Home > Varför ligger dollarn högt när marknaden är kort?

Varför ligger dollarn högt när marknaden är kort?

En av de saker vi tar med oss från förra året är att den lägre dollarn hjälpte världen att bekämpa COVID-19-pandemin. Detta gällde framförallt efter att Fed i USA öppnade upp swappavtal med andra stora centralbanker i världen.

Mot slutet av förra året gav alla stora investmentbanker en prognos som sade att aktiemarknaden skulle stiga och att dollarn skulle sjunka under 2021. Flera argument har använts för att rättfärdiga denna så kallade reflations-trade, och samtliga är giltiga.

Om vi snabbspolar fram en månad i det nya handelsåret ser vi att dollarn har stigit, inte sjunkit. EURUSD-paret har svårt att hålla 1,20 efter att ha legat över 1,2330 i starten på året. Detta representerar en över ”tresiffrig” tillbakagång på mindre än en månad.

Fed var inte så aggressiva som det verkade

För att förstå dollarn uppgång bör man ta en titt på Fed:s balansräkning. Medan Fed expanderade sin balansräkning under 2020 via kvantitativa lättnader har andra centralbanker i världen varit ännu mer aggressiva.

Exempelvis har den schweiziska centralbanken (SNB) en balansräkning på 140% av BNP. Samma gäller för Japans centralbank (BOJ), och även den europeiska centralbankens (ECB) balansräkning ligger nästan på 100% av Euro-områdets BNP. Fed:s balansräkning å andra sidan har knappt nått 60%, vilket delvis kan förklara den starkare dollarn i början av året. Med andra ord har andra centralbanker genomfört mer lättnader än Fed, vilket gynnar en starkare dollar.

En annan sak att ha i åtanke är USA:s nya finansminister Janet Yellen. När hon var chef över Fed för ett par år sedan var hon hökaktig angående dollarns roll i det internationella finansiella systemet.

Efter att hon tog över finansdepartementet har marknaden fått reda på att finansdepartementet drar ner på sina emissionsplaner massivt under årets första kvartal. Målet är att reducera finansdepartementets balansräkning med över två tredjedelar. Som bieffekt av detta kommer det leda till utökade reserver i banksystemet, och den initiala effekten bör bli duvaktig för dollarn.

Om man tar en närmare titt kommer detta leda till att Fed inte kommer behöva köpa för att expandera balansräkningen i snabbare takt än sina rivaler. Därmed är det rimligt för dollarn att öka i värde.

Om vi inte ser några förändringar i dessa trender kan det mycket väl bli så att dollarn fortsätter stiga då marknaden är positionerad på motsatt sida.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.