Home > Veckans uppdatering: Guldpriset vänder från låga noteringar då aktiemarknaden sjunker

Veckans uppdatering: Guldpriset vänder från låga noteringar då aktiemarknaden sjunker

Guldpriset stiger från dess låga nivå i september då börsen sjunker. Den nya handelsmånaden börjar med risk-off, då säkra valutor är hett eftertraktade. AMC-investerare applåderar företagets beslut att köpa tillbaka skulder. SunPower läggs till i MidCap 400.

Handelsveckan avslutas och en ny handelsmånad börjar idag. Investerare lämnar efter sig en negativ månad för aktier och fruktansvärd månad för ädelmetaller, men guldpriset studsade från dess låga nivåer i september och ser nu bra ut i början av den nya månaden.

Ädelmetaller, ledda av guldet, minskade i september. De påverkades av ökningen av den amerikanska obligationsräntan, men den nedgången fick ett plötsligt slut i går. Månadsslutets flöden ledde till att amerikanska aktier gick på knäna och att guldet studsade från dess låga nivåer.

Globala aktiemarknader avslutade handelsmånaden lägre. I USA tappade S&P 500 5,1% från rekordet. Det är första gången under 2021 då aktiemarknaden har sjunkit med mer än 5%, och detta kan bara signalera starten på en allvarligare korrigering. Ändå har indexet stigit för kvartalet, vilket innebär det sjätte positiva kvartalet i rad.

De europeiska aktiemarknaderna har också fått en hård start på den nya handelsmånaden. Eftersom amerikanska terminspriser pekar mot en svag öppning sjunker det spanska indexet med -0,70% idag, tyska Dax sjönk mot 15 100 poäng och CAC 40 i Frankrike sjönk med 0,70%.

WTI-oljepriset fortsatte att köpas under den föregående handelsmånaden- och veckan. Det handlas runt 75 dollar och förblir stigande så länge det ligger över 70 dollar.

Aktiemarknadens svaghet utlöste risk-off, mest synligt på valutamarknaden. Investerare vände snabbt uppmärksamheten mot säkra valutor, så den japanska yenen och den schweiziska francen steg mot andra valutor.

Ekonomiska händelser att bevaka idag

Idag är en hektisk dag vad gäller den europeiska ekonomin. Även om det är den första fredagen i handelsmånaden kommer NFP-rapporten först nästa fredag.

PMI släpps idag i euroområdet, Storbritannien och USA. Marknaden förväntar sig positiva siffror, långt över 55. Kom ihåg att en PMI över 50 visar att sektorn expanderar, vilket innebär att investerare bör förvänta sig framtida ekonomisk tillväxt.

En annan viktig rapport som ska släppas idag är PCE eller utgifter för personlig konsumtion i USA. Idag väntas Core PCE-indexet hamna på +0,2%, vilket är en nedgång från föregående +0,3%. Denna rapport är viktig för investerare eftersom den representerar Fed:s favoritmetod för att mäta inflationen. I går talade Fed:s ordförande om inflation och hur de förväntar sig att den kommer att sjunka så småningom, och vi kommer att få en aning idag om den redan har nått sin topp eller inte.

Slutligen förväntas kanadensisk BNP minska med 0,2% från månad till månad. En större sammandragning under föregående kvartal borde öka volatiliteten hos de kanadensiska valutaparen.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är guld, AMC och SunPower.

Guldpriset

Guldpriset handlades med en nedåtgående ton under hela september. Marknaden fortsatte att bilda lägre nedgångar och lägre toppar, vilket är typiska prisförändringar för sjunkande priser. Ändå visade flödet i slutet av månaden en stark efterfrågan på ädelmetallen. Guldet studsade från 1 720 dollar, där det verkar som att det har bildat ett dubbelbottenmönster och handlas nu över 1 750 dollar. Dessutom pekar ett eventuellt stigande flaggmönster på mer prisökningar, så vi bör inte utesluta en rörelse mot 1 800 dollar inom kort.

AMC

AMC vände från de senaste nedgångarna efter nyheten om att företaget planerar att köpa tillbaka en del av sin skuld. Närmare bestämt tillkännagav ledningen att de köper tillbaka 35 miljoner dollar i första-lienskuld, ett drag som AMC att stiga. När ett företag köper tillbaka skulder minskar dess skuldkvot, vilket är positivt, och det signalerar att de inte har några problem med framtida kassaflöden.

Ur ett tekniskt analysperspektiv ligger AMC kvar i ett konsolideringsområde mellan 30 och 50 dollar. Ett genombrott från detta område, oavsett riktning, bör utlösa mer i samma riktning.

SunPower

SunPower har drabbats av en kraftig nedgång under 2021. Från en högstanivå på 56 dollar föll aktien till nära 20 dollar, där den hittade lite stöd. Nyligen studsade aktien över 8% efter nyheter om att företaget läggs till i indexet MidCap 400. Detta är också känt som S&P 400 och är det mest följda mid-cap-indexet.

När ett nytt företag läggs till ett börsindex som MidCap 400 representerar det en positiv utveckling för aktiekursen tack vare passiva investerare. Passiva investerare bygger sina portföljer på ett sådant sätt att de speglar ett index. Därför utlöser införandet av ett nytt företag i ett index en positiv marknadsreaktion från andra deltagare som köper aktien för att kopiera indexets struktur.

Den tekniska bilden är dock fortsatt nedåtgående. Endast en daglig stängning över 30 dollar skulle vända den nedåtgående trenden.

Vinnare och förlorare

Aktiemarknaden är svagt, vilket kan ses på Nikkei 225 i Japan som tappade 2% under månadens sista handelsdag. Den amerikanska dollarn och råoljepriserna är starka.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto