Home > Veckans uppdatering: Dax återhämtar förluster, aktier stiger efter avtal om skuldtaket i USA

Veckans uppdatering: Dax återhämtar förluster, aktier stiger efter avtal om skuldtaket i USA

Dax handlas igen över 15 000 efter att avtalet om det amerikanska skuldtaket i USA utlöste en prisökning på aktiemarknaderna. Investerare i Citigroup och Honeywell förbereder sig för kvartalsresultaten.

Handelsveckan började med en smäll efter att OPEC+ bestämde sig för att hålla fast vid sin plan att höja produktionsnivåerna. Till följd av det steg oljepriset och nådde ett nytt rekord för året. Börsindexen, inklusive tyska Dax, korrigerade under det första halvåret, bara för att återhämta några av sina förluster under de följande dagarna.

Idag är det NFP-dagen, och inget annat spelar någon roll för deltagare på finansiella marknader. Med tanke på att USA firar Columbus Day på måndag lär volatiliteten timmarna efter NFP-rapporten bli högre än vanligt för en fredag.

Börsindexen började därför veckan i ett nedåtgående läge men återhämtade sig efter det. De viktigaste indexen i USA steg efter att USA meddelat att man nått en överenskommelse om att höja skuldtaket fram till december.

Marknaderna var oroliga efter att USA:s finansminister Janet Yellen sa att USA får slut på pengar om skuldtaket inte höjs senast den 18:e oktober. Efter att ha höjt taket kan USA utnyttja finansmarknaderna igen för att låna och finansiera sitt underskott.

Beslutet utlöste en stigande marknad på de amerikanska aktiemarknaderna, och detta svämmade sedan även över på de europeiska marknaderna. När vi skriver denna artikel handlas de viktigaste europeiska indexen något i rött, eftersom amerikanska terminspriser visar att prisökningen stannade upp inför NFP-rapporten senare under handelsdagen.

Oljan är tillbaka högt och hotar att ta sig över 80 dollar, medan guld och silver förblir under press.

Ekonomiska händelser att bevaka idag 

NFP-dagen är äntligen här. Deltagare på finansiella marknader har väntat på denna rapport sedan Fed gjorde det klart att en god jobbrapport förseglar den nedtrappning som utannonserades i november.

Till följd av det handlades marknaderna i snäva intervall. Ledtrådarna pekar hittills på en mer än godkänd jobbrapport.

Ta ADP, rapporten om löner i den privata sektorn i USA, som släpptes för två dagar sedan. Den privata sektorn skapade inte bara fler jobb än väntat, den visade också uppmuntrande siffror om den amerikanska ekonomin. Det var inte en perfekt rapport, men den signalerade att sysselsättningen i tillverkningssektorn ökar och kommer ut som starkast på ett år. Det innebär mer fabriksproduktion, vilket leder till att trycket i leveranskedjan minskar.

När det gäller dagens NFP-rapport förväntar sig marknaden att 490 000 nya jobb skapades i september och att arbetslösheten sjönk från 5,2% till 5,1% under föregående månad. Liknande siffror bör ge Fed grönt ljus för en nedtrappning vid det kommande mötet i november.

Sysselsättningsdata släpps också i Kanada, där 59 500 jobb förväntas offentliggöras för september. Som alltid, när de två jobbrapporterna släpps samtidigt, är USD/CAD-paret det svåraste att handla.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är Dax, Citigroup och Honeywell.

Prognosen för Dax 

Tyska Dax nådde 16 000 innan tio nya företag tillkom i september. Sedan dess har det bara korrigerat och handlats under 15 000 tills avtalet angående det amerikanska skuldtaket meddelades.

Den tekniska bilden visar ett konsolideringsområde mellan 15 000 och 16 000, men förspänningen förblir positiv om inte Dax sjunker under 14 000. En daglig stängning över resistensen och en ny topp signalerar mer styrka framöver.

Citigroup

Företag inom finansiella tjänster förbereder sig på att rapportera sina kvartalsresultat, och Citigroup är ett av dem. Marknaden här verkar ha bildat en sammandragande triangel som hotar att ta priset uppåt. En daglig stängning över 76 dollar öppnar portarna för en prisökning mot 80 dollar, så tjurar kan rikta in sig på en ny högre topp. Om marknaden å andra sidan sjunker under 64 dollar förväntas mer svaghet på medellång sikt.

Honeywell

Honeywell är ett annat företag som släpper sitt kvartalsresultat nästa vecka, och prisförändringen här mötte hård resistens vid 230 dollar. Mönstret liknar en trippeltopp, men om inte marknaden sjunker under 200 dollar förblir trenden positiv då trippeltoppar lätt kan omvandlas till stigande trianglar. Investerare kan vilja vänta på att någon av de två nivåerna ska brytas innan de handlar Honeywell-aktier. Vid en prisökning är resistensen vid 230 dollar avgörande, medan vägen nedåt innehåller en stark stödnivå vid 200 dollar. 

Vinnare och förlorare

Olja inledde handelsveckan starkt och förblev stigande även efter att OPEC+-mötena avslutades. Stark efterfrågan från Asien och den kommande vintern på norra halvklotet håller energipriserna höga.

Guldet är fortfarande svagt efter att obligationsräntan steg. Svagheten i ädelmetallerna är häpnadsväckande för investerare som söker skydd från högre inflation, eftersom guld har fungerat som en inflationssäkring tidigare. Så är dock inte fallet i år, då inflationen är som högst på flera årtionden, medan guldet fortsätter att handlas i ett snävt intervall med en nedåtgående lutning.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto