Home > Valutaparet EUR/USD faller till en 21-månaders lägsta

Valutaparet EUR/USD faller till en 21-månaders lägsta

Valutaparet EUR/USD sjönk så lågt som 1,2614 i går, en 21-månaders lägsta, efter att investerare har blivit alltmer oroade över Greklands öde i euroområdet och skiftat sina medel till mer säkra avkastningstillgångar. Valutaparet iscensatte en mild korrigering uppåt senare under dagen för att så småningom stabilisera sig runt 1,2655 nivån. Den här veckan kommer valutahandlare i EUR vilja uppmärksamma flera potentiellt viktiga marknadsindikatorer. Speciellt då det tyska tillverkningsindexet i synnerhet kan hjälpa EUR att återta en del av sina senaste nedgångar, under förutsättning att rapporten kommer in över förväntan.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down no up up no
Veckotrend down down up up down down
Motstånd 1.2699 1.5807 80.43 0.9613 0.9901 0.8102
1.2664 1.5760 79.98 0.9661 0.9849 0.8069
1.2636 1.5729 79.69 0.9628 0.9828 0.8042
Stöd 1.2578 1.5683 79.23 0.9590 0.9773 0.8006
1.2545 1.5649 78.94 0.9561 0.9740 0.7985
1.2501 1.5600 78.50 0.9512 0.9699 0.7948

Ekonominyheter

USD – USD såg betydande uppgångar med ökad riskaversion

USD apprecierade mot flera av dess viktigaste valutarivaler i går, där fortgående farhågor för Greklands framtid i euroområdet har lett till riskaversion på marknaden. Mot EUR apprecierade USD med över 60 punkter, för att till slut nå en 21-månaders högsta. Valutaparet USD/CHF avancerade med cirka 50 punkter under den europeiska handeln där det eventuellt nådde en topp på 0,9518, ett fyra månaders högsta. Men sett till hela helheten var inte allt positivt för USD. Mot den säkra tillflyktsortsvalutan JPY föll den amerikanska dollarn med nära 60 punkter och nådde 79,32 under mitten av handelsdagen.

I dag kommer valutahandlare i USD vilja uppmärksamma flera amerikanska indikatorer som kan generera volatilitet på marknaden. Klockan 12:30 GMT kommer den underliggande orderingången för kapitalvaror och arbetslöshetsrapporten att släppas. Båda är prognostiserade att visa tillväxt i den amerikanska ekonomin och skulle detta vara korrekt kan den bidra till att stödja USD kontra valutor såsom JPY, GBP och EUR. I dag kommer valutahandlare vilja uppmärksamma nyheter från euroområdet som kan få en inverkan på USD. Specifikt eventuella negativa meddelanden som kommer ut från Grekland kan ge de säkra tillflyktsortsvalutorna såsom USD stöd för fortsatta trender i hausse.

EUR – Oro i Grekland skickade EUR till nya bottennoteringar

Oförmågan hos de politiska ledarna för euroområdets ekonomier att komma med nya idéer för att bekämpa skuldkrisen i regionen, fick högre avkastningstillgångar såsom euron att rasa kontra säkra tillflyktsortsvalutor under gårdagens börshandel. Skillnader i uppfattning mellan Frankrikes nya regering för anti-åtstramning och tyska tjänstemän har lett till allvarliga frågeställningar bland investerare om de framtida utsikterna för euroområdet. Utöver att EUR föll till 21-månaders lägsta mot USD, sjönk valutaparet EUR/JPY med mer än 100 punkter under loppet av dagen och nådde till slut så lågt som 100,15.

I dag kommer valutahandlare i EUR vilja uppmärksamma flera indikatorer som kan generera volatilitet på marknaden. Den tyska Flash tillverkningsindex PMI och IFO affärsklimatindexet som släpps på 7:30 GMT och 8:00 GMT respektive, kan hjälpa EUR under förmiddagens börshandel om de kommer in över förväntan. Samtidigt bör valutahandlare varnas för att den övergripande trenden för EUR fortfarande är baisse. Varje positiv nyhet från euroområdet kan överskuggas av den politiska och ekonomiska krisen i Grekland, som skulle kunna begränsa eventuella uppgångar.

Guld – Priset på guld rasade med investerare som flydde till säkra tillflyktsortsvalutor

Uppgångar i USD i går resulterade i att guldpriset rasade med över 20 dollar per uns under mitten av handelsdagen. Normalt sätt får en uppgång i USD en negativ inverkan på råvaror och ädelmetaller, eftersom det gör dem dyrare för köparna utanför USA. Priset på guld sjönk under 1 540,00 dollar per uns i eftermiddagens handel.

Vänder vi oss mot dagens handel kommer investerare i guld att vilja uppmärksamma amerikanska nyheter som släpps mot slutet av den europeiska handeln. Skulle någon av rapporterna resultera i ytterligare uppgångar i USD, kan priset på guld falla under eftermiddagens handel.

Råolja – Råoljepriset föll till ett sju månaders lägsta

Råoljepriset sjönk så lågt som 90,68 dollar per fat under den europeiska handeln i går, ett sju månaders lägsta. Råoljan tillsammans med de flesta andra råvaror har vänt till baisse på grund av rädslan för att Grekland kan komma att lämna euroområdet på grund av dess ovilja att följa de uppsatta åtstramningsåtgärderna. Dessutom har de rekordhöga råoljelagren i USA lett till ytterligare prispress i råolja.

Riktningen i oljepriset avgörs till stor del av nyheterna som kommer ut från euroområdet. Ytterligare negativa nyheter kan resultera i att råvaran får se fortsatta nedgångar. Samtidigt skulle någon av de amerikanska rapporterna komma in över förväntan, kan det tas som ett tecken på ökad efterfrågan, vilket kan leda till en blygsam ökning av priset på råolja.

Tekniska nyheter

EUR/USD

RSI på det dagliga diagrammet indikerar att detta valutapar ligger i det översålda territoriet, vilket tyder på att en uppåtgående rörelse skulle kunna inträffa den närmaste tiden. Denna teori stöds av MACD/Osma på det veckovisa diagrammet, som har bildat ett hausseartat kors. Ligga långt kan vara ett klokt val.

GBP/USD

Det veckovisa diagrammets Williams Percent Range har fallit under -80 nivån, vilket indikerar att en uppåtgående vändning kan förekomma. Dessutom har Slow Stokastiska på det dagliga diagrammet bildat ett hausseartat kors. Valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar.

USD/JPY

De långsiktiga tekniska indikatorerna för detta par ger oss blandade signaler. Å ena sidan har det veckovisa diagrammets MACD/Osma bildat ett hausseartat kors. Å andra sidan ligger Williams Percent Range på samma diagram i det översålda territoriet. Intagande av en vänta och se strategi kan vara ett klokt val för detta valutapar.

USD/CHF

Det veckovisa diagrammets MACD/Osma har bildat ett baisseartat kors, vilket tyder på att detta par kunde se rörelse nedåt inom en snar framtid. Denna tankegång stöds av Williams Percent Range på samma diagram, som har tagit sig över -20 nivån. Öppnande av korta positioner kan vara klokt för detta valutapar.

Wild Card

USD/NOK

Det dagliga diagrammets Williams Percent Range ligger för närvarande i det överköpta territoriet, vilket tyder på att en nedåtgående rörelse skulle kunna inträffa i en nära framtid. Denna teori stöds av RSI på samma diagram, vilket ligger ungefär runt 70 nivån. Forex valutahandlare kanske vill ta tillfället i akt att öppna korta positioneringar inför en eventuell brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.