Home > Veckans marknadssammanfattning den 12:e februari: DAX och olja fortsatt stark

Veckans marknadssammanfattning den 12:e februari: DAX och olja fortsatt stark

Handelsveckan har inte innehållit mycket relevant ekonomisk data som har haft potentialen att flytta marknaderna. Till följd av det har prisförändringarna följt i samma riktning som förra fredagens stängning – en lägre USD efter en svagare än väntat NFP-rapport.

De amerikanska aktiemarknaderna ligger fortfarande högt efter förväntningar på ytterligare stöd från den nya administrationen i Washington. Det så kallade ”Biden”-stödpaketet förväntas komma mot slutet av månaden, och vi kan säga att detta redan är prissatt på marknaden. Ingen vet dock hur marknaden kommer reagera på detta, så känslan just nu är att detta är vad som håller marknaden uppe på så höga nivåer.

I Europa har euron studsat tillbaka efter förra veckans låga noteringar. Valutan steg med nästan två hundra punkter mot dollarn, vilket även andra G10-valutor gjorde. Valutan tradeas dock med en blandad ton mot andra valutor. Exempelvis har EURJPY bara stigit marginellt, medan EURGBP-paret fortsätter nedåt. Dax i Tyskland letar fortfarande efter riktning, precis som andra europeiska index.

Om vi går vidare till råvaror har oljan varit veckans stjärnskott. Priset rörde sig till nästan 59 dollar, och man kan känna vikten av den psykologiska 60 dollar-nivån. Guldet å andra sidan lyckades inte ta sig förbi det horisontella motståndet och nekades vid denna nivå igår efter att dollarn visat styrka. Kommer denna styrka spilla över till andra dollarpar?

Veckans analys

Inflationen i USA ligger fortfarande lågt. Siffrorna från januari visar att Core-inflationen för januari, det vill säga den inflation som exkluderar livsmedel- och energipriser, ligger fortfarande platt för månaden. Övergripande VPI ökade dock med 0,3% på månatlig basis efter ytterligare en ökning med 0,4 under den föregående månaden. Marknaden oroa sig inte om inflation än dock, då Fed endast bryr sig om Core-rapporten.

På tal om Fed höll Jerome Powell ett tal på onsdagen. Medan han inte fick marknaderna att flytta på sig nämnde han att den verkliga arbetslöshetsgraden i USA troligtvis ligger nära 10% snarare än vad de senaste siffrorna visade.

I Europa nedgraderade EU-kommissionen Euro-områdets BNP för 2021, men har fortfarande en positiv känsla inför 2022. Det var inte överraskande att detta var positivt för euro-paren, så EURUSD steg under veckan och avslutade runt 1,2150.

Veckan är dock inte helt över än, även om det inte finns några viktiga händelser kvar under London- och New York-sessionen. Efter att den för det mesta positiva brittiska rapporten kom ut tidigare idag kan man inte resten av händelserna på den ekonomiska kalendern.

Marknader att bevaka

Denna vecka har traders och investerare följt ett par viktiga händelser på marknaden. Först har vi Dax-indexets oförmåga att distansera sig från 14 000-nivån, vilket ställer frågor om indexets fortsatta styrka. För det andra har AUDUSD-paret stigit hela veckan, trots RBA:s duvaktiga ton och vägledning. För det tredje har priset på guld förlorat kampen mot den horisontella resistensen, vilket kan påverka andra dollarmarknader snart.

Dax

Dax-indexet har svårt att ta sig förbi  14 000-nivån, och ju mer indexet försöker, desto svagare ser det ut. Om vi inte ser en förflyttning över 14 140 kan det vara så att det tyska indexet håller på att formera en dubbeltopp. En dubbeltopp ser ut som ett M, och efter att ha fullbordat mönstret brukar det finnas utrymme nedåt.

Medan det är för tidigt att säga om detta är en dubbeltopp är det runda talet 14 000 en viktig nivå. Om indexet inte klarar av att hålla sig över det kommer det skapas en press nedåt.

AUDUSD

Det är inte av en slump som vi har detta australiska par på den andra mest bevakade marknaden denna vecka. Prisförändringarna uppåt startade efter valdagen, den 3:e november 2020 i USA. Detta var det ögonblick då de amerikanska aktierna började stiga, och AUDUSD-diagrammet visar precis hur korrelerade dessa marknader är.

Precis som hur Dax riskerar att formera en dubbeltopp kan samma sak sägas om AUDUSD. Här är dock den viktiga nivån inte ett runt nummer, utan istället 0,76-området som tidigare har agerat både som resistens och stöd.

Guld

Veckans stjärna har varit guldet, men det lyckades inte ta sig förbi resistensen. Guldet hade det svårt i flera dagar, och misslyckades. Om detta leder till att priset på guld når den nedåtgående flaggans uppmätta rörelse så kan USD fortsätta att bli starkare. Med tanke på att dollarn har sålts hela veckan bör vi inte överraskas om vi ser en liten ökning under veckans sista handelsdag.

Vinnare och förlorare

USD är den klara förloraren hittills, men som vi nämnde tidigare är veckan inte över än. Dollarn har tappat mot alla andra valutor efter fredagens svaga NFP-rapport. Priset på olja är fortfarande veckans vinnare, även om det finns tecken på svaghet då råvaran försöker ta sig förbi 60 dollar-nivån.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.