Home > Varför köpa en blankad eller omvänd ETF med hävstång idag?

Varför köpa en blankad eller omvänd ETF med hävstång idag?

Trots att de inte direkt följer index anser jag att det går att tjäna pengar på ETF:er som låter dig blanka och förstärka dina intäkter via hävstång. När den oundvikliga korrigeringen eller kraschen kommer, det vill säga.

Om du tror att marknader kommer korrigera eller krascha kan du vilja blanka, men det är svårt att göra det via ett traditionellt mäklarkonto.

Om du vill tjäna stora pengar måste du använda hävstångseffekt, men det är inte helt lätt på vissa mäklarkonton. Svaret kan vara att köpa en kort eller omvänd ETF med hävstångseffekt.

Vad är en blankad eller omvänd ETF med hävstång?

Vi kan börja med att förklara ett par begrepp som ETF, blankad/omvänd och hävstång:

  • En börshandlad fond (ETF) är som en fond som samlar ihop pengar från många investerare och placerar dem i många tillgångar, exempelvis aktier; ofta de som följer ett aktieindex som S&P 500. Till skillnad från fonder kan ETF:er handlas när som helst under handelsdagen på samma sätt som du skulle köpa eller sälja enskilda aktier.

  • Värdet på en blankad eller omvänd ETF går upp när det underliggande indexet går ner, och vice versa.

  • Hävstång innebär att dina vinster (och förluster, så var försiktig) förstärks; t.ex. med en faktor av tre.

Ska man köpa en ETF för att tjäna pengar på fallande marknader? 

När jag skriver om den här typen av ETF:er nämner jag alltid det faktum att de inte följer de underliggande indexen exakt på grund av hur de använder dagliga derivatinstrument för att uppnå den omvända hävstången. Enkelt uttryckt matchar den kumulativa avkastningen från ”dagliga återställningar” över flera dagar, veckor eller månader inte indexets nettoavkastning under samma period.

Spelar detta någon roll? Inte om du är en rent teknisk handlare som tittar på prisdiagram oavsett de bakomliggande orsakerna. När allt kommer omkring spårar en Nasdaq-100-tracker inte heller S&P 500 exakt, men det hindrar mig inte att blanka det på sina egna tekniska villkor som en proxy för fallande marknader.

Om ett diagram som det följande visar stor potential för en omvänd hävstång att stiga snabbt om marknaden går ner, frestas jag att satsa med en begränsad initial investering.

Källa: Barclays Smart Investor

Var kan man köpa blankade eller omvända ETF:er med hävstång? 

Traditionella aktiemäklare som normalt inte låter dig blanka eller använda hävstångseffekter – t.ex. brittiska mäklare som erbjuder ISA- eller SIPP-aktier kommer ändå ofta erbjuda blankade eller omvända ETF:er med hävstång.

Alternativt erbjuder nätmäklare som redan låter dig använda hävstångseffekt via CFD:er ofta ETF-CFD:er, och i det här fallet behöver ETF:erna själva inte vara omvända eller innehålla hävstångseffekter eftersom mäklarna låter dig blanka långa ETF:er med den hävstångseffekt de tillhandahåller.

Här är två av de bästa mäklarna som du kan kolla in idag:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto