Home > Veckans marknadssammanfattning för fredagen den 5:e februari: En förhandstitt på NFP, Storbritanniens centralbank förändrar inte räntorna

Veckans marknadssammanfattning för fredagen den 5:e februari: En förhandstitt på NFP, Storbritanniens centralbank förändrar inte räntorna

En intressant vecka på finansiella marknader kommer avslutas idag med väldigt spridda åsikter från marknadsdeltagare. Faktumet att det är en NFP-dag idag sätter ännu större press, både på de som tror att dollarn ska stiga och de som tror att dollarn ska sjunka.

Denna vecka startade starkt för dollarn och har konsekvent ökat mot sina rivaliserande valutor. I Europa har euron och CHF varit de stora förlorarna. Råvaruvalutor (som AUD och CAD) har även de tappat mot dollarn.

Samtidigt har den främsta händelsen denna vecka haft att göra med aktiemarknaderna, som har vänt skarpt jämfört med föregående fredags stängning. Nasdaq100, Dow Jones och S&P 500 har samtliga stigit efter starkare intäktsrapporter än väntat, samt av stödpaket från den amerikanska kongressen.

Europeiska marknader följde snart efter, mycket tack vare en lägre euro. Detta tema kan fortsätta även framöver om euron fortsätter att tappa mot sina rivaler. I Europa levererade dock Storbritanniens centralbank ett hökaktigt utlåtande genom att utesluta negativa räntor. Till följd av det steg pundet på valutamarknaden.

Råvaror har köpts och sålts med en blandad ton. Å ena sidan hade oljan en bra vecka och fortsatte en positiv trend under en vecka då OPEC inte överraskade marknaden. Å andra sidan sjunker silver och guld, trots att silvret började stiga i början av veckan efter att ett par privata investerare försökte ta över marknaden, något de inte lyckades med.

Veckans analys

Dagens handel fokuserar framförallt på aktiemarknaden och dollarn. Utöver det bör traders vänta på dagens/veckans fixering senare under London-sessionen för att få en bra uppfattning över hur flödena ser ut under februari månads första handelsvecka.

Jobbdata i USA och Kanada blir handelsveckans höjdpunkt. Eftersom båda dessa rapporter släpps samtidigt kan det bli svårt att tradea USDCAD. Exempelvis kan siffrorna från USA vara positiva för USD, samtidigt som siffrorna från Kanada är positiva för CAD – hur kommer då USDCAD röra på sig? Detta är ett av de svåraste paren att köpa och sälja under en NFP-dag, så många traders föredrar att vänta på den initiala marknadsreaktionen innan de satsar långt eller kort.

Ivey PMI avslutar veckan för CAD-traders och Storbritanniens centralbanks (BOE) ordförande Bailey kommer tala vid Monetary Policy Report National Agency Briefing. Med tanke på hur GBP-paren steg igår kommer GBP-traders hålla ett bevakande öga på vad Bailey har att säga.

Marknader att bevaka

EURUSD har varit veckans stjärna då den föll under 1,20, en magisk och psykologiskt viktig rund siffra med stora konsekvenser, både för tjurar och björnar på marknaden. Dow Jones i USA har stigit under hela veckan, och dagens fokus blir på dess förmåga att fortsätta denna trend efter NFP-rapporten. Slutligen har vi USDCAD som är ett måste att bevaka under en NFP-dag då data från Kanada snabbt kan få den initiala marknadsreaktionen att vända.

EURUSD

Veckans förflyttning på valutamarknaden har varit EURUSD-kursens nedåtgående trend. Visserligen var andra valutapar, som GBPUSD, ännu mer volatila, men detta är precis det som gör EURUSD:s nedgång så anmärkningsvärd. Kursen föll trots stora avvikelser på finansiella marknader, både på aktiemarknaden och på valutamarknaden.

Fokus idag blir att se om den fallande kanalen som kan ses ovan lyckas hålla med tanke på den volatilitet som NFP-rapporten innebär. Om den gör det finns det en chans att paret avslutar veckan lågt.

Dow Jones

En anmärkningsvärd vecka för amerikanska aktier och för aktiemarknader i den utvecklade världen där aktiemarknaden rör sig i korrelation med amerikanska index avslutas snart. Dow Jones startade veckan med en uppåtgående trend och har fortsatt denna trend hela veckan. Den bruna horisontella linjen visar en tidigare trippeltoppformation – ett vändmönster, om det håller.

Traders är bekanta med talesättet att en trippeltopp sällan håller. Faktum är att marknaden ofta förbereder en så kallad icke-begränsande triangel när en trippeltopp dyker upp på diagrammet. Detta innebär att marknaden bygger upp kraft för att bryta området, och Dow Jones ser ut att röra sig mot just detta.

Ett annat uppåtgående tecken kunde synas när vimpelformationen, triangeln i diagrammet ovan, bröt högre. Dess uppmätta rörelse lutar mot nya rekord, och NFP-relaterad volatilitet kan vara det som får Dow att nå denna nya nivå.

USDCAD

Som vi nämnde tidigare kan det vara svårt att tradea USDCAD under NFP-dagen. Den tekniska bilden ser dock lockande ut, och även tjurartad.

USDCAD formerade en fallande kil som tog två månader att fullborda, från december 2020 till januari 2021. En fallande kil fungerar som ett vändmönster och när priset bryter dess övre kant avslutas den nedåtgående trenden.

Vid denna punkt bör tjurar på marknaden överväga två scenarier – ett aggressivt och ett konservativt. Aggressiva tjurar kan besluta sig för att tradea vimpelformationen, som kan ses i brunt ovan. I princip innebär detta att en ny uppåtgående trend inleds när priset tar sig ur det triangulära mönstret, då traders fokuserar på den uppmätta rörelsen. Konservativa tjurar kan dock besluta sig för att vänta på att den stigande kilen ska testas igen. Medan detta inte är obligatoriskt tenderar priset att göra det oftare än vad det inte gör det.

Vinnare och förlorare

GBP-paren har varit de främsta vinnarna denna vecka. Storbritanniens centralbank att inte använda sig av negativa räntor ledde till mängder av köp av GBP-par.

Amerikanska aktier presterade starkt när alla förväntade sig en vändning nedåt. Starka intäkter gjorde det möjligt för aktiemarknaden att fortsätta ligga nära rekordhöga nivåer.

Slutligen har vi USD. Medan veckan inte är över än har dollarnindexets stigning inte varit något annat än imponerande, framförallt med tanke på aktiernas ökning.

NFP-rapporten kommer nu om ett par timmar – och den har förmågan att förändra allt som har hänt hittills under handelsveckan.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto