Home > Veckans aktieöversikt

Veckans aktieöversikt

  • Amerikanska aktier slutade veckan högre, medan asiatiska marknader stängde blandat och europeiska aktier slutade lägre.

  • Feds möte och Jerome Powells tal belyste veckans penningpolitiska utsikter för centralbanken

  • USA:s BNP-data visade att ekonomin växte med 6,9% under fjärde kvartalet för att överträffa förväntningarna

  • Resultatsäsongen fortsatte, med Apple Inc (AAPL) som släppte storsäljande resultat, medan Tesla (TSLA) och Netflix (NFLX) såg massiv volatilitet

Marknaderna fortsatte att vara hackiga denna vecka, och fredagen såg en nervig start för amerikanska aktier innan starka vinster hjälpte Wall Street att navigera in i ett starkt slut.

Här är en sammanfattning av handeln för den sista hela veckan av januari.

Veckosammanfattning för aktier

Amerikanska aktier stängde veckan högre; Asien var blandat medan Europa sjönk.

Dow Jones Industrial Average slutade i fredags 1,7% högre, liksom S&P 500-indexet som steg 2,4% under dagen. Nasdaq Composite slutade dagen 3,1% högre för att radera tidigare förluster och se veckan bli positiv.

Den veckovisa utvecklingen för jämförelseindexen var följande: Dow steg upp med 1,3%, S&P 500 minskade förlusterna för att stänga 0,8% upp och Nasdaq Composite stängde veckan i stort sett oförändrad. S&P 500 ligger på -9,3%, Dow -6,0% medan Nasdaq har tappat 14,7% hittills i år.

I Europa avslutade paneuropeiska Stoxx 600 veckan -1,0% före nästa veckas Europeiska centralbanksmöte. Tysklands DAX föll 1,3% medan Frankrikes CAC 40 sjönk 0,8%.

Rysslands börs återhämtade sig markant för att stänga 1,0% högre när veckan slutade utan en krigsförklaring från Moskva.

I Storbritannien slutade FTSE 100 veckan med nästan 1,2% ned då investerare smälte konsekvenserna av Feds räntehöjningsplaner samt bredare marknadssentiment.

I Asien stängde Japans Nikkei 225-index 2,1% högre, medan Sydkoreas Kospi slutade veckan 1,9% i grönt. Australiens ASX 200 vände också tidigare förluster för att stänga 2,2% högre.

Det fanns dock förluster för Kinas Shanghai Composite som föll 1,0% på fredagen, och Hongkongs Hang Seng-index, som stängde 1,1% lägre.

Resultatöversikt

Under veckan släppte 103 S&P 500-företag sina intäkts- och resultatrapporter för fjärde kvartalet. Av dessa gav 83 intäkter som slog konsensusuppskattningar, inklusive stora hits som Apple Inc. (AAPL), Microsoft Corp (MSFT) och Visa (V).

Den här veckans resultatresultat ger 169 företag, eller 34% av det totala antalet S&P 500-företag som har släppt sina Q4-resultat. Intäkterna har överträffat analytikers uppskattningar med 29,8% jämfört med 21% YOY, medan de faktiska intäkterna har ökat med 15,9% mot 13% beräknat under kvartalet.

Resultatsäsongen fortsätter, men den faktiska tillväxten från och med fredagen på 29,8% och 15,9% följer resultat för tredje kvartalet på 39,1% i resultat och 17,4% i intäkter.

Apple Inc.:s resultat för första kvartalet visade att iPhone-tillverkarens intäkter ökade från år till år i alla produktkategorier utom en. De totala intäkterna ökade med 11% och nådde historiska 124 miljarder dollar och långt över analytikers uppskattning på 119 miljarder dollar. Apples aktiekurs steg i handeln i eftertimmarna, med en optimistisk prognos som hjälpte till att katalysera det högre steget.

Microsoft (MSFT) och Visa Inc (V) rapporterade också sina kvartalsvinster denna vecka, med aktiekurser som steg uppåt efteråt.

Netflix-aktier vände tidigare förluster för att avsluta veckan i positivt territorium, liksom Tesla, som föll med mer än 10% på torsdagen innan en fin återhämtning på fredagen såg att den stängde veckan med 2% upp. TSLA-aktiens värde har dock minskat med mer än 6% under de senaste fem dagarna.

Fed och BNP-data veckans höjdpunkt

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höll sitt tvådagarsmöte på tisdag och onsdag, med marknaden mycket angelägen om språket som antagits av FOMC.

Fed-ordföranden Jerome Powells tal i slutet av mötet belyste centralbankens penningpolitiska utsikter denna vecka. Allt tyder på att Fed kommer att gå vidare med den första räntehöjningen i mars, med analytiker som tyder på mer smärta för aktier på kort sikt.

I ekonomiska data kom den amerikanska bruttonationalprodukten (BNP) för fjärde kvartalet in på 6,9%, vilket överträffade analytikers uppskattningar med 1,4%. Förutom att slå Wall Street-prognosen på 5,5% för fjärde kvartalet, expanderade den amerikanska ekonomin långt över den takt på 2,3% som registrerades för tredje kvartalet.

Dollarindexet steg till 97,22 men var lite dämpat mot den japanska yenen. Det brittiska pundet gjorde också små uppgångar mot dollarn på $1,34, medan euron var oförändrad på $1,114.

Vad är härnäst?

Den högre stängningen för amerikanska marknader tog inte bort det faktum att aktier fortsätter att handlas med en osäkerhet som för närvarande är på gång kring Feds åtstramning.

Den penningpolitiska agendan för Europeiska centralbanken (ECB) och Bank of England kommer att vara nyckeln, liksom geopolitiska spänningar mellan Ryssland och Ukraina kan fortsätta att spela en roll i nästa veckas marknadsåtgärder.