Home > Veckans marknadssammanfattning för 12/03 2021: FTSE100, Dax ser konstruktiva ut, JPY fortsatt svag, råoljan presterar starkt

Veckans marknadssammanfattning för 12/03 2021: FTSE100, Dax ser konstruktiva ut, JPY fortsatt svag, råoljan presterar starkt

Handelsveckan markerades av förra helgens utannonsering att den amerikanska senaten hade klubbat igenom ett nytt stödpaket relaterat till COVID-19. Denna nya runda ekonomiskt stöd levererades snabbt då demokraterna försökte få igenom en snabb process, och idag kommer det träda i kraft efter en signatur av presidenten.

Detta är endast en formalitet som marknaden tog för givet. Marknaderna har stigit sedan öppningen, och Dow Jones har slagit flera nya rekord bara idag. Andra index följde även efter, och Nasdaq100, som korrigerade förra veckan, har haft en av sina bästa dagar på flera månader tack vare stödpaketet.

En enkät i USA visade att cirka 20 miljarder dollar av det nya stödet kommer hamna på finansiella marknader. Att aktierna stiger är därmed inte en överraskning, och har även lett till att aktierna i andra länder har stigit. Exempelvis steg Dax i Tyskland över 14 200 och slog nya rekord trots att de europeiska ekonomierna eftersläpar den återhämtning som vi har sett i USA.

Råoljan ligger fortfarande högt en bra bit över 60 dollar, och har nått så högt som 68 dollar. En kombination av lite tillgång, hög efterfrågan och en snabbare än väntad global återhämtning har satt press på oljepriset.

Guldet återhämtade sig även från de låga nivåerna. Detta har lett till att det finns en förhoppning om att en temporär botten har nåtts. Det är inte överraskande att dollarn minskar i och med det förnyade risk-on-sentimentet.

Veckans analys

Den kanadensiska jobbrapporten avslöjas idag, en vecka senare än vanligt. Normalt sett släpps denna rapport samtidigt som NFP i USA, men ibland är det en vecka mellan dem. Beslutet från Kanadas centralbank denna vecka fick inte den kanadensiska dollarn att flytta på sig, och den korrelerar fortfarande starkt med oljepriset. Kanske kommer jobbrapporten idag lyckas där centralbanken misslyckades?

Utöver det bör traders inte ha höga förväntningar från resten av handelsdagen då fokus skiftar mot det så viktiga Fed-mötet nästa onsdag. Aktiemarknadens volatilitet kommer troligtvis driva prisförändringarna under resten av handelsveckan då traders redan håller ett öga på vad Fed säger och gör.

ECB meddelade igår att de kommer genomföra fler lättnader under det kommande kvartalet efter press från de oönskat snävare finansiella förhållandena. Euron reagerade inte efter detta, så idag blir det intressant att se om vi får en sen reaktion, framförallt på EURUSD-kursen.

Marknader att bevaka

FTSE100, Dax, AUDUSD –  marknader i fokus idag.

FTSE100

FTSE100 ser väldigt intressant ut här. Hittills under 2021 har det konsoliderat, medan andra index avancerar till nya rekordnivåer (exempelvis Dow Jones och Dax). Detta ser konstruktivt ut om vi överväger hela rörelsen från de låga nivåerna under 2020. Till följd av det formerade FTSE100 en stigande flagga som avslutar dess uppmätta rörelse mot slutet av förra året. Sedan dess har det konsoliderat i en symmetrisk triangel, som ser ut att ha brutits på sistone. Två uppmätta rörelser lockar till sig de som satsar på att indexet ska stiga. En av dessa är triangelns uppmätta rörelse, uträknad som det längsta segmentet från utbrytningspunkten. Den andra är den uppmätta rörelsen av en möjlig vimpel. I båda fallen ser FTSE100 konstruktiv ut, och endast en rörelse under den lägsta punkten av triangeln ogiltigförklarar den stigande trenden.

Dax-index

Dax slog nya rekord denna vecka. Indexet bröt över den horisontella resistensen som gavs av den stigande triangeln, och fokus skiftar nu mot triangelns uppmätta rörelse på över 15 200. Detta kom samtidigt som den amerikanska senaten godkände det nya stödpaketet, då Dax rör sig i korrelation med amerikanska index.

AUDUSD

En av de mest intressanta konfigureringarna på valutamarknaden kommer från AUDUSD-paret. Parets stigande trend förra året är inget annat än imponerande. Det visar dock tecken på svaghet nu, både från ett tekniskt och fundamentalt perspektiv. Från ett tekniskt perspektiv bröt marknaden under den lägre kanten av den stigande kilen, och testade sen nivån igen, precis som väntat. Från ett fundamentalt perspektiv är RBA mer aggressiva i sin vägledning, och har pratat om fler lättnader framöver.

Vinnare och förlorare

Amerikanska och europeiska aktiemarknader är veckans vinnare, samt råoljepriset som slår nya rekord för året på över 68 dollar. JPY är fortfarande den svagaste av G10-valutorna.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.