Home > Varje möte är ”live” säger Fedchefen Janet Yellen, momentum i ekonomin och på arbetsmarknaden styr beslut.

Varje möte är ”live” säger Fedchefen Janet Yellen, momentum i ekonomin och på arbetsmarknaden styr beslut.

Federal Reserve måste försäkra sig om att momentum i ekonomin och på arbetsmarknaden inte har minskat, men varje möte är ”live” för en möjlig räntehöjning.

Det sade Fed-chefen Janet Yellen vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Hon sade att hon inte känner sig ”bekväm” med att ge någon tidtabell för nästa räntehöjning, men räntehöjningar är ingen omöjlighet vid något möte – det kan ske i juli.

Fedchefen sade vidare att den amerikanska arbetsmarknaden ännu är ”hälsosam”, men den har förlorat lite momentum.

Hon upprepade dock att data för enskilda månader inte ska övertolkas, och hon tror inte att det är slut med framstegen på arbetsmarknaden; antalet nyanmälda arbetslösa ligger ännu på låga nivåer och JOLTS-data tyder på att antalet lediga jobb ligger på rekordhöga nivåer.

Janet Yellen sade att hon inte kan ge någon exakt formel om vad som visar att arbetsmarknaden förbättras. Hon sade att över tiden så kommer jobbtillväxten sannolikt att dämpas, men de senaste två månaderna jobbrapporten har visat en mycket låg ökningstakt.

Fedchefen sade också att inflationen har utvecklats i stora drag i linje med vad hon har väntat, och hon har inte sett några betydande överraskningar i inflationsdata. Tecknen tyder fortsatt på att inflationen är på väg upp mot 2 procent.

Janet Yellen sade att Fed bevakar inflationen och inflationsförväntningarna. Beträffande att de marknadsbaserade inflationsförväntningarna har sjunkit ytterligare sade hon att dessa påverkas av den faktiska inflationen, men också av inflationsriskpremier – och det är möjligt att det är lägre inflationsriskpremier som ligger bakom nedgången i de marknadsbaserade förväntningarna.

Beträffande nedgången i de långsiktiga inflationsförväntningarna i Michigan-universitetets mätning av hushållens förväntningar noterade Janet Yellen att det handlar om ett preliminärt utfall i juni.

Hon konstaterade vidare att skillnader i räntepolicy mellan olika länder och ekonomier tenderar att spilla över på växelkurserna. En starkare dollar kan ha en dämpande effekt på USA-ekonomin, men Fedshefen skulle inte säga att andra länders penningpolitik utgör någon begränsande faktor för Federal Reserves policy.

Som vi bekräftade i dagens morgonrapport så vill man se en tydligare positiv tillväxt i ekonomin och jobbmarknaden för att genomföra kommande räntehöjning. Onsdagens uttalande under kvällen förklarade att man nu anser att varje möte är ”live”, vilket ställer investerare något oroade och var även en av flera faktorer till onsdagens stängning på minus i USA.

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.