Home > Världen går runt på olja

Världen går runt på olja

Det har kommit mig tillkänna att många av er är intresserade av olja eller snarare oljerelaterade investeringar, så låt oss diskutera olja.

Det första som man slås av är hur beroende av olja vi är. Så gott som alla transporter är oljeberoende. Nu mer än någonsin i och med just-in-time, då inga lager skall hållas. Och den globala ekonomin bygger i stort sett på billiga transporter. Produkten görs i Kina, bearbetas i Taiwan, packas i Australien och skeppas från filipinerna. Det är inte möjligt utan olja, och det finns ingenting som kan ersätta oljan, iallafall i dagsläget. Sedan kan så gott som alla produkters tillverkning vi har hemma härledas till olja, åtminstone någon gång i produktionsledet.

Till och med ett vindkraftverk byggs med olja. Det krävs olja först vid brytningen av de olika metallerna, och sedan för tillverkningen och sammansättningen av själva delarna. Sedan för transporten och monteringen, och alla transporter däremellan..

Däremot så finns det i dagsläget absolut ingenting som kan ersätta oljan, även om den skulle vara dubbelt så dyr som nu. Produktionskostnaden för en liter bensin går på ca 5kr/liter dagsläget. Jämför det med en liter vatten på flaska till exempel.

Så gott som hela den moderna människans välstånd är byggt på olja. Värt att notera är också att världen höll en relativt måttlig befolkningsmängd ända fram till år 1900, då oljan slog igenom. Då fanns det lite mer än 1 miljard människor på jorden, som efter lite mer än 100 år har ökat sexfaldigt. På grund av oljan. Kan det vara så simpelt?

Så, kan det fortsätta? Först och främst är ju oändlig tillväxt omöjlig i längden i en ändlig värld. Och oljan är en ändlig resurs. Vi kan faktiskt redan ha nått den maximala utvinningsmängden. Framöver får en allt ökande befolkning slåss om allt mindre olja. Eller mindre energi om man så vill. Och slåss gör vi, i Irak och nu ser Libyen ut att stå på tur, på ett eller annat sätt. En orsak till att Kina lyckats höja sitt välstånd är just för att de subventionerar olja, och har lyckats minska sin befolkningsmängd, så att det finns mer resurser åt varje individ.

I dagsläget produceras det ungefär 80 miljoner fat om dagen. Fjorton jättefält står för ca 20miljoner av dessa. Det största, Ghawar, som ligger i Saudiarabien producerar 5 miljoner fat om dagen och ser ungefär ut som Öland. Inga nya stora fält har hittats sedan 1980, och världens oljeproduktion har egentligen legat stilla sedan 1975. Med ett annat ord kallas det peak oil, och har formen av en gauss-kurva, både för individuella fält och världsproduktionen. Alla uppskattningar säger att vi antagligen befinner oss just innan stupet, eller fallet i oljeproduktion. Oljan kommer dock inte att ta slut på länge, ”bara” sjunka drastiskt i utvinningsmängd.

Så detta betyder helt enkelt att en allt större befolkning kommer få samsas om allt mindre resurser. Och då olja är energi, och energi krävs för liv, kan vi anta att det helt enkelt kommer bli orimligt att världens befolkningstillväxt bibehålls? Såvida inte vi får ett stort tekniskt genombrott i paritet med flygplanet, kärnkraften eller förbränningsmotorn t.ex. Visst har människan haft perioder av enastående innovationer men likväl århundraden av stagnation, så det är inte alls säkert att nästa hundra år kommer bli som de sista hundra.

Men jag är säker på att de flesta som är intresserade av råvaruinvesteringar redan känner till allt ovan, den stora frågan är däremot; Vad skall man investera i? Oljeaktier kanske?

För det första så beror det ju helt på ifall målet är att äga dem under längre sikt och få utdelning eller på ”kortare sikt”. Jag gör dock inte så. Jag investerar i metoder istället. Jag kan dock säga vad jag tycker. Det är först och främst inte säkert att oljebolag kan visa ökade marginaler trots ett stigande oljepris. Oljebolag har reserver som kostar mer och mer att ersätta och än så länge är det inte bara oljan som har stigit heller, utan de flesta råvaror, och oljebolag har utgifter också.

Däremot så kan du väl för all del investera i råvaran olja. Inte någon tafflig ETF där nån mäklare från commerzbank ”tar bort skummet från toppen” utan den riktiga varan. På sin höjd några futures-kontrakt. Dock så är det olagligt att ha stora mängder bensin hemma, men man kan ju investera i metaller istället. Koppar eller guld blir bara dyrare att bryta med ett högre oljepris. Men oljepriset är väldigt volatilt, och så gott som alla finansiella instrument och råvaror är numera beroende av ökningar eller minskningar i krediter, som vi såg 2008. Så detta om något torde vara viktigare att tänka på. Men generellt sett så kommer världens centralbanker att trycka ännu mer pengar i händelse av en recession vilket är bra för råvaror och om ekonomin förbättras blir det brist på råvaror.

Det kanske är dags att investera i dig själv? Gå den där överlevnadskursen du hoppade över? Lär dig jordbruk och lär dig om förnyelsebara energikällor. Se till att du är skuldfri. Eller kan betala med kort varsel. Ta jaktlicens. Se om du kan klara dig utan bil. Du kan också se till att ha redundans i ditt liv. De flesta kan ej klara en oförutsedd utgift på en månadslön, eller har en kamin hemma så man kan elda med ved ifall strömmen är nere en längre tid. En normal svensk kommuns vattenledningar har en ersättningstakt på 300 år exempelvis, man lappar och lagar i panik när något går sönder, vilket är helt orimligt.

Du vet dock själv vad som är bäst att göra. Om du har läst så här långt är du nog inte en av dem som köper saker de inte har råd med för pengar de inte har för att imponera på folk de inte tycker om.

Tags:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.