Home > Veckans marknadssammanfattning för 26/03 2021: EU-toppmöte pågår, Dax fortsätter stiga, guldet konsoliderar

Veckans marknadssammanfattning för 26/03 2021: EU-toppmöte pågår, Dax fortsätter stiga, guldet konsoliderar

Handelsveckan karaktäriserades av en stark amerikansk dollar och någorlunda svaga aktier i USA. Med någorlunda menar vi att de huvudsakliga aktierna igår hade en anmärkningsvärd vändning, och raderade de flesta av förlusterna.

Exempelvis ligger Dow Jones nära rekordnoteringarna på 32 000 under gårdagens prisförändringar, men vände sen med över 700 punkter till över 32 700. Med andra ord skyndade sig investerare för att återigen köpa dippen på den amerikanska aktiemarknaden. Liknande prisförändringarna kunde även ses på andra stora amerikanska index, men hade ingen direkt påverkan på den amerikanska dollarn.

Den australiska dollarn å andra sidan köptes och såldes med en svag ton denna vecka. Samma gäller även för EUR och GBP då dollarn går emot det reflationstema som såg så uppenbart ut i slutet av förra året.

I Europa firade de huvudsakliga indexen den skarpa vändningen på amerikanska marknaden och öppnade högt idag. Exempelvis har tyska Dax stigit med 1%, spanska IBEX har stigit med 1,31% och FTSE100 har stigit med 0,5%.

Råoljan sitter på 60 dollar igen då världen tittar på medan ett enda fartyg ansvarar för att störa hela den globala leveranskedjan av olja. Nyheterna att ett fartyg, med en storlek som liknar Empire State Building, har blockerat Suezkanalen fick råoljepriset att stiga från 58 dollar. För den globala handeln är detta dåliga nyheter då de förväntade förlusterna av en stängd kanal är enorma.

Veckans analys

 

Resten av handelsveckan är relativt lugn, vilket man kan se på den ekonomiska kalendern. Den största risken är att EU-toppmötet leder till utlåtanden angående restriktioner av vaccinexport, då pandemin just nu drabbar Europa hårt.

Rapporter om inkomst och konsumtion i USA hjälper investerare att få en idé om vad konsumenter gjorde förra månaden. Att tolka dessa siffror i relation till besparingsgraden kan erbjuda en tydligare bild av hur det går med detaljhandeln.

Marknader att bevaka

Dax, EURGBP, guld – marknader i fokus idag.

Dax

Tyska Dax-indexet gjorde en U-sväng igår med en stark vändning och bröt högre från den stigande flag-formationen. Denna flaggas uppmätta rörelse pekar mot 1 000 punkter eller mer, vilket säger något om investerares förtroende i den tyska ekonomin, och Europas förmåga att komma tillbaka från pandemin.

Investerare bör överväga om det finns något annat här som hjälper till att få Dax-indexet att stiga – nämligen den svaga euron.

En svag valuta bådar väl för aktiemarknaden, så ju mer euron sjunker desto snabbare bör Dax stiga. Positiva nyheter från EU-toppmötet bör även båda väl för Dax-indexet.

EURGBP

Vändningen för EURGBP under de senaste dagarna höll inte länge, då investerare snabbt skickade tillbaka paret till stödnivån inför slutet på handelsveckan. Paret formerade en fallande triangel, och den senaste rörelsen penetrerade den övre kanten av denna triangel, vilket är en normal förändring i en sådan triangel. Dess uppmätta rörelse pekar mot 0,83 och nedåt, och denna svaghet kommer troligtvis beror troligtvis på ett starkare pund snarare än en svag euro.

Guld

Guldet har konsoliderat hela veckan och ser ut att vara redo att bryta ut. Vid en första titt ser det ut som att prisförändringarna är konstruktiva eller tjurartade, men denna triangel kan brytas åt båda hållen.

Med tanke på det fallande kil-mönster som tidigare fullbordades pekar det mer åt att guldpriset bryter högre. Tjurar på marknaden bör vänta på att priset stänger över den övre trendlinjen innan de börjar jaga talföljden på 50% eller även 61,8%.

Vinnare och förlorare

Den amerikanska dollarn är de facto veckans vinnare hittills, medan euron är den stora förloraren.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.