Home > Vänd inte råvarorna ryggen

Vänd inte råvarorna ryggen

Priserna på många råvaror hade den värsta veckan på väldigt länge under förra veckan. Oljepriset föll under 100 dollar per fat, guldet sjönk under $1500 och silver raderade mycket av den senaste månadens vinster genom att falla till $35. Priserna för andra råvaror, exempelvis socker, tenn, nickel, aluminium, bly och koppar backade likaså.

Är det här slutet? Har den stora uppgången hos råvarorna upphört? Troligtvis inte!

Silverhandeln gick så pass långt att det ryktas att iShares Silver Trust ETF SLV var det mest omsatta värdepappret. Förra veckans selloff var mindre ett slut på tjurmarknaden och mer en konsekvens av spekulanter som rusade mot nödutgångarna.

Men kortsiktiga spekulanter är inte den enda faktorn. Förra veckans återhämtningen i den amerikanska dollarn var lika mycket en bakgrund för nedgången. Den amerikanska dollarn fick ytterligare bränsle på torsdagen efter Jean-Claude Trichet, ordförande för Europeiska centralbanken (ECB), sade att ECB inte skulle höja räntan förrän efter juni. Vid veckans slut, var den amerikanska dollarn upp 2,5 procent för veckan, en ganska stor rörelse.

Dessutom gick vi in ​​i maj månad, som historiskt har visat sig vara en svag och instabil period för råvaror. Med Federal Reserve vars försök att avveckla sina kvantitativa lättnader (QE2) är det möjligt vi kommer fortsätta att se volatilitet på råvarumarknaden.

Trots nedgången var råvarorna fortfarande årets mest framgångsrika tillgångsslag på torsdagen. I det årliga diagrammet nedan ser ni avkastningen hos de olika tillgångslagen.

Zoomar vi ut i våra diagram bland råvarorna kan vi konstatera att väldigt lite har förändrats till det långsiktiga perspektivet. USA kämpar fortfarande för att komma fram till en genomförbar lösning på skuldproblemet. Vad som hände under förra veckan var mer av en teknisk korrigering än en fundamental förändring på lång sikt och vi har redan börjat veckan med uppgång för silver och råoljepriser.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto