Home > Veckobrev v. 16 ”Marknaden skakar hand med verkligheten…!”

Veckobrev v. 16 ”Marknaden skakar hand med verkligheten…!”

Efter den positiva utvecklingen för olja och Asien var vår slutsats (föregående vecka) att en våruppgång för den svenska börsen blivit en mer sannolik slutsats. Att peka med hela handen strax före rapportperioden och med de stora internationella börserna vid viktiga vägskäl var dock behäftat med osäkerhet. 

Sverige
Sverige

Vi såg en möjlig rörelse för OMXS30 upp mot 1450 punkter (då 1367, nu 1410) i ett kortsiktigt perspektiv, men för att denna uppgång skulle få en mer beständig karaktär var det nödvändigt för den kommande rapportsäsongen att överraska positivt.

I USA (S&P 500) har 59 av 500 bolag rapporterat och 84% har presterat ett bättre resultat än förväntat och 58% har lyckats överträffa förväntningarna avseende omsättning. I Sverige började rapportperioden på allvar först igår varför det inte finns någon statistik att luta sig emot, men ABB, Intrum, SHB och Telia var positiva överraskningar. Idag (torsdag) har Ericsson dock levererat en klar besvikelse medan Tele 2 kom in något bättre än förväntat.

Vi har flera gånger poängterat att rapportperioder är notoriskt svårprognosticerade där all form av analys kan ställas på huvudet när ny information kommer på bordet. Det blir alltid ömsom vin och ömsom vatten där kursrörelserna kan bli momentana med svängningar på över 5 % (upp eller ner) även för de största bolagen.

Ericsson som faller med nästan 10 % i dag, Betsson som tappade lika mycket igår medan Intrum steg över 5 % är utmärkta exempel på detta. Marknaden håller nu på att skaka hand med verkligheten, dvs. förväntningarna kalibreras mot det verkliga utfallet och börsen anpassar sig till den nya informationen.

USA
USA

Rapportsäsongen är en mycket intensiv, men en kort period där nästan alla stora bolag lämnar sina siffor före april månads utgång. Bland de sista att visa böckerna är Electrolux, Fingerprint, SCA, Stora, Astra och Autoliv (28 och 29/4) och sedan kommer Boliden och ICA bland eftersläntrarna första veckan i maj. Det dröjer sålunda tio dagar innan vi har facit i hand och under tiden får man som placerare leva med en förhöjd osäkerhet.

Kina driver lite gäck med oss med ett varannandagsbeteende, men på det stora hela har denna marknad visat en ovanligt lugn utveckling där kurserna de senaste veckorna rört sig inom ett smalt intervall.  Detta har nu testats på både ovan- och undersidan, vilket innebär att marknaden fortsätter att röra sig sidledes.Vi tror fortfarande att vi såg en långsiktig botten i slutet av februari och att Kina kommer sträva uppåt om dock inte i en rak och tydlig linje.

Bland övriga asiatiska marknader utmärker sig Indien som nu brutit sin negativa utveckling och istället etablerat en positiv trend. Sydostasien har också ett tydligt positivt beteendemönster och även Japan visar styrka trots sin valutaproblematik.

Föregående vecka var vi osäkra på om vi bara bevittnade en rekyl i en positiv trend eller om USA förberedde en överrullning på nedsidan. Vi ansåg att trenden gav ett visst instabilt intryck och om USA verkligen skulle orka lyfta till nytt ”all time high” behövde rapporterna behöva överraska positivt.

Tyskland
Tyskland

Just detta ser ut att hända och marknaden ligger nu bara en dryg procent från denna nivå. Det är sannolikt bara är en tidsfråga innan vi ser en ny toppnotering och USA:s  styrkedemonstration stärker vår positiva syn på den svenska börsen.

I den senaste publikationen såg vi även en ökande sannolikhet att säljsignalen på den tyska börsen var falsk, men för att detta skulle verifieras var det essentiellt att Tyskland mycket snart ånyo noterades över 10 000 punkter.

Med en stängning på 10 421 punkter under gårdagen är det uppenbart att nedgången i Tyskland bara var ”en luring” som skakade om placerarkollektivet ordentligt och släppte loss en säljvåg , som dock snabbt ebbade ut. Även Europa som helhet visar samma beteendemönster, vilket är ytterligare en viktig pusselbit i vår positiva börsprognos.

Sistlidna fredag hade oljepriset på tre dagar rusat upp med över 13 % framförallt baserat på hopp om minskad global produktion. Av detta blev inte under söndagens toppmöte och oljepriset öppnade ned en rejäl nedgång på 4-5 % i måndags.

Av skäl och orsaker som hittills inte riktigt uppenbarats tog denna nedgång tvärt slut och istället tvärvände oljan uppåt på ett närmast explosivt sätt.  Vår ursprungliga målkurs på 45 dollar har därmed uppnåtts och vi noterar att den underliggande trenden indikerar sådan stabilitet och styrka att ett pris på runt 50 dollar ligger inom det möjligas ram.

Olja
Olja

Trots de positiva börserna visar guld styrka och har efter ett snabbt tapp ned till 1220 dollar återvänt till över 1250 och utmanar nu för sjunde gången toppnivåerna runt 1260 dollar. Här möter priset motstånd, men lyckas priset bita sig fast runt denna nivå tror vi som tidigare att det är fullt möjligt att guld under våren passerar upp och förbi 1300 dollar.

Vi har tidigare konstaterat att basmetallerna bildat bottenfaser och aluminium, koppar och zink visar nu alla att uppgångar under våren blivit allt mer sannolika.

Med brasklappen att den fortsatta rapportperioden i USA, Europa och Sverige visar på viss konjunkturoptimism och att ingen ”svart svan” (oväntad större negativ händelse) kommer simmande ser det ovanligt lovande ut för den svenska börsen (OMXS30).

Vi är sålunda bekväma med vår målkurs på 1450 punkter (nu 1410) och ser vi ett fortsatt positivt beteendemönster på marknaden lär vi justera målkursen uppåt kommande vecka.

 

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto