Home > Veckobrev v. 15 ” Dollarn och Europa drar börsen uppåt…”

Veckobrev v. 15 ” Dollarn och Europa drar börsen uppåt…”

Sverige
Sverige

Låt oss börja med att överblicka de viktigaste trenderna:

Tyskland och övriga Europa har piggnat till markant och indikerar att fortsatt uppgång är sannolik. Bilden är inte lika entydig i USA, men det ser trots allt ut som om den breda marknaden håller på kraftsamla i ett försök att nå nya höjder. Euron visar ånyo svaghet mot dollarn och basmetallerna, förutom bly koppar och zink, visar svaga tendenser. 

Guld fortsätter att vara svåranalyserat och den grundläggande formationen har alltjämt en negativ bias. Oljan flaxar upp och ner som ett manodepressivt och rejält intoxikerat fjäderfä, men under den volatila ytan håller en formation med betydande uppgångspotential på att mogna fram. I Asien har Hong Kong tokrusat, Japan visat framfötterna och den globala börsscenen har etablerat en tydligt positiv underton.

Om vi studerar Asien mer noggrant kan vi ånyo konstatera att Kina befinner sig i en klart positiv primärtrend där vi bekvämt glider med vidare uppåt. Vi var lite väl hårda när vi gav Indien epitetet ”en av Asiens tråkigaste börser”.

Denna marknad är visserligen fortfarande fast i en sidledes pendling som inte ser ut att vara över i brådrasket, men Indien visar dock tydliga livstecken och har studsat upp markant den senaste veckan. Efter en lång och tråkig period som varat nästan ett år fortsätter Japan att imponera på uppsidan och den positiva trenden ger ett stabilt intryck.

USA
USA

Föregående vecka noterade vi att det bubblade under ytan och trodde att Sydostasien hade goda förutsättningar att överraska på uppsidan senare under våren.  Singapore, Sydkorea och Taiwan har ännu inte gjort något större väsen av sig, men Hong Kong har, i samband med stora flöden från Kina, i det närmaste exploderat på uppsidan och lyft över 10 % på en dryg vecka.

Den ryska börsen fick sig en rejäl knäck under mars månad, men de grundläggande positiva förutsättningarna var intakta. Symbiosen med oljepriset har, något förvånande, börjat släppa och vi konstaterar att Ryssland sannolikt har erhållit ett långsiktigt positivt trendbrott med en kittlande långsiktig potential på uppsidan – för den som trivs med volatilitet och rejäla svängningar.

Vår bedömning av oljepriset upprepas, dvs. det ser ut att följa ett klassiskt historiskt beteendemönster, dvs. en tydlig trend nedåt som avslutas med fullskalig panik, en efterföljande markant rekyl uppåt som övergår i en seglivad bottenfas och som efter tillräcklig tid sannolikt kommer ändra karaktär till, en kanske till och med, långlivad uppåtfas.

Som vi nämner i inledning är de dagliga svängningarna i oljan stora där rörelser mellan 3-5 % har blivit vardagsmat. Dyker vi ned under ytan och avskärmar oss från det kortsiktiga bruset börjar det dock allt mer se ut som om det svarta guldet sakta, men säkert håller på att bygga en plattform för en kommande uppgång och vi börjar bli benägna att tro att det kan materialiseras senare under vårkanten.

Tyskland
Tyskland

I mitten av mars var valutarelationen EUR/USD på väg ned mot paritet om 1 dollar mot 1 euro, men vid 1,05 klev köparna in och euron stärktes till exakt 1,10. Den fråga vi ställde i föregående publikation var om vi bevittnade en tillfällig uppstuds i den nedåtgående trenden eller om 1.05 de facto var en långsiktig bottennivå.

Efter den sistlidna veckans rörelser har bilden klarnat något och det ser nu som 1.05 kommer att utsättas för ett nytt test och om köparna inte sluter upp mangrant blir vi inte alls förvånade om paritet (försvagad Euro) är nästa nivå.

Avseende krona/dollar noterade vi sistlidna vecka att det var fullt möjligt med en rörelse upp mot 8,80, men vi hade inte förväntat oss att priset redan nu skulle ligga runt 8,78. Här bör det ta emot – tillfälligt – och om därefter euron tappar ytterligare mot dollarn tror vi att nio kronor hägrar på uppsidan….

Basmetallerna har fortsatt problem att inspirera till köpaktivitet även om bly rör sig uppåt, zink indikerar trendbrott och koppar har lyckats behålla en anständig del av uppgången från slutet av mars. Som tidigare anser vi att sannolikheten för ett positivt scenario för dessa metaller har ökat, men det ännu är för tidigt att peka ut den kommande färdriktningen med hela handen.

Hong Kong
Hong Kong

Vi befinner oss i en situation där börserna i Europa ser påtagligt positiva ut. Tyskland verkar efter lite mer än tre veckors konsolidering moget för en ny uppgångsfas och Belgien, Frankrike, Italien, Spanien och Portugal har redan gått i bräschen med nya årshögsta.

USA är emellertid fortsatt trögt, men efter snart fem månaders intervallpendling och minskande svängningar ser det trots allt ut som om både den breda marknaden, S&P 500, och Nasdaq befinner sig i startblocken för en uppgångsfas.

Vår tidigare prognos för den svenska börsen var att vi såg goda möjligheter till nya årshögsta under april månad. Den globala utblicken stärker oss i denna bedömning. Rapportperioder är dock alltid notoriskt svårprognosticerade och Alcoa (världens största aluminiumproducent med USA som hemvist) har börjat med att göra marknaden besviken. Alcoas betydelse som riktkarl för kommande rapporter har dock minskat markant, men när börserna överflödas av ny information sätts både teknisk och fundamental analys tillfälligt ur spel.

I Sverige rullar rapporterna i gång den 17 april och först veckan därefter tar det fart på allvar. Vår bedömning av marknadens underliggande beteende gör oss benägna att tro på en uppgång till 1750 -1800 punkter (nu 1695) för OMXS30, med den självklara brasklappen att den kommande rapportperioden inte blir en besvikelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto