Home > Veckans höjdpunkter: Omicrons rädsla påverkar globala aktier även när analytiker ser köpmöjligheter

Veckans höjdpunkter: Omicrons rädsla påverkar globala aktier även när analytiker ser köpmöjligheter

  • JPMorgan och Jim Cramer säger att den Omicron-drivna nedgången ger investerare en köpmöjlighet

  • Från aktiebevakningen, Singapore-baserade Grab debuterade på Nasdaq, floppar med 33% medan Apple stänger 0,4% lägre efter iPhone-efterfrågansrapporter

  • När det kommer till råvaror, guld blir högre, men står inför ytterligare en veckovis nedgång medan kaffepriserna når 10-årstoppar 

Wall Street steg uppåt på torsdagen då investerare verkade rycka av sig efter denna veckas Omicron Covid-19-variant som utlöste försäljning. Dow stängde 2% högre efter att ha lagt till nästan 620 poäng, medan S&P 500 och Nasdaq Composite också gick upp, med 1,5% respektive 1%.

JPMorgan, Jim Cramer säger att Omicron erbjuder en köpmöjlighet

JPMorgan säger att Omicron presenterar en köpmöjlighet i S&P 500. Efter tankning på tisdagen och onsdagen steg S&P 500 högre på torsdagen då en återhämtning från lägsta nivåer på 4510 hjälpte till att minska veckoförlusterna från cirka 5% till cirka 3%.

Även om detta ser mindre alarmerande ut med tanke på att indexet är 22% 2021, säger marknadsobservatörer att en fjärde våg av Covid-19 i Europa och farhågor kring Omicron kan se att den handlas lägre under en bredare börskorrigering.

På torsdagen sa Jim Cramer att aktier sannolikt kommer att möta mer smärta innan de får se ett kraftfullt jultomte-rally från mitten av december.

Enligt JPMorgans Marko Kolanovic kan Omicron påskynda "pandemins slut", vilket katalyserar kapitalets "rotation från tillväxt till värde." Analytiker på banken säger att det också kan se en försäljning av covid- och lockdown-stödtagare och samla in återöppningsteman, säger analytikern i ett meddelande.

Grab (GRAB) sjunker på Nasdaq-debuten

Aktien av Grab, ett Singapore-baserat åkbolag, föll med 33% på torsdagen, efter aktiens debut på Wall Street. Aktien sjönk från $13,06 vid öppningen, nådde bottennoteringarna på $8,13 innan de tappade några av förlusterna för att stänga på $8,75. Förmarknadshandel har GRAB uppe med nästan 5% till $9,05.

"Superapp"-företaget blev börsnoterat denna vecka efter att ha försenat sin notering i juli. Grab är en jätte i Sydostasien och dess notering på Nasdaq följer ett enormt $40 miljarders SPAC-avtal med Altimeter Growth Corp.

Aktiens debut på Nasdaq följdes av en märkvärdig öppningsceremoni i Singapore.

Apple Inc aktie

Aktierna i Apple Inc (APPL) sjönk nästan 3% på torsdagen innan de parerade förlusterna för att stänga cirka 0,4% lägre. Priset på den främsta aktien sjönk tidigare på dagen efter rapporter om att efterfrågan på teknikföretagets iPhones hade minskat avsevärt under den pågående helgdagsperioden.

Jim Chanos satsar mot DraftKings och DoorDash

Kynikos Associates grundare Jim Chanos säger att DraftKings och DoorDash är blankningsmöjligheter. Enligt den berömda kortsäljaren är sportspelsföretaget DraftKings "affärsmodell bristfällig", med intäkter som uppvägs av marknadsföringskostnader.

Han väljer DoorDash, en app för matleveranser som Chanos sa hade lyckats förlora pengar även under sektorns pandemiboom.

På torsdagen stängde DraftKings 0,2% högre, medan DoorDash-aktien klättrade för att avsluta sessionen 2,8% i grönt.

Ark Invests Cathie Wood om Lucid och Rivian aktier

Ark Invests vd Cathie Wood sa på onsdagen att hon skulle kunna titta på aktierna hos elbilstillverkarna Lucid och Rivian om företagen vågade sig på självkörande bilar.

I en intervju med CNBC noterade Wood att att komma in i det autonoma fordonsutrymmet skulle göra de två aktierna intressanta. För Rivian noterade hon att företagets samarbete med Amazon kan vara avgörande.

Wood är mycket respekterad bland aktieväljare, särskilt hennes upptäckt av Tesla innan den tog fart under andra halvan av 2020 och tidigt i år.

När det kommer till råvaror

Guldpriserna steg på fredagen, med spotguld som steg med 0,2% till $1771,34 per ounce klockan 0800 GMT, medan guldterminer är 0,5% upp till $1772,45. Det är troligt att den ädla metallen kan komma högre, men den kanske inte tar igen alla förluster som den drabbats av denna vecka.

Denna utsikt följer efter att den amerikanska federal reserve bibehåller sin mer hökaktiga syn medan marknadsaktörer väntar på mer information under sitt möte i mitten av december. Guldpriserna har sjunkit 1% kumulativt denna vecka då investerare försöker dra nytta av avkastningen på statsobligationer.

På andra håll steg kaffepriserna till en 10-årstopp till $2,48, vilket tar upp årets uppgång till över 80%. Priset på jordbrukstillgången var på $2,34 på fredagen, med återförsäljare som noterade möjligheten till ytterligare vinster under de kommande två åren.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto