Home > Veckans uppdatering: Oljepriset fortsätter att stiga, siktar in sig på nytt rekord för året

Veckans uppdatering: Oljepriset fortsätter att stiga, siktar in sig på nytt rekord för året

Oljepriset handlas över 72 dollar, och prisförändringarna ser fortsatt positiva ut. General Dynamics ser ut att tjäna på avtalet mellan USA, Storbritannien och Australien medan AMD förbereder sig på att tillverka ARM-baserade kretskort.

Handelsveckan dominerades av inflationsrapporter i USA, Storbritannien, Kanada och euroområdet. Oljepriset påverkas starkt av inflationssiffror, och priset är nu tillbaka på topparna och handlas över 72 dollar. Dessutom ser pristrenden positiv ut, och den tekniska bilden antyder att ett försök till topparna från 2021 finns på kartan.

Det ser ut som om deltagare på finansiella marknader mest väntar på det så viktiga Fed-mötet nästa onsdag. På valutamarknaden är intervallet uppenbart, då varje ny prisförändring vänds dagen efter. Till exempel tappade USD/JPY 100 punkter den här veckan, men vände sen tillbaka då nyhetsflödet inte innehöll mycket nytt.

Sådana prisförändringar drivs främst av riktningslösa aktiemarknader. Aktiemarknaderna i de utvecklade ekonomierna konsoliderar nära sina toppar och bristen på aktivitet visar sig på andra marknader.

I USA handlade Dow Jones med en nedåtgående ton hela veckan men lyckades på något sätt studsa från nedgångarna varje dag. Nivån på 35 000 verkar vara avgörande då pressen nedåt ökar, samtidigt som alla prisökningar lockar till sig nya köpare.

I Europa handlades aktiemarknaden precis som de viktigaste amerikanska indexen – utan riktning. Tyska Dax behåller sin stigande ton och handlas just nu till 15 730 i skrivande stund. Indexet förbereder sig på ökningen av antalet beståndsdelar i indexet, något som anses vara positiv för indexet av många marknadsdeltagare.

FTSE 100 lockas fortfarande av 7 000-nivån. Ingenting verkar få den brittiska marknaden att röra sig då konsolideringen kring denna centrala nivå fortsätter.

På råvarufronten fortsätter energipriserna att stiga. Naturgasen lugnade sig lite efter en stark prisökning.

Guldet och silvret sjönk denna vecka. Särskilt guldet är fortfarande svagt och klarar inte av att hålla över 1 800 dollar. Ett nytt försök att bryta stödet på 1 700 dollar bör inte uteslutas. Silvret sjönk under det tidigare stödet till 22,92 dollar tack vare en stark dollar. Det amerikanska dollarindexet rörde sig närmare 93-nivån efter en detaljhandelsrapport som överskred förväntningarna. 

Ekonomiska händelser att bevaka idag

Detaljhandelsdata i Storbritannien har redan släppts idag, och siffrorna överraskade marknadsdeltagare åt det negativa hållet. Med förväntningar på 0,5% visade de faktiska uppgifterna en nedgång med -0,9% denna månad. Senare under handelsdagen kan inflationsdata i eurozonen få europeiska marknader att röra sig. Marknaden förväntar sig en slutlig KPI på 3%, långt över Europeiska centralbankens mål.

Detaljhandelsrapporten i USA var dock en positiv överraskning. Marknaden förväntade sig att konsumentutgifterna i USA skulle minska i augusti, men det motsatta hände – utgifterna ökade. Till följd av det uppgraderade Goldman Sachs snabbt den amerikanska BNP-prognosen för det andra halvåret. Skillnaden mellan USA och andra avancerade ekonomier fortsätter, vilket antyds av de stödde penningpolitiska stödpaket som gavs ut under COVID-19-pandemin.

Den sista viktiga ekonomiska rapporten idag är det preliminära University of Michigan Consumer Sentiment. Marknaden räknar med att den stiger från 70,3 till 71,9. Men om vi tar hänsyn till gårdagens detaljhandelsdata lutar det åt att de faktiska uppgifterna kommer att slå prognosen.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är olja, General Dynamics och AMD.

Oljepriset

Det dominerande temat i september var höjningen av oljepriset. Prisförändringarna förblir stigande då den tekniska bilden visar en möjlig vimpelbildning. Efter att triangeln bröts tyder den uppmätta rörelsen på att oljepriset kan handlas över topparna 2021. Dessutom stöds det stigande scenariot för oljepriset ytterligare av marknadens förmåga att hålla serien med högre toppar och lägre nivåer, vilket är en stigande utveckling på alla stigande marknader. En nedgång under 68 dollar talar å andra sidan för en nedåtgående trend. 

General Dynamics

General Dynamics aktiekurs är i fokus den här veckan efter att USA, Storbritannien och Australien tillkännagav den trilaterala säkerhetspakten som syftar till att motverka Kinas växande närvaro i regionen. General Dynamics är ett av de företag som kommer att dra nytta av avtalet då ett av dess segment tillverkar kärnkraftsdrivna båtar. Affären, värd 40 miljarder dollar, skapade tektoniska förändringar på den internationella arenan, eftersom Australien dumpade ett tidigare avtalat avtal med Frankrike. Därför lämnas Europa utanför, och röster i Paris kritiserade detta kraftigt.

Ur ett tekniskt perspektiv ligger General Dynamics aktiekurs kring dynamiskt stöd från den nedre kanten av en stigande kanal. Nivån på 200 dollar förblir avgörande, medan en minskning under 180 dollar förskjuter trenden från stigande till nedgående.

AMD

AMD bröt över 100 dollar under sommarmånaderna, och har konsoliderat sedan dess. Prisförändringarna liknar en möjlig vimpelbildning och en daglig stängning över 115 dollar pekar på ytterligare prisökningar. Å andra sidan innebär en minskning under 100 dollar att det stigande mönstret ogiltigförklaras.

Vinnare och förlorare

Oljan steg mest denna vecka och handlas med stigande ton. Guldet nekades igen vid 1 800 dollar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto