Home > Veckobrev v. 14 ” Konsolidering inför vidare uppgång…?!”

Veckobrev v. 14 ” Konsolidering inför vidare uppgång…?!”

Vi vill börja med att önska alla våra läsare en härlig påskhelg, skön vila och hoppas att den glittrande vårsolen vågar titta fram under ledigheten.

Låt oss fortsätta med en överblick över de viktigaste trenderna:

Sverige
Sverige

Tyskland och övriga Europa strävar fortfarande tydligt uppåt och de tidigare trötthetstecknen har i det närmaste vänts till dess motsats. Bilden är inte lika entydig i USA, men det ser allt mer ut som om den breda marknaden håller på kraftsamla i ett försök att nå nya höjder. Euron visar ånyo svaghet mot dollarn och basmetallerna, förutom koppar, har inte orkat behålla sina positiva tendenser.

Guld är svåranalyserat, men den grundläggande formationen ser inte vacker ut. Oljan studsade upp efter flygattackerna mot Jemen, men förefaller ännu inte mogen ut för uppgång. Asien är lite tröttare än under föregående vecka, men den underliggande positiva undertonen är intakt.

Om vi studerar Asien mer noggrant så är det ingen tvekan om att Kina befinner sig i en klart positiv primärtrend och vi känner oss bekväma med glida med trenden vidare uppåt. Indien visar inga tydliga tecken på att bryta sitt epitet som en av Asiens tråkigaste börser utan marknaden är fast i en sidledes pendling som inte ser ut att vara över i brådrasket.Japan har verkligen imponerat på uppsidan framför allt med tanke på att detta har skett utan bistånd från en försvagad valuta.

Efter en snabb rusning uppåt med över 10 % sedan februari bör det dock vara dags för en avkylningsperiod.  Hong Kong, Singapore, Sydkorea och Taiwan har inte orkat lyfta som vi hoppades, men det bubblar under ytan och vi tror att Sydostasien har goda förutsättningar att överraska på uppsidan senare under våren.

USA
USA

Föregående vecka noterade vi att den ryska börsen fått sig en rejäl knäck men att de grundläggande positiva förutsättningarna var intakta. Symbiosen med oljepriset är emellertid påtaglig och då vi tror att oljan kommer att röra sig sidledes en period framöver tror vi sålunda att Ryssland kommer ha samma kursmönster.

Vår tidigare prognos var att oljepriset riskerade att hamna i en utdragen bottenfas mellan 50 – 60 dollar. Nedgången fångades upp strax ovanför 52 dollar och oljan har därefter stigit ända upp till 60 dollar. Denna uppgång blev dock synnerligen kortlivad och oljan handlas nu runt 55 dollar.

Oljepriset ser därmed ut att följa ett klassikt historiskt beteendemönster, dvs. en tydlig trend nedåt som avslutas med fullskalig panik, markant rekyl uppåt som övergår i en seglivad bottenfas och som efter tillräcklig tid sannolikt kommer ändra karaktär till en kanske till och med långlivad uppåtfas.

Valutarelationen EUR/USD var på väg ned mot paritet om 1 dollar mot 1 euro men så ”illa” blev det inte utan vid 1,05 klev köparna in och euron stärktes till exakt 1,10. Frågan är nu om vi bara har bevittnat en tillfällig uppstuds i den nedåtgående trenden eller om 1.05 de facto var en långsiktig bottennivå.

Detta är för tidigt att sia om och i dessa svårprognosticerade situationer låter vi bilden klarna och utkristalliseras ut innan vi uttrycker en distinkt åsikt.

Den svenska kronan påverkades av dollarns svaghet mot euron och priset föll från 8,80 till som mest 8,40. Nu kostar en dollar runt 8,63, den starka trenden är intakt och vi blir inte förvånade om priset ånyo når upp till 8,80, vilket emellertid lär kräva att eurons försvagning mot dollarn tilltar.

Tyskland
Tyskland

I vår analys av koppar har vi konstaterat att den långvariga negativa trenden utmanas på allvar och om det visar sig att den sistlidna uppgången inte bara är en dagsslända som tynar bort utan att styrkan är genuin så finns det skäl att bli positiv på allvar.

Sannolikheten för ett positivt scenario har ökat, men det är fortfarande för tidigt att peka med hela handen, varför vi väljer att låta dimman skingras ytterligare.

Avseende guldpriset finns det en klar risk att det långvariga intervall – som varit i kraft sedan juli 2013 – är en gigantisk distributionsfas inför en kommande nedgångsfas, varför vi fortsätter att betrakta vi den gula metallen med skepsis.

Vi befinner oss sålunda i ett läge med positiva börser i Europa, ett USA som ser ut att kraftsamla för uppgång i kombination med positiva tendenser i Asien samtidigt som rapporterna för första kvartalet tar sig sin början redan den åttonde april med amerikanska aluminiumjätten Alcoa som alltid först ut på banan.

I vår förgående utgåva trodde vi på en klart måttlig nedgång om ett par procent förutsatt att svagheten i USA och Tyskland var tillfällig och att vi därefter såg goda möjligheter till nya årshögsta på den svenska börsen under april månad.

Olja
Olja

Prognosen har hittills stämt väl och med hänsyn till vår försiktigt positiva syn på det globala börsläget är vi fortsatt bekväma med denna ståndpunkt med den självklara brasklappen att den kommande rapportperioden inte blir en besvikelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto