Home > Varför är en stigande obligationsränta ett måste i USA?

Varför är en stigande obligationsränta ett måste i USA?

Vaccinationsgraden mot COVID-19 i USA stiger otroligt snabbt. I fredags fick nästan tre miljoner vuxna i landet vaccinet.

Det går nu så fort att Ohio igår utannonserade att de kommer inleda vaccinationen av gruppen 40+. Detta säger mycket om skillnaden mellan USA och resten av världen, om man inte räknar med Israel.

Detta visar även potentialen för den amerikanska ekonomin framöver. Alla som redan är vaccinerade, samt de som får sprutan de kommande två månaderna, innebär en starkare arbetsklass. Tjänstesektorn och tillverkningssektorn förväntas öka explosionsartat, framförallt vad gäller den utsatta turistbranschen.

Allt detta kostar givetvis pengar. Fed federala budgetunderskottet i USA har ökat rekordartat under 2020 och 2021. För att finansiera återhämtningen, stödpaketet och betala för vaccin var landet tvunget att låna pengar på ett sätt som aldrig tidigare gjorts. Medan överdrivet lånande är ett problem i andra delar av världen (exempelvis Europa) ser det lite annorlunda ut i USA. Landet lär i kontrast till detta vinna racet till ”det normala” och därmed uppnå starkare ekonomisk tillväxt snabbare, och betala tillbaka skulden snabbare.

Amerikansk skuld – en attraktiv investering eller inte?

Problemet med högre skuldnivåer har att göra med hur man gör det attraktivt för investerare. Varför ska en investerare köpa amerikanska statsobligationer om avkastningen inte är attraktiv? Dilemmat, eller utmaningen, är därför för Fed, och specifikt finansdepartementet, att hitta en balans mellan hur hög avkastningen kan sättas för att göra amerikansk skuld till en attraktiv investering.

Investerare bör komma ihåg att Fed:s kvantitativa lättnader ligger på cirka 5% av BNP under 2021. Om man till det adderar ett underskott på cirka 15% finns det en skillnad på 10%. Å ena sidan köper Fed 5%, men det krävs att ytterligare 10% köps av någon annan, dvs. institutionella investerare, andra nationer och så vidare.

Därför, oavsett vilka konsekvenserna av den högre obligationsräntan är, måste USA sätta den högt för att kunna möta denna differens. Den stora frågan är – hur högt är för högt för den mest eftertraktade riskfria avkastningen i världen?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto