Home > Veckobrev v.12 ”Utdelningsperioden på börsen har börjat…”

Veckobrev v.12 ”Utdelningsperioden på börsen har börjat…”

Vi valde att inte heller föregående vecka lämna några klara, tydliga och distinkta prognoser, då vi fortfarande upplever den svenska börsen som otydlig och svårprognosticerad.  Den svenska börsen(OMXS30) ligger på samma nivå som i januari 2015 och knappt 11 % under ”all time high” från den 27 april samma år.

Från toppen 2015 till strax efter midsommar 2016 föll den svenska börsen runt 27 % när en kavalkad av ogynnsamma händelser inträffade som folkomröstning och kris i Grekland, euron på bottennivåer mot dollarn, fallande oljepriser, avtagande kinesisk tillväxt och börsnedgång, dystra konjunkturutsikter och Brexit i Storbritannien.

Vändningen kom ironiskt efter det mycket kraftiga fall som den brittiska folkomröstningen utlöste då all världens börser föll hejdlöst under ett dramatiskt säljtryck med massiva volymer som vräktes ut oavsett pris. I Sverige firade vi midsommar medan de globala börserna rasade och som enda börs i världen höll vi stängt denna historiska dag. Naturligtvis blev fallet desto värre när måndagen kom och armageddon eller domedagen verkade vara i antågande.

På samma sätt som den euforiska inledningen på 2015 med en uppgång på 16 % på två månader var en tydlig varning om toppkänning så var den fullkomliga kapitulationen på börserna efter Brexit en viktig indikation på att botten var nådd. Uppgången var dock trevande tills Trump synnerligen oväntat blev USA:s president och vars löften om gigantiska investeringar i infrastruktur fick optimismen att flöda och dollarkursen att nå en bra bit ovanför nio kronor.

Det har således varit tre dramatiska och mycket volatila år på den svenska börsen och det förfaller sannolikt att denna volatilitet kommer fortsätta framöver. Från nuvarande indexnivå är det som vi skriver ovan knappt 11 % till den historiska toppnivån och drygt 20 % till bottennivån efter Brexit.

Sverige OMXS30 5 år
Sverige OMXS30 5 år

Vi tror att dessa två nivåer utgör en rimlig spelplan under överskådlig tid, men samtidigt är marknaden den plats där det osannolika har en ovanligt hög sannolikhet att kunna inträffa och visar sig den rådande konjunkturen vara betydligt starkare och mer uthållig än väntat går det inte att utesluta att börsen kan få rejäl fart uppåt. Det är dock ingen brist på hot mot en sådan positiv möjlighet.

Konjunkturen är stark, men kan vara på väg att toppa ut. Verkstadsbolagen som skulle driva en sådan uppgång är redan högt värderade och den amerikanska långräntan trendar tydligt uppåt samtidigt som Nasdaq och S&P 500 ligger nära sina toppkurser med historiskt höga värderingar i kombination med Donald Trump som kan skapa handelskrig och nya incidenter.

USA Ränta 10 Y
USA Ränta 10 Y

Den marknadsbild som framträder är sålunda splittrad på en mängd punkter. USA har nästan hämtat tillbaka hela börsnedgången från början av februari medan uppgången i Europa har varit påtagligt blygsam under samma period. Hong Kong visar stabilitet medan både Japan och Indien istället visar svaghet. Oljepriset visar framfötterna efter några månaders stiltje medan basmetallerna istället ser något trötta ut.

Tyskland DAX 5 år
Tyskland DAX 5 år

I Sverige har utdelningsperioden redan börjat med Nordea som delade ut nästan 8 %. I dag (onsdag) är det bolagsstämma i SHB och dagen efter går som alltid aktien ex. kupong. På torsdag är det dags för stämma i Swedbank och på måndag är det SEB:s tur att glädja aktieägarna och sedan fortsätter utdelningarna på sammanlagt 200 miljarder att avskiljas ända fram till mitten av maj.

De kommande dagarna blir en tydlig test på om storbankerna verkligen ligger i bottenfaser eller om de kommer falla mer än de avskilda utdelningarna, men generellt brukar denna period brukar vara positiv på börsen då en betydande del av kapitalflödet återinvesteras på markanden.

För att komplicera bilden ytterligare lämnar den nytillträdde chefen för den amerikanska centralbanken, Jerome Powell, besked om nya ränteprognoser i kväll och justeras dessa upp är det svårt att veta om investerarkollektivet reagerar positivt eller negativt. I morgon publiceras preliminära inköpschefsindex för ett flertal länder och kanske klarnar då bilden om europeiska konjunkturen.

USA S&P 500 10 år
USA S&P 500 10 år

Börsläget är sålunda fortsatt svårtolkat och vi tror det dröjer tills efter rapportperioden som inträffar under andra hälften av april tills bilden har klarnat. Vår bästa prognos för den svenska börsen fram till dess är en fortsatt sidledes och slagig rörelse där valet av enskilda aktier lär avgöra om man får en anständig avkastning på sin portfölj.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto