Home > Valutaparet EUR/JPY når ett tioårigt lägsta vid starten av det nya året

Valutaparet EUR/JPY når ett tioårigt lägsta vid starten av det nya året

Farhågorna för euroområdet skuldkris skickade den gemensamma valutan till nya bottenrekord i går under den första handelsdagen 2012. Valutaparet EUR/JPY sjönk så lågt som till 98,71, ett tioårigt lägsta för valutaparet. I dag kommer valutahandlare vilja uppmärksamma flera ledande indikatorer som kan injicera en viss volatilitet på marknaden.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up down down up down
Veckotrend up up down down up up
Motstånd 1.3118 1.5726 77.63 0.9469 1.0399 0.8455
1.3057 1.5638 77.46 0.9417 1.0355 0.8408
1.2986 1.5568 77.19 0.9375 1.0299 0.8384
Stöd 1.2952 1.5498 76.76 0.9332 1.0214 0.8341
1.2918 1.5445 76.45 0.9300 1.0157 0.8328
1.2857 1.5357 76.01 0.9248 1.0064 0.8304

Ekonominyheter

USD – NFP-rapporten väntas få en inverkan på USD denna vecka.

Med de flesta marknader stängda på måndagen, började USD veckan med att visa väldigt lite rörelse mot dess viktigaste valutarivaler. Allt detta kommer att förändras efter att en rad ledande indikatorer väntas släppas under veckan, och som avslutas med NFP-rapporten (sysselsättningsgraden utanför jordbrukssektorn) på fredagen. NFP-rapporten anses vara en av de mest kritiska ekonomiska indikatorerna och det kommer garanterat injicera betydande volatilitet på marknaden.

Vänder vi oss till dagens handel kommer valutahandlare i USA dollar ägna särskild uppmärksamhet åt det amerikanska ISM tillverkningsindexet PMI. Analytiker förutspår att denna månads PMI index kommer in högre än decembers siffror. Om detta blir verklighet kan USD komma utvidga sin hausseartade trend mot euron. Samtidigt kommer valutahandlare vilja gardera sig i händelse av ett dåligt PMI tillverkningsindex. Medan USA har rapporterat några stabila ekonomiska tillväxtsiffror under de senaste veckorna, är tillverkningsindustrin fortfarande mycket bräcklig. En svag siffra kan sänka USD i eftermiddagens handel.

EUR – Skuldproblematiken i Italien fortsätter att tynga euron

Euron inledde 2012 i moll, då valutan nådde en tioårig lägsta mot den japanska yenen. Valutaparet EUR/JPY nådde så lågt som 98,71 i handeln igår, med investerare som fortfarande är upptagna med euroområdet skuldkris. I synnerhet har den italienska skuldproblematiken dominerat rubrikerna. Analytiker förutspår att detta år kan bli ännu tuffare för euron än 2011. Om detta är fallet, är det knappast sannolikt om någon återhämtning den närmaste tiden.

Sett till dagens handel kommer valutahandlare vilja uppmärksamma varje nyhet som kommer ut från euroområdet vad gäller statsskulder och pratar om åtstramningar. EU hoppas kunna ingjuta hos valutahandlare ett visst förtroende för den gemensamma valutan. Positiva nyheter kan ge euron en liten knuff uppåt efter gårdagens nedgångar.

Om vi tar en titt på resten av veckan kan vi se framemot NFP-rapporten från USA, som kommer att skapa stora volatilitet på marknaden. Valutahandlare skulle göra fel i att tro att denna siffra endast påverkade greenbacken. De amerikanska sysselsättningssiffrorna tenderar att påverka samtliga valutor, inklusive euron. Ett solitt resultat kan generera en del riskaptit på marknaden vilket sannolikt kommer att gynna euron i det långa loppet.

JPY – Yenen hade kraftiga uppgångar kontra euron

Yenen lyckades behålla sin senaste hausseartade trend mot euron i valutahandeln igår, där valutaparet EUR/JPY föll till ett 10-års lägsta. Investerare har återgått till den säkrare tillflyktsortsvalutan yenen, med euroområdets skuldkris fortfarande i rubrikerna. Ytterligare problem i euroområdet kan föra valutaparet ännu lägre.

Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma eventuella kommentarer från den japanska centralbanken (BoJ) om yenens nuvarande höga nivåer. Japans ekonomi bygger till stor del på export, vilket innebär att en stark yen inte är någon fördel för landets export. BoJ har haft en böjelse för att skjuta till kapital på valutamarknaden för att påverka värdet på yenen i det förflutna. Om de beslutar att göra det än en gång, kan den japanska valutan vända till baisse mycket snabbt.

Råolja – Råoljepriset faller på oro för Europas statsfinansiella problem

Priset på råolja sjönk förra veckan där fortsatt oro över skuldkrisen i euroområdet i kombination med oroande nyheter från Mellanöstern hjälpte till att skrämma bort investerare. Råvaran har sjunkit långt under 100 dollar per fat nivån och analytiker varnar för att trenden kan komma fortsätta den här veckan.

I dag kommer valutahandlare vilja ägna stor uppmärksamhet på varje nyhet från Mellanöstern, och i synnerhet Iran. Landet har nyligen hotat att skära av oljeexporten. Alla ytterligare tecken på att de kommer att göra det, kommer sannolikt att driva ned priserna ytterligare.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Tekniska indikatorer visar att paret kan få se en korrigering uppåt denna vecka. RSI på veckodiagrammet har trätt in i det överköpta territoriet, medan Stokastiska Slow på samma diagram har bildat ett baisseartat kors. Positionerande i en långsiktig hausseartad trend kan vara ett klokt val.

GBP/USD

De flesta långsiktiga indikatorerna visar att det här paret handlas i neutralt territorium, vilket innebär att de stora marknadsrörelserna inte väntas denna vecka. Med detta sagt närmar sig Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet sakta mot det översålda territoriet. Om indikatorn sjunker under -90, kan det vara ett tecken för valutahandlare att ligga långt i sina positioner.

USD/JPY

Efter den baisseartade trenden i slutet av förra veckan, har tekniska indikatorer börjat visa att valutaparet USD/JPY kan vara redo för en korrigering uppåt denna vecka. De dagliga diagrammens indikatorer, som RSI och Stokastiska Slow visar valutaparet i det översålda territoriet. Ligga långt denna vecka kan vara en klok strategi för valutaparet.

USD/CHF

Efter den svaga uppåtgående prisrörelsen för valutaparet USD/CHF förra veckan, visar de tekniska indikatorerna att det kan vända till baisse under de kommande dagarna. Williams Percent Range på det dagliga diagrammet smyger sig sakta mot -20 nivån. Skulle det gå över denna nivå, kan det vara ett tecken på att valutaparet kommer att iscensätta en korrigering nedåt. Valutahandlare kommer vilja hålla ett öga på det dagliga och det veckovisa diagrammet för ytterligare tecken på en baisseartad rörelse.

Wild Card

AUD/USD

Valutaparet AUD/USD har handlats i det överköpta territoriet under en tid nu och de tekniska indikatorerna visar att det äntligen kan vara dags för en korrigering nedåt. Både RSI indexet och Williams Percent Range på det dagliga diagrammet har tagit sig in det överköpta territoriet. Valutahandlare kan vilja ligga kort i sina positioneringar idag.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.