Home > Veckans marknadssammanfattning för 19/03 2021: BOJ låter hökaktiga, råoljan sjunker, dollarn fortsätter att köpas

Veckans marknadssammanfattning för 19/03 2021: BOJ låter hökaktiga, råoljan sjunker, dollarn fortsätter att köpas

Handelsveckan dominerades av centralbankernas räntebeslut och utlåtanden, och de riktiga prisförändringarna startade först på onsdagen. Fram tills det visade detaljhandeln i USA en minskat aktivitet under februari, men denna minskning kompenserades av att försäljningen i januari reviderades högre.

På onsdagen gjorde Fed det omöjliga och föreslog fler lättnader i en växande ekonomi med stigande inflationsförväntningar. Marknaden reagerade i enlighet med vad Fed avsåg. Obligationsräntan minskade, dollarn minskade och aktierna steg till rekordhöga nivåer. En dag senare fick dock festen ett abrupt slut då obligationsräntan i USA steg direkt i början av London-sessionen. Till följd av det vände allt.

Det bästa exemplet på förvirring på marknaden kommer från EURUSD-kursen. Under torsdagen förra veckan steg paret från 1,19 till 1,20 under ECB-mötet och presskonferensen. När det var dags för Fed-mötet denna vecka hade valutaparet vänt tillbaka till 1,19.

Under och efter Fed:s presskonferens på onsdagen utförde EURUSD samma trick – paret steg från 1,19 till nära 1,20, men vände sen tillbaka nästa dag. Man kan därmed säga att förra veckan endast var en konsolidering runt 1,19 om man ser det från valutaparets perspektiv. Andra valutapar såg liknande prisförändringar. AUD-paren var lite mer volatila efter RBA:s senaste åtgärder och volatiliteten på den amerikanska aktiemarknaden.

På tal om aktier blir det nu viktigt att se om den stigande trenden på marknaden fortsätter eller inte. En stor del av det senaste stödpaketet i USA kommer hamna på aktiemarknaden, och om vi får se en nedgång kommer det innebära att utflödena överstiger inflödena.

Storbritanniens centralbank och Japans centralbank påverkade inte marknaderna med sina utlåtanden. Prisförändringarna på råvarumarknaderna visade sig dock vara intressanta.

Råoljan hade en tuff dag igår. Mot slutet av den nordamerikanska sessionen sjönk råoljan med hela 7,9%, vilket ledde till att CAD-paren steg och ett allmänt risk-off-sentiment. På något sätt lyckades guldet och silvret hålla sina nivåer.

Europeiska aktier har haft en stark vecka hittills. Dax i Tyskland stängde över 14 700, vilket är ett nytt rekord. Även FTSE100 och IBEX i Spanien presterade starkt.

Veckans analys

Veckans sista handelsdag visar sig vara mer intressant än man från början trodde. Om vi tittar på den ekonomiska kalendern är det bara CAD-traders som har något att se fram emot idag. Prisförändringarna på oljan från igår kan dock innebära mer för CAD-traders än detaljhandelsrapporten. Det är även dags att se om obligationsräntan fortsätter att stiga, då detta kan leda till att dollarn stiger ännu mer.

Marknader att bevaka

Silver, råolja och USDJPY – marknader i fokus idag.

Silver

Silver och guld parerade den svaghet som kunde ses på råoljan igår, men den tekniska bilden ser inte konstruktiv ut. Exempelvis ligger priset på silver i en stigande kanal som liknar en sjunkande flagga med en uppmätt rörelse som bekräftar det ”head and shoulders”-mönster som började ta form i början av handelsåret.

Råolja

Råoljan låg i fokus igår. Den dippade över 7% efter en oro över en stark dollar och stigande avkastning i USA. Det finns även en oro över det kommande OPEC-mötet, vilket påminner alla om att råoljan kan göra annat än att stiga. Faktum är att den bröt genom den stigande kanalen, och möts nu av stöd runt det runda talet 60 dollar.

USDJPY

Vi hittar en av de mest intressanta tekniska bilderna på USDJPY. Den japanska centralbanken signalerade idag en villighet att fortsätta kontrollera avkastningskurvan. De uttryckte dock även att de skulle börja köpa riskabla tillgångar vid behov. Detta utlåtande låter aningen hökaktigt, och USDJPY har mer utrymme att korrigera om paret ser utsträckt ut.

Vinnare och förlorare

Råoljan är den huvudsakliga förloraren denna vecka om vi dömer av gårdagens massiva dipp. Dollarn fortsätter att stiga, och kan visa sig vara veckans vinnare under handelsveckans resterande timmar.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.