Home > Veckans uppdatering: S&P 500 stiger med mer än på sju månader, prognosen fortsatt stigande

Veckans uppdatering: S&P 500 stiger med mer än på sju månader, prognosen fortsatt stigande

Aktiemarknaderna sköt i höjden i veckan och S&P500 gjorde en anmärkningsvärd comeback. Indexet steg med 1,7% igår, den största dagliga vinsten på sju månader.

Handelsveckan dominerades av en stark comeback på aktiemarknaderna, särskilt från och med onsdagen. De viktigaste amerikanska indexen är på topp igen och hotar att nå nya rekordnivåer.

Den kanske mest imponerande prisökningen ägde rum på S&P 500. Det steg med mer än på sju månader, med 1,7%, mycket tack vare en lägre amerikansk dollar och ignorerade den kommande nedtrappningen av tillgångsköp från Fed.

Frenesin på de amerikanska aktiemarknaderna spred sig snabbt till de stora utvecklade marknaderna. Nikkei 225 i Japan steg med mer än 1,8% under den senaste sessionen, vilket utlöste ytterligare en prisnedgång för den japanska yenen.

Det verkar som om onsdagens amerikanska inflationsdata utlöste uppgången på aktiemarknaderna. Inflationen steg, men inte så mycket som befarat, medan inflationen i kärnsegmentet svalnade. Därför kan prisökningen på aktiemarknaderna som startade direkt efter det att inflationsdatan släpptes tolkas som en lättnadens suck.

Inför veckans sista handelsdag pekar de amerikanska terminspriserna mot en grön öppning, upp med cirka 0,3%. Investerarnas optimism ledde till att de europeiska marknadsindexen öppnades i grönt, vilket kan ses på tyska Dax som handlas nära 15 500 poäng eller det franska CAC 40, som steg med 0,44% idag.

Efter att inflationsdatan publicerades på onsdagen steg ädelmetallerna, vilket bland annat kan ses på guldpriset. Den gula metallen fann emellertid hård resistens vid 1 800 dollar, och har inte kunnat ta sig förbi denna nivå hittills.

Oljan fortsätter att stiga då vi kan se att WTI-råoljepriset handlas en bra bit över 80 dollar. Priset nådde 82 dollar när denna artikel skrevs, och den trendade högre hela veckan. Stor efterfrågan från Asien och leveranser som inte matchar de ekonomiska behoven är ansvariga för denna prisökning.

Ekonomiska händelser att bevaka idag 

Idag riktas uppmärksamheten mot detaljhandeln i USA. Marknaden räknar med att försäljningen i detaljhandeln ska minska med 0,2% efter att ha ökat med 0,7% föregående månad. Utöver detta är all annan ekonomiska data som ska släppas idag av sekundär betydelse, och därmed ligger fokus kvar på aktiemarknadernas prisuppgångar och den obevekliga rörelsen högre på energimarknaderna.

Dagens marknader att bevaka

Dagens marknader att bevaka är S&P 500, Goldman Sachs och Procter & Gamble.

En prognos för S&P 500 

Prisökningen på S&P500 kan visas genom en triangel som fungerade som ett vändmönster. Marknaden sjönk med nästan 200 från de senaste topparna, men denna nedgång var korrigerande om vi bedömer utifrån triangeln som bildas mot slutet. När marknaden bröt den övre trendlinjen ledde till ytterligare prisuppgångar då investerare köpte detta genombrott i hopp om att indexet snabbt skulle gå mot nya rekord.

Den prisuppgång som följde var verkligen imponerande. Indexet steg med mer än 1,7% igår, den största prisuppgången på sju månader, och chansen är stor att denna prisuppgång fortsätter idag, åtminstone om vi anser att VIX sjönk med nästan 10% igår.

Goldman Sachs

Goldman Sachs investerare väntar på det kvartalsresultat som ska släppas idag. Prisförändringen här liknar den i S&P 500 på så sätt att vi kan se en liknande triangel i slutet av en sjunkande trend.

Marknaden fann hård resistens vid 400 dollar och avvisades vid det första försöket att ta sig högre. Marknaden bildade till och med en trippeltopp runt 420 dollar, men det lutar fortfarande åt en stigande trend så länge som aktiekursen håller över 380 dollar. En daglig stängning över 400 dollar bör utlösa ett nytt försök vid topparna, och kvartalsresultatet kan vara precis vad tjurar vill se.

Procter & Gamble

Procter & Gamble-investerare förbereder sig också inför kvartalsresultatet då företaget håller en telefonkonferens i början av nästa vecka. Prisförändringarna är stigande efter stödet kring 137,5 dollar. Marknaden fortsätter att bilda en serie med högre toppar och högre nedgångar, vilket antyder att mer styrka finns att hitta framöver.

Vinnare och förlorare

Oljepriserna steg hela veckan utan nedgångar. Det mest imponerande med prisuppgången på oljemarknaderna är att priserna närmar sig nivåer som ansågs omöjliga för bara några månader sedan. Till följd av det är en prisökning på över 100 dollar för WTI-råoljepriset inte osannolikt längre. Aktierna steg även i den utvecklade världen, vilket kunde ses på S&P 500 och Nikkei 225.

Å andra sidan tappade VIX, volatilitetsindexet, med nästan 10% på en dag. Som vanligt stiger börsen när volatiliteten minskar, så de två rörelserna skedde i korrelation. Vad gäller förlorare för veckan sjönk den japanska yenen mest den här veckan, och den amerikanska dollarn gav tillbaka några av de senaste vinsterna.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto