Home > Veckans uppdatering: Guldpriset tar sig tillbaka över 1 800 dollar, den amerikanska dollarn tappar en del av sin prisökning

Veckans uppdatering: Guldpriset tar sig tillbaka över 1 800 dollar, den amerikanska dollarn tappar en del av sin prisökning

Guldpriset återhämtade sig en del efter sina senaste förluster och handlas nu igen över 1 800 dollar under starten av veckans sista handelsdag. Wells Fargo bötfälls och Kroger rapporterar sina resultat från Q2 2021 idag.

Handelsveckan dominerades av att tre centralbanker levererade sina penningpolitiska utlåtanden i Australien, Kanada och euroområdet. Investerare fokuserade på vad Europeiska centralbanken (ECB) skulle göra eftersom förväntningarna var att den skulle trappa ned på tillgångsköpen under sitt pandemiprogram. De kallade det dock inte nedtrappning utan istället omkalibrering.

Oavsett vad du kallar det är en sak säker – centralbankerna förbereder sig för gradvis avlägsnande av ekonomisk stimulans och marknaderna börjar märka det.

Till följd av det har aktiemarknaden haft det svårt att nå nya toppar den här veckan. Faktum är att de amerikanska aktieindexen korrigerade från sina toppar, även om korrigeringen inte var så signifikant. Dow Jones handlades till exempel under 34 900, men hittade köpare vid varje dipp hittills.

De amerikanska terminsmarknaderna pekar mot en grön öppning. Dow Jones ses nå +0,46%, S&P 500 +0,35% och Nasdaq 100 +0,24%.

De amerikanska aktiernas uppgång och nedgång ledde till liknande prisförändringar på andra marknader. Ta råvarumarknaderna till exempel där guldet återtog 1 800 dollar efter att ha tappat tidigare under handelsveckan. Oljan fortsätter att hitta köpare trots att den inte kan hålla över 70 dollar.

I Europa har aktiemarknaderna backat hela veckan hittills. De mest synliga nedgångarna var i Tyskland och Storbritannien. Dax i Tyskland är långt bort från sina toppar på 15 600 i början av denna session, medan FTSE 100 har funnit stöd vid den jämna 7 000-nivån.

Risk-on kan komma tillbaka under veckans sista handelssession. Eftersom EUR/USD höll 1,18-stödet och USD/JPY fortsätter att flörta med 110 signalerar de motståndskraft på aktiemarknaden. Till följd av det bör vi inte bli förvånade över att se ökat risksentiment när handelsveckan tar slut.

Ekonomiska händelser att bevaka

Dagens viktigaste händelser kommer från Kanada och USA. I Kanada väntas arbetslösheten uppgå till 7,3% föregående månad, vilket förbättrades från 7,5% en månad senare. I USA kommer PPI- och Core PPI-rapporterna att ge investerare ytterligare ledtrådar om hur det går med inflationen. De visar förändringen i priset på varor och tjänster på producenternas nivå, och det förs vanligtvis vidare till konsumenterna senare. Marknaden räknar med att Core PPI ökar med 0,5% och rubriken PPI med 0,6%.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är guld, Kroger och Wells Fargo.

Guldpriset

Förutom en korrigering i början av augusti var guldpriset relativt stabilt i somras. Priset kämpade för att hålla över 1 800 dollar eftersom resistensen vid 1 825 dollar är svårt att bryta. Framöver skulle en daglig stängning över 1 825 dollar vara stigande för guldpriset, vilket sannolikt signalerar pågående svaghet i den amerikanska dollarn på kort sikt.

Nedåt skulle bara en dipp under 1 675 dollar tala för en nedgång. Medan priset ligger mellan de två nivåerna kommer marknaden troligen att konsolidera ytterligare. Investerare använder guld och andra råvaror för att skydda sig mot inflationen, men guldet har inte lyckats göra det i år.

I själva verket är priset en bra bit från topparna under 2020, samtidigt som inflationen har ökat kraftigt. På grund av det tror många investerare att det bara är en tidsfråga innan guld stiger, vilket förklarar köpintresset från lägre nivåer. Men om det inte handlas över 1 900 dollar kommer guldpriset att ha svårt att stiga ännu mer.

Kroger

Kroger rapporterar sitt resultat för andra kvartalet idag. Marknaden förväntar sig att företaget ska överträffa förväntningarna, precis som andra i sektorn har gjort. Ur ett tekniskt perspektiv har aktiekursen en dynamisk resistens som ges av den övre kanten av en stigande kanal.

Medan priset ligger nära sina rekordhöga nivåer är 50 dollar ett rimligt mål, och kommer sannolikt att locka till sig investerare om rapporten visar bättre resultat än väntat. Vid en miss ses det första stödet vid 44 dollar, vilket motsvarar halva avståndet för den stigande kanalen, som vanligtvis fungerar som ett dynamiskt stöd. Sammantaget förblir Krogers prisutveckling stigande medan priset ligger i den stigande kanalen, och det lutar åt att resultatet kommer slå förväntningarna idag.

Wells Fargo

Wells Fargo är i fokus idag då företaget bötfälls med 250 miljoner dollar av en amerikansk bankregulator. Banken misslyckades med att betala tillbaka tidigare skadade kunder. Priset har tappat från de senaste topparna då 50 dollar agerade som för svår resistens att ta sig förbi. En nedgång under 40 dollar skulle sätta ytterligare press på Wells Fargo eftersom det markerar brytningen av de högre topparna och högre låga serierna, vilket är kännetecknande för en stigande marknad.

Vinnare och förlorare

Denna vecka innebar blandade prisförändringar på finansiella marknader. De amerikanska och europeiska aktierna har sjunkit och FTSE 100 tappade ner till 7000-nivån, medan det brittiska pundet steg mot euron och den amerikanska dollarn.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto