen kom pandemin. Alla andra genomförde fler lättnader. Men när Fed började genomföra lättnader gjorde de det snabbare än alla andra, och hämtade igen mycket av det som gått förlorat de senaste åren. Över 20% (!) av alla dollar som någonsin har skapats skapades år 2020. Låt det sjunka in!

Valutamarknaden inför årets slut

Med tanke på att Fed bokstavligt talat trycker mer pengar än alla andra fanns det bara en väg för dollarn, det vill säga nedåt. Och det var precis vad som hände. Från den stund då Fed började genomföra lättnader började dollarn kollapsa mot andra G10-valutor samtidigt som den började stiga mot tillväxtmarknaders valutor.

Med andra ord blev det problem för alla. Å ena sidan hade G10-banker älskat en svagare valuta för att bekämpa krisen. ECB har exempelvis ingripit verbalt mot den höga EURUSD-kursen. Detta gjordes när EURUSD nådde 1,20 i somras. Var ligger kursen mot slutet av november? Du gissade rätt – nära 1,20. När denna artikel skrivs ligger den på 1,1930.

Å andra sidan har tillväxtmarknader drabbats ännu hårdare. Dollarn är den valuta som väljs oftast för att utfärda skuld då det är lättare att hitta kunder för skuld som har betecknats i USD. Detta fungerar väldigt bra under ekonomisk expansion, men inte lika bra under en lågkonjunktur. Under 2020 har tillväxtmarknader sett hur deras valutor har kollapsat (exempelvis ligger TRY – turkisk lira – rekordlågt mot USD). Samtidigt måste de betala av skuld i USD. Detta är en win-win för USA.

Det fortsätter att vara en kontrovers om det är ett privilegium eller inte att vara världens reservvaluta. I detta fall verkar det definitivt vara så.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto