Home > Veckans markandssammanfattning för 05/03 2021: Powell stjälper aktierna, Dax håller, USD stiger

Veckans markandssammanfattning för 05/03 2021: Powell stjälper aktierna, Dax håller, USD stiger

En typisk NFP-vecka avslutas idag med en sista handelsdag för veckan. Hela veckan hittills har handlat om att marknaderna har vänt de marknadsrörelser som skedde i slutet av februari.

Till följd av det har aktiemarknadsindexen i USA öppnat den nya handelsveckan (och månaden) med att ligga efter. Aktierna återhämtade sig i måndags och tisdags, risk-on-sentimentet kom tillbaka och valutamarknaden började sälja dollar igen. En del av risk-on-rörelsen handlar om att sälja JPY och CHF, vilket är precis vad marknaden gjorde denna vecka. USDJPY steg till över 107,50 igår, och rörelserna på CHF-paren var ännu mer imponerande – AUDCHF och GBPCHF fortsatte att prestera starkt under de första fyra handelsdagarna av veckan.

Den amerikanska IT-sektorn sjönk med cirka 2% på onsdagen då Tesla, och ett par Tesla-ETF:er (exempelvis ARK) hamnade under press. Detta påverkade dock inte Dow Jones som fortsätter att befinna sig i snäva intervall och håller ett öga på högre nivåer. Stödet bakom aktierna förväntades komma från Jerome Powell, som talade igår under den nordamerikanska sessionens andra halva. När Fed talar lyssnar som alltid marknaderna. Denna gång levererade dock Fed inte.

På råvarumarknaderna är det olja och guld som är de viktigaste marknaderna. Å enda sidan har guldet haft det svårt att vända från de låga noteringarna, och fortsätter den nedåtgående trend som vi sett hela året. Å andra sidan vände råoljan igår till nya höjder för året, efter de positiva nyheterna från OPEC-mötet, det vill säga att det inte skulle bli någon ökad tillgång.

Veckans analys

Denna veckas ekonomiska data avslöjade starka tillverknings- och tjänstesektorer i USA. ISM-rapporten pekar mot ytterligare expansion i dessa två sektorer, vilket bådar väl för den ekonomiska återhämtningen och för dagens NFP-rapport.

ADP-rapporten var en besvikelse på onsdagen, men detta är inte första gången som de två rapporten avviker. All annan ekonomisk data hade liten eller ingen påverkan på marknaderna, då fokus just nu ligger på obligationsräntan och dess påverkan på guldpriset, dollarns värde och aktiemarknaden. Man kan säga att marknaderna väntade på Powells tal igår, och NFP-rapporten idag.

Jerome Powell talade vid ett virtuellt event som arrangerades av Wall Street Journal, och frågor från publiken var förväntade. Han började med att säga att inflationen troligtvis kommer stiga men att Fed tror att det är temporärt. Han uttryckte även med självförtroende att anställningsvilligheten på arbetsmarknaden bör öka snart, vilket ökar förhoppningarna på en positiv NFP-rapport senare idag.

Det Powell inte sade var att Fed är redo att ingripa för att bekämpa den höga obligationsräntan. Så fort marknaderna insåg det föll aktierna. Dow Jones sjönk med tusen punkter innan de återhämtade en del av förlusterna mot slutet av handelsdagen.

Utöver NFP-rapporten idag kan den kanadensiska PMI-rapporten leda till ökad volatilitet på CAD-paren. Observera dock att den kanadensiska jobbrapporten som ofta släpps samtidigt som NFP-rapporten i USA har skjutits upp till nästa fredag. Denna månad är en av få månader under handelsåret som detta sker.

Marknader att bevaka

Dax, EURUSD, AUDUSD – marknaderna i fokus idag.

Dax-indexet

Intressant nog deltog Dax-indexet inte i den utförsäljning som vi såg under den andra hälften av den nordamerikanska sessionen. Faktum är att europeiska terminspriser spenderade natten i snäva intervall, och Dax höll sig över 14 000. Den senaste svagheten för EURUSD-kursen, som nu ligger under 1,20, bådar väl för europeiska aktier, så vi bör inte överraskas av att se ett genombrott över den horisontella resistensen av den stigande triangeln.

EURUSD

EURUSD har haft en svår vecka. Paret tog sug under 1,20 och nådde nya låga punkter. En intressant sak är att EURUSD-paret är tillbaka på 1,1950 på NFP-dagen, precis på samma plats som paret var inför NFP-dagen i februari. Kommer paret vända eller fortsätta nedåt? Enligt Elliotts vågteori finns det en möjlighet för att mönstret fortsätter mot en inskridande x-våg som en del av en komplex korrigering.

AUDUSD

AUDUSD ser ut att ha brutit sig loss från den stigande vimpeln tack vare den snabbt stigande dollarn. Potential nedåt bör möta resistens vid Fibonacci-nivåerna där 61,8% ligger i fokus för traders med en medellångsiktig horisont.

Vinnare och förlorare

CHF och JPY de huvudsakliga förlorarna denna vecka, medan oljan fortsätter sin imponerande marsch uppåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.