Home > Varför ECB bör undvika att kommentera växlingskursen

Varför ECB bör undvika att kommentera växlingskursen

Något som överraskade många valutahandlare denna sommar var att ECB levererade ett sällsynt verbalt ingripande, precis när EURUSD gick över 1,20.

Det finns en outtalad överenskommelse mellan G20-länderna att de inte ska kommentera växlingskurser. Att ECB försökte få euron att gå ned i värde ett par veckor inför deras möte var inte bara något nytt, det var även märkligt.

IMF tycker fortfarande ett euron är undervärderad

Genom att ha en överenskommelse om att undvika devalvering planerar G20-länderna att undvika att sätta fart på exporter och aktuella kontoutvecklingar. Men att tala illa om sin egen valuta signalerar det totalt motsatta.

Ja, EURUSD, som Philip Lane nämnde, steg dramatiskt på anmärkningsvärt kort tid. Paret gick från 1,06 till 1,20 på mindre än tre månader, vilket sätter press på en redan svag inflation.

Euron steg dock i nominella termer endast med 4% i år. Detta är hittills inte alarmerande. Om man tar en titt på överskottet i euro-området, vilket drivs av Tyskland och Nederländerna, ser vi faktiskt en lägre euro än vad situationen antyder. Detta är en anledning varför den internationella valutafonden uppfattar euron som undervärderad jämfört med andra valutor.

Kanske är det så att européerna hämnas på det som skedde i USA de senaste fyra åren. Innan Trumps tid som president skulle Vita Huset aldrig kommentera en växlingskurs. Faktum är att det fanns ett mantra som innebar att en stark dollarpolitik är att föredra.

Detta har förändrats drastiskt de senaste åren. Trumps administration försökte desperat få dollarn att sjunka i värde, ofta i form av verbala ingripanden från presidenten själv.

Detta kan ha lett till att ECB uppfattade det hela som orättvist. Om reglerna bryts kan man tycka att det är bäst om alla bryter dem lika mycket. Men om vi har lärt oss något från historien så är det att detta sätt att se på saken varken är smart eller välkommet.

Om vi snabbspolar fram två veckor från det tillfälle då Philip Lane kommenterade kurserna har ECB förändrat sin hållning på sina presskonferenser. De nämnde växlingskursen i sitt utlåtande, men på ett sätt är detta något de även gjort förr. Under presskonferensen valde de även att inte delta i diskussioner om växlingskursen utan påpekade endast att de bevakar eurons styrka då den kan bli ett problem för inflationen.

En intressant sak är att Lanes kommentar framförallt hade att göra med EURUSD-kursen, inte euron i allmänhet. Detta innebär att det som sker på andra sidan Atlanten bevakas noga av europeiska beslutsfattare.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto