Home > Var försiktig med Bull/Bear certifikat

Var försiktig med Bull/Bear certifikat

Det första man måste ha klart för sig när man handlar certifikat som ges ut av tredje part är att det finns en motpartsrisk. Om banken som tillhandahåller certifikaten går i konkurs finns det risk för att du som kund förlorar dina pengar. Detta är någonting många bortser från och man kan väl säga att risken nog är ganska liten att till exempel Handelsbanken går i konkurs, men många handlar certifikat utgivna av andra banker som verkar har problem. En titt på deras kursdiagram bekräftar detta. Handlar man börshandlade fonder är risken inte alls lika stor då kundmedlen är skilda från fondbolaget men de måste likväl förvaras hos ett förvaringsinstitut så visst finns det en motpartsrisk som man bör vara medveten om.

1
Min. Insättning
$50
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
10
Börja handla
Betalningsmetoder:
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Full Regulations:
CySEC, FCA

De populäraste börshandlade fonderna är Handelsbankenägda XACT Bull- och Bear som ges ut av XACT Fonder. Många använder XACT Bear när de vill spekulera i nedgång. Vill man göra det bör man mycket hellre sälja en indexfuture på OMXS30 till exempel. Inte nog med de tar ut en årlig avgift på 0,6% och en spread så handlas de med en hävstång på 1,5, vilket gör att det inte lämpar sig för annat än intradagshandel. Med tiden äter volatiliteten upp all avkastning och man måste i princip se till att inte äga Xact Bear under uppdagar för att ha en chans att tjäna pengar.

Ponera att index och XACT Bear båda står på värdet 100. Om index går upp 1% går XACT Bear ner 1,5% till 98,5. Går index sedan ner 1% till 99,99 har XACT Bear bara stigit till ~99,98. Detta ser inte ut som mycket men i längden leder det till en gigantisk urholkningseffekt. Ett mycket bra exempel är Bull silver X4 som ges ut av Commerzbank. En titt på diagrammet säger allt.

Vill man ta negativa positioner skall man nog hellre blanka enskilda aktier eller sälja en indextermin. Min bedömning är att folk i allmänhet ändå handlar med certifikat eller börshandlade fonder då de är för att de är lata och inte orkar hitta en mäklare som erbjuder ett större utbud med indexterminer eller CFD:s då dessa till exempel inte finns att handla hos Avanza eller  så vill de inte vill belåna sig. Om man verkligen inte har något annat val kan kanske XACT Omxs30 vara ett alternativ, som ju följer börsen utan hävstång.  Men visst låter det bra? ”Xact Bear” ger ju intrycket av att vara exakt och inte ett instrument där kunden  ligger i underläge direkt.

Slutsatsen blir därmed att sky certifikat och börshandlade fonder med hävstång som pesten om du inte är daytrader och  bara handlar under dagen. Du kan hellre justera sin risk med belåning själv . Om du verkligen måste handla ett certifikat bör du hitta ett  som följer underliggande linjärt utan hävstång.

BULL SILVER X4 C
BULL SILVER X4 C
XACT BEAR
XACT BEAR

 

1
Min. Insättning
$50
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
10
Börja handla
Beskrivning:
Betalningsmetoder
Bank Transfer, Elektronisk överföring
Fullständig regellista:
CySEC, FCA
2
Min. Insättning
$1
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
9.3
Världens största kryptovaluta utbyte med över 2 miljarder dagliga användare
Innovativa handelsplattform som erbjuder enormt utbud av krypto mynt
Stöder över 60 betalningsmetoder inklusive PayPal
Börja handla
Beskrivning:
Binance har vuxit exponentiellt sedan det grundades 2017 och är nu en av, om inte den största kryptovaluta utbyten på marknaden.
Betalningsmetoder
Cryptocurrencies
Fullständig regellista:
3
Min. Insättning
$20
Exklusiv marknadsföring
Användarbetyg
8.7
Marginal handel med full regelefterlevnad
kryptovaluta satsar
olika betalningsalternativ
Börja handla
Beskrivning:
Cex.io erbjuder Utbyte av fiat valuta för Bitcoin Ethereum, Tether, och 23 andra cryptocurrencies samt Bitcoin / Ethereum handel mot USD.
Betalningsmetoder
Credit Card, Cryptocurrencies, Debit Card, Elektronisk överföring, skrill
Fullständig regellista:

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto