Home > Veckobrev v. 12 ”Helhetsbilden fortfarande positiv…!”

Veckobrev v. 12 ”Helhetsbilden fortfarande positiv…!”

Föregående vecka noterade vi att marknaden öppnade positivt efter räntebeskedet i USA, men sedan tappade markant och denna negativa reaktion var överraskande. Vi såg en risk att OMXS30 kunde tappa ytterligare ett par procent, men trodde inte att vi såg början på en ny nedgångsfas utan sköt vår prognos om en våruppgång något framåt i tiden.

Sverige
Sverige

Svårigheterna för den svenska börsen (OMXS30) att passera den bastanta utbudsnivån runt 1380 punkter har varit större än väntat. Vinsthemtagningar från de som köpt runt årets bottenläge och förlustminimeringar från alla som sitter i förlustpositioner från 2015 har skapat en svårgenomtränglig mur av säljare.

Börsen slutade under onsdagen på samma nivå (1366) som för en månad sedan och kampen mellan optimister och pessimister om den kommande riktningen är intensiv.

Vi har tidigare konstaterat att Kina börjar se allt mer intressant ut och skrev att denna marknad ur ett kursmässigt perspektiv inte har sett så lovande ut sedan hösten 2014. Vi ansåg att detta nödvändigtvis inte innebar att Kina stod inför en uppgångsfas, men däremot att sannolikheten att Kina sett sin bottennivå ökat markant.

För att bli offensiva på köpsidan ville vi se fortsatt stabilitet och låg volatilitet och om detta scenario föll på plats kunde denna marknad mycket väl bli en vinnare senare i år.

Kina har inte gjort oss besvikna utan börsen (CSI 300 Index) har stigit med runt 5 %, bekräftat vår tes om bottenkänning och indikerar att ett mer långsiktigt trendbrott är fullt möjligt.  Med viss hjälp av något starkare dollar har Japan piggnat till och ser snarast ut att vilja vandra vidare norrut.

Efter den snabba uppgången på närmare 10 % gjorde Indien på stället marsch och efter denna paus på runt två veckor har marknaden enligt prognos fortsatt vidare uppåt.   Hong Kong, Singapore, Taiwan och Sydkorea fortsätter som tidigare att uppvisa positiva tendenser och förutom Singapore och Taiwan har nu även Sydkorea börjat trenda uppåt.

USA
USA

Vår grundläggande syn på USA är fortfarande att den underliggande styrkan är av en sådan karaktär att börsen efterhand bör nå toppnivåerna från slutet av 2015.  De besvärliga utbudsnivåerna runt 2000 punkter är nu passerade vilket är positivt, men utbudet på ovansidan är dock fortfarande av det massiva slaget, varför vi förväntar oss att S&P 500 kommer få kämpa sig uppåt mot högre höjder.

Efter den senaste tidens ryck uppåt är det emellertid ånyo rekyldags för att vädra ut överköptheten.  Blir denna pågående rekyl måttlig tror vi sedan på ett nytt steg uppåt.

Tyskland och Europa försöker passera förbi den nivå som utgör bottenläget från 2015 och detta möter motstånd. Den tyska börsen har varit påfallande stabil och har under de senaste veckorna bitit sig fast runt den viktiga nivån 10 000 punkter.  Slutsatsen är inte självklar, men beteendemönstret ger en god sannolikhet för att Tyskland kraftsamlar för en rörelse på uppsidan.

Vår målkurs för oljepriset ligger runt 45 dollar och under veckan var priset uppe på 42,5 dollar för att sedan rekylera till strax ovanför 40 dollar. Den positiva tendensen är intakt och om oljan håller sig ovanför 39 dollar tror vi på ett nytt försök att vår målkurs.

På metallsidan har guld börjat uppvisa ett allt mer negativt mönster och efter flera försök att nå upp till nya högstanivåer har guld istället dragit sig tydligt nedåt. Den långsiktigt positiva bilden är fortfarande intakt och faller priset ned mot 1180 -1170 dollar kan det finnas skäl att gå på köpsidan.

Koppar
Koppar

Basmetallerna har som helhet visat styrka de senaste månaderna med aluminium som undantag. Koppar tampas med utbudet runt 5000 dollar, men både koppar och zink trendar uppåt och vi tror snarast att vi är i början av uppgången.

Sammanfattningsvis visar Asien framfötterna medan USA, Europa och Sverige har svårigheter att passera förbi nuvarande kursnivåer. De underliggande positiva kortsiktiga trenderna är dock intakta och samma analys kan göras får både olja och basmetaller medan guld visar tydlig svaghet.

Den svenska börsen har påbörjat utdelningsperioden och snart kommer fokus att riktas mot rapporterna för första kvartalet. Läget är inte helt lättanalyserat, men baserat på helhetsbilden behåller vi fortsatt vår prognos om en våruppgång även om vi de närmaste handelsdagarna förväntar oss viss svaghet.

Det är dock inget bekymmer så länge som index inte faller under 1340 punkter.  Skulle detta inträffa kan vi behöva omvärdera vår positiva inställning, men detta är inte vårt huvudscenario.

Guld
Guld

Önskar nu alla vår läsare en riktigt härlig och solig PÅSK.

 

 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto