Home > Vändningen kom för USD – kommer det hålla?

Vändningen kom för USD – kommer det hålla?

Under ekonomiska och finansiella kriser brukar investerare söka sig till säkra tillgångar. De köper guld, silver, Bitcoin etc. i hopp om att deras alternativa investeringar ska skydda deras portfölj.

Långsiktigt kan de uppleva diversifieringsfördelar, men kortsiktigt bör fokus inte ligga på alternativen – utan vad alternativen jämförs med. Mer specifikt, den amerikanska dollarn.

USD visar varför den inte verkar förlora sin status som världens reservvaluta

Guld har nått rekordhöga noteringar i år. Det tog sig över 2 000 dollar för första gången någonsin, och silvret tredubblades i värde under ett kvartal. Bitcoin har tagit igen det som den tappade i mars och steg över 12 000 dollar.

Vad har dessa investeringar gemensamt? Världens reservvaluta – USD.

Då Fed tryckte mer och mer dollar till centralbankerna (Fed har haft swappavtal öppna sedan i April) har dollarns likviditet förbättrats. Därmed sjönk valutan.

Detta är var det hela blir intressant. Dollarn fick sig en törn då investerare flydde från dollarn till andra alternativ. Vissa diversifierade till och med i andra fiat-valutor, som EUR, AUD och GBP – samtliga steg skarpt mot dollarn.

I en riskaversiv miljö bör åtminstone ett par av dessa alternativ behålla sitt värde, eller åtminstone vara mer eller mindre stabila mot dollarn. Som vi har sett på sistone har dock dollarn visat sig vara den enda säkra tillgången då aktier, statsobligationer, guld och silver alla har börjat säljas.

Under 2008, precis innan finanskrisen, nådde guld nya rekord. För första gången nådde guldet över 1 000 dollar. Många var snabba med att påpeka att guldet kommer stiga mer och mer ju värre krisen blev. Istället skedde det rakt motsatta. Den första reaktionen från marknaden var att söka sig till säkerhet, men fann denna säkerhet i USD, trots faktumet att krisen inleddes i USA.

Det som följde ser ut som ett copy/paste-scenario från det vi ser idag. Fed beslutade om lättnader, öppnade swappavtal och dollarn lättades. Guldet gick fram och nådde över 1 900 under 2011, men gick tillbaka till 1 000 dollar fem år senare.

Detta visar att guldet representerar en slags förvaring av värde, men USD, dess motpart, är den mest eftersökta tillgången under en kris.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.