Home > Vändningen för FX-marknaden

Vändningen för FX-marknaden

Efter flera år av en minskad volatilitet på FX-marknaden verkar det som att coronavirus-pandemin har brutit denna direkta korrelation mellan obligationer och FX-marknadens antydda volatilitet. Avkastningen fortsätter att sjunka och FX-marknadens volatilitet ökar.

Rotationen från obligationer tillbaka till FX-världen är intressant. Den högsta tvååriga räntan hittar vi i Nya Zeeland på 0,29%, medan den 10-åriga räntan i Euro-området drar ner den genomsnittliga avkastningen i hela världen. Plötsligt har FX-investerare stora möjligheter att spekulera – är detta bara temporärt eller har vi de största förflyttningarna på FX-marknaden framför oss?

Trenden ser ut att fortsätta

Centralbankerna väljer att fortsätta hålla räntorna låga och ha en lättad penningpolitik, vilket leder till att avkastningen från obligationer antagligen kommer fortsätta att falla. Investerare är därför tvungna att leta efter högre avkastning på andra områden. FX-marknaden ser ut att bli det nästbästa alternativet.

EURUSD-paret exempelvis är det mest likvida på FX-marknaden och förflyttades med mer än 10% sedan utannonseringen av återhämtningsfonden tidigt i april. Dessutom fortsatte paret att öka efter EU-toppmötet då ett avtal nåddes om delad skuldsättning och distribution av lån och bidrag till EU-länder. På tre månader har paret rört sig mer än under de senaste två åren.

Det ser ut som att FX-marknadens ökade volatilitet kommer fortsätta. När en rotation in och ur olika tillgångsklasser äger rum brukar det vara valutamarknaden som först ökar i volatilitet.

2020 var inte menat att vara ett vanligt handelsår för valutahandlare. Alla som hade investering som yrke visste att marknaden inte skulle förflytta sig särskilt mycket fram tills efter det amerikanska presidentvalet.

Detta förändrades dock i och med COVID-19-pandemin.

Om det vi har sett under de senaste tre till fyra månaderna inte har att göra med det amerikanska presidentvalet så kan den 10-procentiga förflyttningen för EURUSD-paret endast vara en liten reaktion inför den huvudsakliga händelsen. Det amerikanska valet är ännu viktigare nu än innan då hela världen påverkas av pandemin, och det är inte ett enskilt land som leder vägen ur en sådan kris.

Om handeln inför sommaren normalt sett domineras av snäva intervall ser det nu annorlunda ut år 2020. EURUSD nådde över 1,19 i juli efter att ha nått över brytpunkter hela månaden.

När det kommer till volatilitet, inte riktning, kan vi förvänta oss samma sak i augusti.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.