Home > Veckans marknadssammanfattning för 19/02 2021: GBPUSD på 1,40, FTSE 100 tar ett par steg tillbaka

Veckans marknadssammanfattning för 19/02 2021: GBPUSD på 1,40, FTSE 100 tar ett par steg tillbaka

Handelsveckan dominerades av två huvudsakliga teman. Ett av dem var att den amerikanska dollarn försvagades. Till följd av det ligger AUDUSD just nu på nära 0,78, vilket nästan är rekord för 2021. EURUSD ligger återigen över 1,21 efter att nästan ha nått 1,20 tidigare under veckan, och GBPUSD ligger nära 1,40.

Det andra temat har varit styrkan i aktiemarknaderna. Troligtvis förklarar det förstnämnda temat (dollarns svaghet) det andra (högre aktier), så det går att prata om en direkt korrelation mellan dessa två. Om inte denna korrelation förändras kan marknadsdeltagare förvänta sig mer av samma.

I USA påverkade det extremt tuffa vädret som just nu påverkar Texas och närliggande delstater inte aktiemarknaden. Dow har exempelvis följt samma mönster hela veckan. Först steg terminspriserna på aktiemarknaden. Efter marknadens öppning minskade Dow, och nådde ofta nya låga nivåer. Efter det hoppade tjurarna in under handelssessionens andra hälft och fick Dow att stiga, och hotade ofta nya höjder mot slutet av varje handelssession. Detta upprepade sig hela veckan och kan därmed sägas vara veckans mönster.

De europeiska marknaderna hittade också köpare. Den gemensamma valuta, euron, är just nu stark mot JPY och USD men svag mot råvaruvalutor som AUD och CAD, trots faktumet att priset på guld ligger nere. Det finns dock fler råvaror än guld, och råvaruindexen har stigit med tvåsiffriga procent hittills under handelsåret. Råvaruvalutornas styrka är därmed troligtvis här för att stanna, om det inte sker en plötslig vändning.

Råoljan låg bakom dollarns nedgång och aktiemarknadernas stigning. Priset på råolja steg under öppningen i måndags och stängde nära 62 dollar efter att ha gett tillbaka en del av prisökningen. Idag blir avgörande för priset på olja – en stängning på över 60 dollar är en stor milstolpe för råoljan.

Veckans analys

Den första delen av handelsveckan innehöll inte många ekonomiska rapporter. Till och med FOMC-protokollet på onsdagen ignorerades av marknadsdeltagare. Trots allt innehöll det inget nytt för marknaden, och ansågs därmed vara en icke-händelse.

Saker och ting blev intressanta på onsdagen. Detaljhandeln i USA för januari månad nådde sina högsta resultat sedan 2011, vilket är bevis på att stödpaketen, både de finansiella och monetära, hjälper ekonomin att återhämta sig. Men denna data ledde inte till en högre dollar, istället det motsatta – varför? Som vi förklara i början av artikeln driver aktiemarknaden prisförändringarna. De goda nyheterna sågs som positiva för aktier, och när aktierna steg ledde det till att dollarn minskade.

Det ser inte likadant ut i andra länder. När denna artikel skrivs kom tysk PMI för tillverkning precis ut. Denna rapport nåde 60, vilket ledde till en skarp rörelse för euro-paren, och EURUSD nådde hela 1,2130. Positiva ekonomiska nyheter leder till en starkare valuta, men inte när man pratar om världens reservvaluta. Detta är bara en av de anomalier som har skapats av olika penningpolitiska åtgärder i olika länder, och det återspeglar svårigheterna att förutspå valutamarknaden.

Resten av handelsdagen är relativt tunn vad gäller ekonomiska rapporter. Endast PMI för tjänster i Storbritannien och detaljhandeln i Kanada kan få marknaderna att röra på sig.

Marknader att bevaka

Slutet på handelsveckan ser lovande ut, minst sagt. Följande marknader är värda att bevaka: FTSE 100, Dax och GBPUSD.

FTSE100

FTSE 100 vände i början av handelsveckan, men mötte snabbt dynamisk resistens under den högre axeln i ”head and shoulders”-mönstret. Resten av handelsveckan lär bli intressant då en rörelse och stängning under nacklinjen kan leda till mer svaghet.

Dax

Dax kunde inte hålla sig över 14 000, trots att ha flörtat med denna nivå ett tag nu. Oförmågan att göra det öppnar upp möjligheten för en trippeltopp, vilket är ett vändmönster. Stängningen idag kan därmed få konsekvenser för nästa veckas öppning.

GBPUSD

Veckans stjärna är samma stjärna som förra årets andra hälft, nämligen GBPUSD. Valutaparet ligger nu nära 1,40 och kommer antagligen aktivera ett par stopp på vägen. Hur mycket paret kan stiga återstår att se, och hur stora stoppen blir kommer vi få reda på inom kort.

Vinnare och förlorare

Dollarn går fortfarande på knäna medan GBP och AUD presterar starkt då dessa valutors uppåtgående trender har fortsatt hela veckan.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.