Home > Veckans uppdatering: Prognosen för Dow Jones ser positiv ut inför jobbrapporten

Veckans uppdatering: Prognosen för Dow Jones ser positiv ut inför jobbrapporten

Dow Jones handlas nära sina rekordhöga nivåer inför september månads jobbrapport. Investerarnas optimism fortsätter då den amerikanska ekonomin frodas. Autodesk och Alibaba är i fokus idag.

Handelsveckan avslutas med att investerare väntar på den viktigaste ekonomiska rapporten i USA, NFP-rapporten. Dow Jones och övriga amerikanska index handlades med en budton hela veckan. Igår slog Nasdaq 100 och S&P 500 nya rekord, medan Dow ligger nära rekordnivåerna.

Entusiasmen i USA ses också i Europa. Även om de europeiska börserna inte presterade som de amerikanska, stöddes de av den direkta korrelation som finns mellan de två. Tyska Dax handlas över 15 800 ett par veckor innan tio nya företag introduceras bland dess komponenter.

FTSE 100 i Storbritannien presterade också bra den här veckan. Indexet handlas nu över 7 150 och prognosen framöver är fortsatt positiv.

På valutamarknaden dominerade ett tema handelsveckan, och det var en svag dollar och japansk yen. Kombinationen av de två skapade medvind för aktiemarknaden och risk-on-sentiment. Investerare köpte euron från början av handelsveckan och den stigande trenden kvarstår.

EUR/USD och EUR/JPY handlas kring sina veckotoppar inför jobbrapporten, troligen tack vare att investerare tror att den europeiska centralbanken snart kommer att ta bort de tillmötesgående villkoren. Nästa ECB-möte är planerat till torsdag nästa vecka.

På råvarufronten handlades WTI-oljepriset över 70 dollar igen efter OPEC:s beslut att lämna leveransnivåerna oförändrade. Silver, guld och koppar förblir också starka. Den obevekliga stigande trenden på oljepriset är den som driver på risknivåerna.

Finansmarknaderna är starkt korrelerade och i efterdyningarna av nedgången 2020 stramade korrelationen ännu mer eftersom alla centralbanker svarade på ett liknande sätt. Med andra ord finns det inga skillnader mellan penningpolitiken i olika jurisdiktioner, då alla rör sig i samklang.

Ekonomiska händelser att bevaka idag 

Idag är en stor dag för europeiska och amerikanska marknader. I Europa förväntas PMI för tjänster och detaljhandeln uppgå till 55,5 respektive 0% under månaden. I USA är alla blickar riktade mot NFP-rapporten. Marknaden räknar med att den amerikanska ekonomin kommer ha lagt till 720 000 nya jobb i augusti, men den lönerapporten från den privata sektorn som släpptes för två dagar sedan indikerar att det finns risk för en besvikelse.

Inför långhelgen på grund av Labor Day den 6 september är ISM Services PMI den sista ekonomiska rapporten som kan få finansiella marknader att röra på sig.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är Dow Jones, Alibaba och Autodesk.

Prognosen för Dow Jones 

Det är svårt att argumentera emot en så stigande trend, men samtidigt verkar marknaden sårbar. Den stigande trenden kvarstår så länge som Dow Jones ligger kvar över den stigande trendlinjen. Om inte serien med högre toppar och högre nedgångar bryts kommer tjurar på marknaden att fortsätta pressa indexet till nya toppar. 36 000-nivån blir avgörande, och en daglig och veckovis stängning ovan skulle sätta ytterligare press uppåt. Å andra sidan skulle en nedgång och stängning under 34 000 tala för en nedåtgående trend, särskilt inför långhelgen.

Alibaba

Alibaba är ett av de kinesiska teknikföretag som drabbades mest efter att regeringen ändrat regelverket för sektorn. Det är avsevärt nere från topparna, och den nedåtgående trenden kvarstår medan aktien ligger under den fallande trendlinjen. Bara en daglig stängning över 220 dollar skulle kunna förändra trenden, men det är långt kvar till den nivån.

Många investerare vill se en korrigering för att köpa Alibaba-aktier på grund av företagets starka finansiella ställning, men regeringens ingripande håller investerarna vid sidlinjen. Senast lovade Alibaba nära 16 miljarder dollar till Pekings "gemensamma välstånd", ett initiativ som syftar till att fördela pengar i Kina.

Autodesk

Autodesk har lämnat sina toppar efter företagets analysdag. Morgan Stanley, till exempel, behöll sin neutrala rekommendation men ändrade målet från 334 till 324 dollar. En av anledningarna till detta var den dåliga kassaflödespositionen. Men Morgan Stanley var inte de enda som sänkte kursmålet, och det övergripande negativa sentimentet utlöste snabbt kraftiga prisförändringar för Autodesk. Marknaden testar för närvarande det dynamiska stödet vid den stigande trendlinjen, men man kan inte utesluta en minskning under 260 dollar.

Vinnare och förlorare

Handelsveckan dominerades av en stark amerikansk aktiemarknadsutveckling trots vissa negativa ekonomiska rapporter, till exempel ADP-rapporten som släpptes på onsdagen och som missade förväntningarna drastiskt. WTI-oljepriset återtog också 70 dollar, vilket ytterligare ökade sentimentet för risk. Euron handlades med en stigande trend hela veckan då investerare förbereder sig inför ECB-mötet som är planerat till nästa torsdag.

Den amerikanska dollarn är fortsatt svag inför jobbrapporten i september. Dessutom har den japanska yenen sjunkit hela veckan hittills.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto