Home > Valveckan är här – teorier och prognoser

Valveckan är här – teorier och prognoser

USA röstar nu för att bestämma vem som ska bli deras nästa president. Även kongressens struktur är viktig då nya finansiella beslut kommer fattas beroende på hur kongressen ser ut efter valet.

För finansiella marknader blir detta den händelse som markerar slutet på handelsåret. Detta är även den dag traders har förberett sig på i flera månader nu. Om Trump vinner igen lär USD stiga, och om Biden vinner lär USD ta ett par steg tillbaka.

Är det så enkelt? Om vi tar en titt på vad som hände för fyra år sedan är svaret ett klart nej.

Rekordmånga amerikaner har registrerat sig för att rösta

Valprocessen i USA är både unik och komplicerad. Processen fungerar enligt principen ”vinnaren tar hem allt”. Folk röstar i delstaten och den kandidat som får flest röster blir den kandidat som vinner delstaten. Om Biden får 53% och Trump 47% i en delstat kommer elektorerna inte representera 47% av befolkningen där.

Detta är en viktig detalj. En annan viktig detalj är att över 90 miljoner amerikaner redan har röstat. Dessa röster kommer endast räknas om resultatet inte imorgon är slutgiltigt mot slutet av dagen. Om resultatet är definitivt, både vad gäller presidenten och kongressen, kommer dessa röster inte räknas.

Hur ser marknadens antaganden ut?

Valundersökningarna tror hittills på Biden. Mer specifikt lutar samtliga nationella valundersökningar mot Biden, men dessa undersökningar är inte samma sak som lokala undersökningar. Som vi tidigare pratade om kan majoriteten i en delstat inte räcka för att förändra det slutgiltiga resultatet. Delstaterna har olika många elektorer beroende på hur många som bor i delstaten. Så kallade ”swing states” är de delstater som har flest antal elektorer, och där resultatet inte är självklart i förväg.

Om Trump vinner igen lär USD stiga. Argumentet här är att Trumps politik kommer bli ännu mer intensiv, vilket leder till mer intensiva handelskrig, protektionism, isolationism och så vidare. En dollar som stiger blir därför ingen överraskning.

Om Biden vinner kommer dollarn antagligen ta ett steg tillbaka på grund av massiva åtaganden för landets infrastruktur. Finansiella stödpaket får dollarn att sjunka i värde, och marknaden kommer reagera på detta i förtid.

Som alltid är detta bara antaganden. Marknaden är full av överraskningar, och denna gång lär inte bli annorlunda.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto