Home > Veckans marknadssammanfattning: för 09/04 2021 – svag AUD, svagare GBP, starkare aktier – veckans teman

Veckans marknadssammanfattning: för 09/04 2021 – svag AUD, svagare GBP, starkare aktier – veckans teman

Den första fulla handelsveckan av det andra kvartalet dominerades av starka aktier efter påskledigheten, och en relativt svag amerikansk dollar. Detta var temat under de första handelsdagarna av veckan, men efter det har marknaden tvekat.

Av alla handelsdagar denna vecka är torsdagen och fredagen viktigast för traders. Detta är nämligen viktiga dagar för traders som är villiga att positionera sig inför nästa vecka, och för de som tvingas att lämna positioner till priser som de inte vill fortsätta med. Det är därför idag viktigt att se om marknaden fortsätter samma väg som under starten av handelsveckan eller om den tvekan som marknaden på sistone har visat blir en vändning.

Amerikanska aktier fortsätter att köpas, och Dow Jones ligger nu över 33 500 punkter. IT-indexet Nasdaq100 tog sig hela vägen till 13 750, och S&P 500 ligger nära 4 100. Vad kan man mer säga om den amerikanska aktiemarknaden när den fortsätter att köpas när den dippar och konsoliderar när den ligger nära toppnivåerna?

I Europa ser det ungefär likadant ut. FTSE100 framförallt har haft en stark vecka, sitter nu på 6 940 och siktar mot den magiska 7 000-nivån. Tyska Dax, franska CAC40 och spanska IBEX ligger alla högt. Vaccinationskampanjen mot COVID-19 har börjat förbättras i Europa, och det andra kvartalet förväntas innebära en skarp stigning i antalet vuxna vaccinerade i Europa. Till följd av det kan aktiemarknaden prestera riktigt starkt under det andra kvartalet, framförallt om restriktionerna lyfts mot slutet av kvartalet.

Guldet tog sig tillbaka till 1 750 och köps fortfarande. Ända sedan guldet formerade en dubbelbotten under 1 700 dollar har tjurar på marknaden pressat priset uppåt. Råoljan saknar just nu riktning när den ligger i närheten av 60 dollar, men just nu ser det snarare ut att minska än att öka.

Veckans analys

Storbritanniens centralbanks kvartalsrapport är intressant för det brittiska pundet. På tal om det brittiska pundet har det under veckan varit en av de svagaste stora valutorna. Våldsamheterna i Nordirland har satt pundet under press, och det bröt nyligen under det nedåtgående fortsättningsmönstret.

CAD-traders kommer definitivt följa dagens ekonomiska rapporter. Arbetslöshetsgraden och sysselsättningsgraden kommer idag, och marknaden förväntar sig en stark förbättring här. Den kanadensiska dollarn kommer dock möjligtvis inte reagera på denna rapport, då den har visat sig vara en av de starkaste valutorna under pandemin. Det som kan få den kanadensiska dollarn att röra på sig är snarare en nedgång för råoljepriserna.

Utan viktiga händelser i USA idag hamnar fokus mot slutet av veckan på aktiemarknaden och allt som sker under IMF-mötena.

Marknader att bevaka

Dax, GBPUSD, AUDUSD – marknader i fokus idag.

Dax

Dax har stigit riktigt mycket på sistone och då indexet bröt sig ut ur en stigande triangel i februari och sedan dess endast stigit. Konservativa investerare kan välja att ta ut en del av sina vinster av två anledningar. En av dem är att marknaden redan har nått triangelns uppmätta rörelse, och den andra är att den uppmätta rörelsen av den första stigande flaggan också har uppnåtts. Medan ännu en stigande flagga har formats kan försiktighet vid dessa nivåer inte skada.

GBPUSD

GBPUSD har haft en fruktansvärd vecka, och sannolikheten är stor att det inte blir något annorlunda idag. När man tittar på helhetsbilden föll valutaparet ut ur den högra axeln i ”head and shoulders”-mönstret. Dessutom bröt prisförändringarna under den nedåtgående flaggan. Allt sammantaget ser paret ut att sjunka, och marknadsdeltagare siktar nu mot en rörelse tillbaka till 1,35.

AUDUSD

Australiens centralbank var under bankens penningpolitiska möte väldigt tydliga att de inte uppskattar den australiska dollarns styrka. I sitt utlåtande varnade de om styrkan, så AUDUSD fick det svårare att avancera. Till följd av det bör vi hålla utkik efter en fortsatt nedåtgående trend, med ett första mål runt 0,74.

Vinnare och förlorare

GBP är veckans största förlorare, medan EUR fortfarande köps relativt starkt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto