Home > Veckans uppdatering: Priset på råolja dippar från sina höga nivåer, den amerikanska dollarn stiger

Veckans uppdatering: Priset på råolja dippar från sina höga nivåer, den amerikanska dollarn stiger

Råoljepriset sjönk under 65 dollar i veckan, vilket utlöste en risk-off-marknad. Den amerikanska dollarn steg kraftigt då aktiemarknader i avancerade ekonomier tappade.

Handelsveckan präglades av ett risk-off-sentiment. WTI-råoljepriset är långt borta från sina höga nivåer och bryter under det avgörande 65-området. Om denna svaghet fortsätter bör vi inte utesluta en rörelse under 60, vilket ökar trycket från centralbankerna och deras ram för inflationsmål.

Men lägre oljepriser ledde till ett sammanbrott på finansiella marknader. Aktierna sjönk, om än inte så aggressivt som man kanske först trodde. Dow Jones är långt ifrån sina rekordhöjder, handlas nu under 34 600 och rör sig med en nedåtgående trend. S&P 500 och Nasdaq 100 är också svaga.

Kinesiska aktier är fortfarande pressade då tekniksektorn fortsätter att tappa. Alibaba sjönk ytterligare 4% under den senaste asiatiska sessionen, medan panikförsäljningen fortsätter.

Den viktigaste händelsen i handelsveckan var på onsdagen när Fed i USA avslöjade protokollet från det senaste FOMC-mötet. Protokollet visar vad medlemmarna diskuterade, och de nämnde ordet "nedtrappning" (av tillgångsköp) över 40 gånger. Med andra ord kommer nedtrappning, även om det officiella tillkännagivandet ännu inte har gjorts.

Förväntningarna stiger på att Fed kommer att göra det officiella tillkännagivandet vid septembermötet om tre veckor från och med nu. Enligt förväntningarna kommer Fed att börja trappa ned mot slutet av handelsåret, troligen i december.

Aktiemarknaderna sjönk efter att protokollet släpptes och fortsatte att röra sig med en nedåtgående ton. I Europa har de huvudsakliga indexen tappat från sina senaste toppar, men försäljningen var inte så aggressiv som i Kina eller i USA. Till följd av det öppnade Dax i Tyskland den sista handelsdagen i veckan nere med en halv procentenhet, Storbritanniens FTSE 100 håller över 7 000 och CAC 40 i Frankrike håller över 6 500.

Guldet fortsätter att sätta press mot 1 800 dollar utan större framgång. Det handlades med en budton hela veckan, eftersom köpare klev in på varje dipp.

Efter FOMC-protokollet steg den amerikanska dollarn kraftigt. En dag tidigare ledde den svaga detaljhandelsrapporten i USA till att dollarn steg en aning, vilket fortfarande pågår. Dollarindexet nådde sin högsta nivå 2021.

Ekonomiska händelser att bevaka idag 

Dagens ekonomiska kalender innehåller inte mycket, så fokus kommer att ligga på de amerikanska aktiemarknaderna och den amerikanska dollarn. Kanadensiska dollarhandlare kanske vill titta på detaljhandelsrapporten, särskilt inom Core-segmentet som förväntas stiga med 4,5% denna månad. USD/CAD har stigit hela veckan och hotar nu med att röra sig över 1,30.

Prisförändringarna idag kommer att påverkas av investerare som redan positionerar sig för månadens huvudsakliga händelse som går av stapeln mot slutet av nästa vecka, nämligen Jackson Hole-konferensen i USA.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är olja, Salesforce och Dell.

Oljepriset

WTI-oljan dippade under den stigande trendlinjen. Fokus skiftar nu mot 60 dollar-området, som tidigare har agerat som en viktig nivå. En daglig stängning under 60 dollar hade talat för fortsatt svaghet då serien med högre låga noteringar, som framförallt syns under stigande trender, hade brutits.

Oljans rekord i år ligger på 77 dollar. Oron över Delta-varianten har haft en stor påverkan på den ekonomiska återhämtningen och tillväxtprognosen. Kinas ekonomiska tillväxt nedgraderades exempelvis, och samma sak gjordes för oljeimport.

Dessutom har USA uppmanat OPEC att öka sin produktion, vilket sätter ytterligare press på oljepriset. Om OPEC gör det bör mer olja under en tid av sänkt efterfrågan leda till lägre priser.

Salesforce

Salesforce är en del av Dow Jones-indexet och investerare väntar på resultatet för andra kvartalet 2021 som planeras släppas nästa vecka. Den tekniska bilden ser stigande efter att marknaden bröt ut från ett möjligt stigande flaggmönster.

En stigande flagga är ett fortsättningsmönster. När priset går över mönstrets övre kant, som Salesforce gjorde, är nästa nivå att titta på flaggans högsta punkt. I detta fall är den högsta punkten 280 dollar.

Å andra sidan hade en minskning under 220 dollar ogiltigförklarat det stigande flaggscenariot. Normalt sett är prisförändringar som följer en stigande flagga lika aggressiva som de före flaggans bildande. Därför bör korrigeringar inte komma på tal.

Dell

Dell har format en möjlig dubbeltopp under det andra kvartalet och bröt nacklinjen på vägen nedåt. Marknaden rörde sig dock tillbaka inuti ett horisontellt konsolideringsområde och studsade från kritiskt stöd.

Inför kvartalsrapporten för Q2 2021, som väntas släppas nästa vecka, behåller Dell en stigande trend om priset håller över 90 dollar. För att ogiltiga dubbeltoppen måste marknaden bryta över 105 dollar.

Vinnare och förlorare

Amerikanska aktieindex är fortfarande under press. Nedgången ledde till ett risk-off-sentiment på finansmarknaderna. Till följd av det steg USD/CAD och EUR/AUD, då de återspeglar ett risk-off-sentiment. Slutligen förblir den amerikanska dollarn väl positionerad, eftersom dollarindexet handlas till sina högsta nivåer under 2021.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto