Home > Veckobrev v. 14 ”Mycket viktigt vägskäl på börsen…!?”

Veckobrev v. 14 ”Mycket viktigt vägskäl på börsen…!?”

Sverige
Sverige

Föregående vecka konkluderade vi att Asien fortsatt visade framfötterna medan USA, Europa och Sverige hade svårigheter att passera förbi signifikanta kursnivåer. Vi betraktade dock inte detta som negativt utan såg istället beteendet med ökad balans och minskade svängningar som en uppladdningsfas inför en förväntad uppgång framförallt i Europa (Tyskland) och Sverige.

Vi sa emellertid inte att faran var över utan bedömde att vi stod inför en uppgång av mer kortvarig karaktär och att den långsiktiga vändningen uppåt på börsen först borde inträffa under andra halvåret.

Läget var inte helt lättanalyserat, men baserat på helhetsbilden behöll vi vår prognos om en våruppgång förutsatt att index (OMXS30) inte föll under 1340 punkter.  Inträffade detta kunde vi behöva omvärdera vår positiva inställning, men det var inte vårt huvudscenario.

De tre senaste dagarna har börsen pendlat runt denna nivå för att under torsdagen stänga på 1330 punkter. Under fredagens förmiddagshandel visar dock marknaden en förvånansvärd optimism med en indexnotering runt 1350 punkter trots att USA stängde på ett klart minus och avslagna Asienbörser.  Detta innebär att en våruppgång fortfarande är plausibel, men vi har blivit försiktigare och skulle se det som en positiv överraskning om denna uppgång trots allt blir verklighet.

Tyskland
Tyskland

Den tydliga styrka som Asien uppvisade bara för en vecka sedan har mattats och Kina har hittills inte levt upp till vår positiva prognos även om vår bedömning kvarstår att vi sannolikt såg en långsiktig botten i slutet av februari. Japan är känsligt för en svagare dollar och de senaste dagarnas markanta försvagning av dollarn mot yenen har medfört en kännbar nedgång.

Sett som en helhet uppvisar Hong Kong, Singapore, Taiwan och Sydkorea fortfarande positiva om än något återhållsamma tendenser. Indien mötte som väntat motstånd runt kursnivån 25 500 punkter och även om vi liksom för Kina tror att vi såg en långsiktig bottennotering tidigare i våras, så har den pågående uppgångsfasen erhållit ett mindre avbräck.

Vår huvudsakliga syn på USA har varit att den underliggande styrkan är av en sådan karaktär att börsen efterhand borde nå toppnivåerna från slutet av 2015.  Vi förväntade oss inte att detta skulle ske lättvindigt med hänsyn till den svårforcerade utbudsnivån på ovansidan.

S&P 500 orkade upp till 2075 punkter (toppnoteringen var på 2135 i maj 2015) rekylerade sedan, tog tillbaka det mesta av nedgången men vände under torsdagens handel ånyo tydligt nedåt. Vi tror att bilden kommer utkristalliseras den närmaste tiden och visa om de senaste dagarnas rörelse bara är en rekyl i en positiv trend eller den första indikationen på att USA har slagit i taket för denna gång.

Det finns risk att vi kan få uppleva den märkliga situationen att den tydliga uppgång som S&P 500 levererade under mars månad inte påverkade Europa och Sverige positivt, men att en möjlig nedgång däremot kan inverka negativt på dessa marknader.

USA
USA

Ett viktigt skäl till tidigare vår optimistiska börssyn är att Europas lokomotiv, dvs. Tyskland har varit utomordentligt stabil under de senaste veckorna och i det närmaste häftat fast sig runt den psykologiskt viktiga nivån 10 000 punkter.

Volatiliteten minskade markant och vi tolkade beteendemönstret som en god sannolikhet att Tyskland kraftsamlade inför en signifikant rörelse på uppsidan. Rörelsen kom mycket riktigt, men på fel håll och den tyska börsen noteras nu runt 9 600. Tyskland stiger idag med närmare 1 % och det finns en viss möjlighet att nedgången bara är en så kallad falsk säljsignal, men för att så ska visa sig vara fallet är det essentiellt att Tyskland mycket snart visar påtaglig styrka och ånyo noteras över 10 000 punkter.

Oljepriset föll i början av veckan under den kritiska nivån 38 dollar, men tappet ned till 37,25 dollar varade bara en dag och oljan har i det närmaste tagit tillbaka hela nedgången och priset ligger nu ånyo strax över 40 dollar.

Den positiva trenden har dock försvagats till en sidledes rörelse, men om priset lyckas stabilisera sig runt denna nivå kan oljan mycket väl göra ett nytt ryck mot högre höjder senare i vår.

Basmetallerna har visat viss svaghet och inte orkat lyfta från sina bottenfaser. Vi tror som tidigare att bottennivåerna nåddes i januari och att lyftet kommer, men att detta kan dröja lite längre än vad vi tidigare trodde.

Guld har visat ett vingligt och osäkert beteendemönster efter januaris dramatiska uppgång och i korrelation med vår positiva syn på börserna såg vi en nedåtrekyl som det mest troliga scenariot. Guldet vägrar dock envist falla under 1200 dollar och vi har ändrat vår syn från negativ till neutral och låter bilden klarna.

Guld
Guld

Vi är lite konfunderade över fredagens styrka på den svenska börsen, då Europa bara stiger hälften så mycket och USA indikerar en uppgång om måttliga 0,5 %.  En förklaring till detta är att de svenska bankerna, som utgör nästan 30 % av index (OMXS30), rekylerar uppåt efter veckans utförsäljningar med draghjälp av tungviktarna H&M, Telia, Assa Abloy och Volvo.

Börsläget är motsägelsefullt, vilket innebär att nuvarande indexnivå kan utgöra ett avstamp för en försenad våruppgång eller så bevittnar vi bara lite tillfällig styrka inför en ”överrullning” nedåt mot årslägsta. Vi vill helst vara tydliga i vår uppfattning, men läget är så pass komplext att man måste vara beredd att agera i bägge riktningarna så fort som bilden utkristalliserats och marknaden visat vägen.

 

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto