Home > Veckobrev v. 15 ”Asien och oljan ökar riskaptiten…!”

Veckobrev v. 15 ”Asien och oljan ökar riskaptiten…!”

Vi noterade föregående vecka att börsläget var motsägelsefullt, vilket innebar att den rådande indexnivån kunde utgöra ett avstamp för en försenad våruppgång eller så bevittnade vi bara lite tillfällig styrka inför en ”överrullning” nedåt mot årslägsta.

Sverige
Sverige

Vi ville helst vara tydliga i vår uppfattning, men ansåg att läget var så pass komplext att man måste vara beredd att agera i bägge riktningarna så fort som bilden utkristalliserats och marknaden visat vägen. 

Med rapportperioden som ligger strax om hörnet har läget inte klarnat i någon större grad utan rapportperioder är notoriskt svårprognosticerade där all form av analys kan ställas på huvudet när ny information kommer på bordet.

Det blir alltid ömsom vin och ömsom vatten där kursrörelserna kan bli momentana med svängningar på över 5 % (upp eller ner) även för de allra största bolagen. Vi brukar säga att marknaden skakar hand med verkligheten, dvs. förväntningarna kalibreras mot det verkliga utfallet och börsen anpassar sig till den nya informationen.

Som alltid är världens största aluminiumproducent – Alcoa i USA – först ut. Funktionen som riktkarl för övriga konjunkturkänsliga bolag har de senaste åren minskat markant, men rapporten emotses dock med stort intresse.

Svagare försäljning än väntat och en sänkning av prognosen för den globala efterfrågan på aluminium togs emot negativt med ett kursfall på runt 3 %, men den amerikanska börsen som helhet lät sig dock inte hämmas av utfallet.

Tyskland
Tyskland

I Sverige börjar rapportsäsongen på allvar först onsdagen den 20 april och under de tre dagarna i slutet av denna vecka publiceras nästan 20 rapporter från de större bolagen.  Vi försöker inte sia huruvida rapporterna kommer överträffa förväntningarna eller inte, men däremot är det en fördel med en god mental beredskap inför denna stökiga period där den höga volatiliteten kan skapa intressanta köp- och säljlägen.

Vi ser förnyade positiva tendenser i Asien och regionen visade under natten tydlig styrka efter positiva exportsiffror från Kina. Denna tidigare så synnerligen svängiga marknad har de senaste veckorna visat en sällsynt lugn utveckling där kurserna rör sig inom ett smalt intervall.

Detta bröts i natt på ovansidan när Kina steg med över 2 % och om BNP-siffrorna (för det första kvartalet) som presenteras på fredag går i samma riktning stärker det vår slutsats att vi sannolikt såg en långsiktig botten i slutet av februari.

Japan plågas som tidigare av en svag dollar, men lyckades trots detta stiga med nästan 3 % i natt. Sett som en helhet uppvisar Hong Kong, Singapore, Taiwan och Sydkorea fortsatt positiva tendenser. Indien mötte som väntat motstånd runt kursnivån 25 500 punkter, men nu har trenden fått en mer rimlig lutning och börsen lyckades i natt passera denna nivå, vilket är positiv indikation för den kommande utvecklingen.

USA , S&P 500, orkade upp till 2075 punkter (toppnoteringen var på 2135 i maj 2015) rekylerade sedan och har därefter rört sig sidledes i ett mycket snävt intervall. Bilden har fortfarande inte utkristalliseras och det är fortfarande oklart om vi bara bevittnar en rekyl i en positiv trend eller om USA förbereder en överrullning på nedsidan.

USA
USA

Under tisdagen fick marknaden hjälp av starkt stigande oljepris och steg med 1 %, men trenden ger trots detta ett instabilt intryck och om USA verkligen ska orka lyfta till nytt ”all time high” lär rapporterna behöva överraska positivt.

Vi såg en viss möjlighet föregående vecka att nedgången på den tyska börsen bara var en så kallad falsk säljsignal, men för att så skulle visa sig vara fallet var det essentiellt att Tyskland mycket snart visade påtaglig styrka och ånyo noterades över 10 000 punkter.

Marknaden har dragit sig uppåt och närmar sig nu 9800 punkter. Sannolikheten för att säljsignalen var falsk har därmed ökat, men som för USA är det rapportsäsongen som kommer avgöra riktningen.

Vi skrev föregående vecka att den positiva trenden för oljan försvagats till en sidledes rörelse, men om priset lyckas stabilisera sig runt denna nivå kunde oljan mycket väl göra ett nytt ryck mot högre höjder senare i vår.

Vi hade emellertid inte väntat oss att denna rörelse skulle komma redan i fredags och oljepriset har på tre dagar rusat upp med över 13 % framförallt baserat på hopp om minskad global produktion. Av bara farten kan priset fortsätt upp över 46 dollar, men för vidare uppgång än så behövs faktiska produktionsminskningar och inte bara förhoppningar om desamma.

Guldet har envist vägrat falla under 1200 dollar och vi ändrade föregående vecka vår syn från negativ till neutral och lät bilden klarna. Guld visar fortsatt styrka och börjar nu utmana de senaste toppnivåerna runt 1260 dollar. Här bör uppgången möta motstånd, men lyckas priset bita sig fast runt denna nivå är det fullt möjligt att guld under våren passerar upp och förbi 1300 dollar.

Efter den positiva utvecklingen för olja och Asien har en våruppgång för den svenska börsen blivit en mer sannolik slutsats, men att peka med hela handen strax före rapportperioden och med de stora internationella börserna vid viktiga vägskäl är behäftat med osäkerhet.

Olja
Olja

Vi ser en möjlig rörelse för OMXS30 upp mot 1450 punkter (nu 1367) i ett mer kortsiktigt perspektiv, men för att denna uppgång ska få en mer beständig karaktär måste den kommande rapportsäsongen överraska tydligt positivt.

 

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto